Седем мита за лекарствата и фактите зад тях

Погрешното вземане на медикаменти много често води до неправилни и неочаквани резултати.

При лекарствата, които се вземат всекидневно, този процес може да доведе до натрупване на тези грешки и до смяна на лечението поради неефективност или нежелана реакция. При лекарства за спешна помощ, като болкоуспокояващите например, силната болка ни кара веднага да вземем таблетката, без да прочетем указанието, а това може да се окаже важно.

Затова ние Ви предлагаме няколко често срещани мита сред хората, които ни пречат да се лекуваме правилно.

Мит номер 1: Ако наистина те боли много, може да пренебрегнеш листовката на лекарството и да вземеш повечко таблетки.

Фактите: Когато страда от болка, човек търси начин да я премахне на всяка цена. В този момент той може да не мисли трезво и да реши, че превишената доза няма да му навреди, но всъщност това не е така. Максималната дневна доза на лекарствата по рецепта, както и ОТС не е препоръка, а е задължителна. Тя е определена на базата на множество изследвания и точна калкулация. Затова превишаването води до висок риск от нежелани реакции, които допълнително могат да влошат здравето на болния.

Мит номер 2: Като се почувстваш добре, можеш да спреш лечението.

Фактите: Ако симптомите са отзвучали, а имаш да вземаш лекарството още няколко дни, се появява изкушението да спреш досадните таблетки. Много често това се случва с антибиотичната терапия.

Винаги трябва да се има в предвид, че всяко заболяване е като един айсберг, а симптомите са това което виждаш над повърхността. Първо изчезват симптомите, а след това и причинителят. Затова курсовете на лечение трябва да се спазват както са предписани, за да не се „завърне“ болестта отново след няколко дни.

Мит номер 3: Натуралните добавки са по-безопасни.

Фактите: Натуралните добавки могат да изглеждат по-безопасни и здравословни. Но стандартите за регистрация на добавките не са така стриктни, както при лекарствата: количеството на активните вещества може да варира при различните производители, качеството им също. Един милиграм сух екстракт от гинко билоба, например извлечен от листа на растение в България има по-слаби свойства от същото количество екстракт от растение в Китай, поради различните климатични условия. Ето защо, потенциалният ефект може да не отговаря на написаното на опаковката.

Освен това, някои добавки могат да повишат риска от странични ефекти в комбинация с текущите Ви лекарства. Затова е необходимо, ако решите да вземате хранителни добавки към текущата си терапия, да се консултирате с вашия личен лекар или фармацевт кое ще е най-доброто за Вас.

Мит номер 4: Антибиотиците са решението на всяка инфекция.

Фактите: Този клас антибактериални средства са много полезни срещу бактериалните инфекции. Но често симптомите на болестта може да са предизвикани от други микроорганизми. Например вирусите при различните видове грип. Срещу тях, антибиотиците имат негативен ефект, защото не повлияват причинителя, но също така допълнително сриват имунитета ни. В тези случаи, колкото и зле да се чувства пациента, е по-добре започне да лекува грипния вирус с ОТС-медикаменти, които ще повлияят благотворно симптомите, докато той си отиде.

Ако не се почувствате по-добре в близките дни, е необходима консултация с лекар, който да прецени, дали грипът не е преминал в бактериална инфекция, чието лечение е с вече познатите ни антибиотици.

Обикновено лекарите избягват да назначават този клас медикаменти, освен ако това не е наистина наложително, защото продължителното им използване води до резистентност сред населението. Така например преди петнадесетина години масовото приложение на пеницилиновите антибиотици беше отслабило техния ефект и това доведе до замяната им с други антибактериални класове. В момента резистентността към групата премина и пеницилиновите антибиотици отново са едни от най-често използваните.

Мит номер 5: Вашият лекар не е необходимо да знае какви витамини приемате.

Фактите: Когато Ви предписва нови медикаменти или добавки, лекарят трябва да знае какво взимате в момента като витамини, добавки, ОТС или други лекарства по рецепта. Това му дава сигурността, че назначената от него терапия няма да взаимодейства с приеманото от вас и да Ви навреди. Например високите нива на фолиева киселина, приемана от бременните жени, може да маскира дефицит на витамин В12, който е важен за нервната система на бебето.

Мит номер 6: Най-добре е да държа лекарствата си „под ръка“.

Фактите: Складирайки медикаменти на лесно достъпни места е добър начин да не пропускаме да ги вземаме, когато сме болни. Въпреки това идеята за банята или около кухненската мивка не е добра, защото излага тези специфични продукти на риск от влага и светлина, към които те са чувствителни. Достъпните места освен това са такива и за вашите деца и домашни любимци, с което може да ги изложите на излишен риск. Затова правилото е медикаментите да се съхраняват на високо и скрито от погледа място, по-възможност в шкаф, далече от влага, светлина и топлина.

Мит номер 7: Няма значение как ще изпия таблетката, стига да влезе в стомаха.

Фактите: Таблетките трябва да се пият винаги с вода. Поемането им с алкохол е опасно, защото алкохолът може да взаимодейства със самата таблетка, както и да блокира нейната резорбцията в стомашно-чревния тракт. Ако таблетката не е за смучене, не бива да се гълта без течност, защото може да заседне в гърлото, да започне да се разтваря там, вместо в стомаха и да предизвика гадене и повръщане. Плодовите сокове, както и подсладените с мед и захар чайове обикновено променят РН-то и също  могат да повлияят негативно на резорбцията на медикамента.

Следвайки тези препоръки ще помогне на лекарството да свърши своята работа, а Вие и вашите близки ще сте в оптимално здраве.

Източници:

https://health.clevelandclinic.org/2015/10/7-myths-medication-facts-behind/

http://medicine-bo.mednews.in.ua/bremennost-i-razhdane/27793-vitamin-b12-po-vreme-na-bremennost-ne-samo-pravo.html

Остави коментар