Любопитни факти за кръвните групи

Знаете ли, че сред най-продаваните книги в Япония е “A, B, O, AB gata jibun no setsumeisho” (Наръчник за A, B, O, AB кръвните групи)? Това е така, защото много японци вярват, че различните типове кръвни групи носят своя индивидуалност и сходство, дори нещо повече – те са един от важните критерии при избора на брачен партньор. Но доколко научно обосновано е това тяхно вманиачаване?

Според генетиката, кръвните групи са доста древни и вероятно са се появили в следствие на генетични мутации. Физически, всяка кръвна група се определя от наличните в кръвта антигени – антиген А за група А, антиген В за група В, двата антигена за група АВ или липсата им при хора от кръвна група нулa.

Причината за неравномерното разпределение на групите по света днес явно не е случайна. Това, разбира се, поражда много въпроси. Например защо има толкова голяма разлика, в световен мащаб, между нулевата (която се среща сред 40-45% от хората на Земята) и тип А (35-40%) спрямо другите две – тип B (4-11%) и AB (0-2%)?

Или защо високата концентрация на хора, притежаващи тип В-гена е географски ограничена в пояса територии от Хималаите до Урал?

Произход на кръвните групи

Истинския произход на кръвните групи си остава загадка и днес. Данните показват, че нулевата се среща по-често в Америките и Африка, докато тип В е по-разпространен в Азия, а тип А е водещ в Европа.

Съвременните изследователи виждат ключа в разгадаването на мистерията в особеностите на всеки отделен тип. Учените вярват, че нулевата група се е развила в Африка преди милиони години, като от нея, в следствие на революционна мутация се е получила група А. Спорно е дали А антигенът е възникнал преди В или това е станало паралелно.

Важно е да се отбележи, че кръвните групи нямат нищо общо с възможностите и уменията на отделния човек.

С човешката миграция се е наложило хората да адаптират храненето си към специфичната среда в която попадали. Новите продукти, които приемали, променяли микроорганизмите в чревния им тракт и имунната им система, което било необходимост първоначално за да оцелеят, а в последствие – за да процъфтяват в новата територия. Различните храни, преработвани по уникален за всяка кръвна група начин, довели до определено ниво на чувствителност към дадена локална бактерия, вирус или паразит (добра или лоша). Предполага се, че това най-вероятно е основният фактор за разпределението на нашите кръвни групи по планетата.

Любопитно е, че всички големи инфекциозни епидемии, в историята на човечеството до ерата на антибиотиците, са свързани с определена кръвна група. Причината за това е, че много микроорганизми имат собствена кръвна група (А,В или 0). Затова е полезно да знаем, че А и В – антигените не са уникални само за нас, хората, нито сме единствените с пълния комплект от четирите. Тези антигени са относително прости захари, изобилстващи в природата. Ето защо бактерия, която притежава антиген на повърхността си, имитиращ този на кръвна група А, би могла за много по-кратко време да инфектира човек от този тип група, защото имунитета му ще я обърка със собствените му А-кръвни клетки. Освен това, според едно известно немско изследване, един микроорганизъм може да се прикачи към дадена тъкан като се свърже с определен рецептор на кръвен антиген. Тоест ако микроорганизмът може да се закачи за „В“-рецептор, то той по-лесно може да инфектира хора от група В и по-конкретно тъкани, съдържащи тези рецептори.

Ужасът на „Черната смърт“, която покосява внезапно Европа през 13-ти и 14-ти век е отличен пример за това. Чумата била болест, причинена от бактериална инфекция и била в почти всички случаи с фатален край в първите десетилетия на епидемията. През 15-и век обаче смъртността била рядка, въпреки че много хора продължавали да се заразяват. Само за две генерации, оцелелите развили умения, способни да ги предпазят от боледуване до смърт. След като тези умения били полезни, те се предавали и усъвършенствали като вид генетична памет.

„Черната смърт“ се причинява от бактерията Yersinia pestis, която има афинитет към индивиди с кръвна група тип нула. Затова не е случайно, че от всички континенти, тази група е най-малко разпространена имено в многократно опустошаваната от чума Европа и преобладаваща тук е група А, която е най-устойчива на болестта.

От друга страна, в свят на свръхурбанизация, нулевата група си има сериозни предимства, правейки имунитета по-стабилен срещу маларията и различни видове червеи и метили, типични за замърсените почви и води. Причината е, че тя може да образува антитела срещу антигените А и В (характерни за посочените микроорганизми).

Предполага се, че тип В е свързан с оцеляването в тежки климатични условия, като хималайският планински масив, например.

Кръвните групи и чревната флора

Човешкия гастроинтестинален тракт включва изключително разнообразна  микрофлора. При възрастните, нейната маса достига 2 килограма от общото тегло и съдържа над 1000 бактериални видове, повечето от които не могат да бъдат култивирани.

Някои вируси и микроби изглежда използват антигените на кръвните групи като места към които да се прикрепят. Такива са вредната бактерия Helicobacter pylori (основна причина за стомашните язви) или полезните видове Lactobacillus и Bifidus, свързващи се верижно към кръвните рецептори по специфичен начин.

Друг начин по който си взаимодействат елементите на кръвната група с бактериалната флора в стомашно-чревния тракт е мукусът. Това е слой от гликопротеини, покриващ лигавиците на стомаха и червата, който спомага за предпазването им от вредното въздействие на стомашните киселини и други силно реактивни вещества. Но мукусът може да бъде основен източник на храна за микроорганизмите там, когато въглехидратите са в недостиг.

Според едно финландско проучване, има конкретни индикации, че кръвните групи са един от генетично определените фактори, които модулират човешката чревна флора. Доброволците в него са били тествани за шест основни групи бактерии, типични за човека, сред които групите на Bifidobacterium и Lactobacillus. Резултатите показват, че хора с наличен В-антиген (който се среща в групите В и АВ), имат много по-голямо разнообразие от определени видове бактерии в сравнение с кръвна група тип А или нулева.

Диета, съобразена с вашата кръвна група

Питър Д‘Адамо е най-известният изследовател на връзката между хранителната диета и кръвните групи.

Според него, консумираната храна взаимодейства химически с определени елементи на кръвната група и ако двете се съчетаят правилно, тялото ще използва приеманите от него вещества много по-пълноценно. Нещо повече, това може да доведе до загуба на тегло до оптималното за нашето тяло, както и да ни предпазва от болести.

 Ето какво препоръчва Д‘Адамо в резюме:

Тип нулева кръвна група: Високо протеинна диета, в която да се набляга на месо, риба и зеленчуци, и в малки количества житни, бобови и млечни храни. Препоръчва също различни добавки, с които да се подпомогнат евентуалните стомашни оплаквания, към които са склонни тези хора.

Тип А: Храна без месо на основата на плодове и зеленчуци, бобови и техните шушулки, както и прием на цели зърна – най-добре не-ГМО и по възможност сурови, защото представителите на тази кръвна група имат чувствителна имунна система.

Тип В: Да се избягват царевица, жито, елда, леща, домати, фъстъци и сусам. Пилешкото също е проблематично. Препоръчва се консумацията на зелени зеленчуци, яйца, определени меса и нискомаслени млечни продукти. Тази група преработва най-качествено млечните продукти.

Тип АВ: Храна с фокус на морски продукти, млечни, зелени зеленчуци и тофу (продукт на соята). Д‘Адамо казва, че такива хора са склонни към недостиг на стомашни киселини. Трябва да се избягват сушените меса, кофеинът, алкохолът и тютюнопушенето.

Диетата е добре да се комбинира с определен тип упражнения в зависимост от кръвната група: йога или тай чи за група А; каране на колело или джогинг за поне час на ден за нулевата.

Трябва да се има в предвид, че при някои хронични състояния, като диабет, високо кръвно налягане или наличие на висок холестерол, този тип диета може да бъде в разрез с режима на хранене препоръчан от лекарите. Освен това няма проучване което да показва, че тя дава повече енергия на организма, въпреки възможността за отслабване. Ето защо, преди да бъде започната, най-добре е да се консултираме с медицински специалист, който може да съобрази моментното здравословно състояние на желаещия и дали ползите от тази диета ще са повече от недостатъците.

Въпреки изложените факти, все още е спорно, че кръвните групи изискват определени ограничения в хранителния режим, които да не можем да компенсираме. Има проучване в което всички участници подложени на диета за група А дават добри резултати по отношението на определени здравни показатели. Мнозина я разглеждат като част от пъзела за постигане на оптималното здраве. Затова остава въпрос на личен избор дали човек ще се съобрази с препоръките на натуропатът Питър Д‘Адамо.

Източник:

https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_type_diet

http://www.webmd.com/diet/a-z/blood-type-diet

http://www.dadamo.com/txt/index.pl?1010

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0

https://www.japantoday.com/category/lifestyle/view/the-importance-of-blood-type-in-japanese-culture

http://www.spiegel.de/international/world/how-german-blood-purity-research-advanced-medical-knowledge-a-902865-2.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3485159/

http://blood-types.cqlo.info/

https://en.wikipedia.org/wiki/Bororo_people

http://www.nhs.uk/conditions/Blood-groups/Pages/Introduction.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2264/

Остави коментар