Лекарство, ОТС, хранителна добавка. Каква е разликата?

Много често в аптеката, любимия ни сайт или дори в рекламата от телевизията се сблъскваме с понятия за лекарствата, като „ОТС“ или „без рецепта“. Но какво всъщност означават те?

Тук ще се опитаме да изясним основните понятия и разликите между тях, за да можете по-лесно да направите своя избор.

OTC-лекарства (Over-the-counter drugs)

111

ОТС-лекарствата обикновено са на видими в аптеката места

В буквален превод думата „OTC“ е идиом и означава „през кантара (през щанда)”. Този термин включва разнородна група продукти, които не са под строгия контрол на регулаторната агенция в дадена страна. Това са лекарства продавани директно на потребителя без рецепта от здравен специалист, за разлика от лекарствата по рецепта. ОТС–продуктите трябва да се отпускат от фармацевта съгласно определени правила: идентификация на болния (заболявания, възраст, наследствена обремененост, евентуални алергии към някоя от съставките на продукта) и указания за употреба на лекарството. В много страни, те са избрани за такива от регулаторната агенция, след убеждението и, че съдържат безопасни и ефективни съставки, които могат да се приемат без лекарско предписание. Тези лекарства обикновено имат отделни биологични активни съставки и не се считат за краен фармацевтичен продукт. По света ОТС се предлагат както в аптеките и дрогериите, така и в хипермаркетите, докато в България те са основно в аптечната мрежа. У нас те се припокриват като понятие с лекарствата без рецепта.

Хранителните добавки

Тази група не е едно и също нещо с ОТС-лекарствата. Както подсказва името им, те са добавка към храната за по-качествен живот, но не могат да я заменят. Допълнителната (но не задължителна) полза може да бъде, ако имат и лечебно действие, като продуктите, съдържащи билки и витамини например. Тоест, от хранителните добавки не се очаква непременно да лекуват. Ето защо изискванията към тях са по-занижени в сравнение с тези при OTC-лекарствата.

Това позволява на пазара да съществуват продукти с един и същи състав, но с различно качество. Тук е мястото на лекаря и фармацевта, които разполагайки с ценните знания за действието им и нужната информация за пазара, могат лесно да преценят кое е най-качествено и полезно за вас.

Лекарства по рецепта

prescriptionsfordrugs2402

Медицинската рецепта е писмено обръщение на лекаря към фармацевта, което съдържа подробни указания за начина на приготвяне, отпускане и приложение на определено лекарство, както и сведения за лекаря, и пациента. Всяка медицинска рецепта е официален документ. Причината за това е, че лекарствата, изписвани на тези медицински бланки, са силно действащи и съответно са под много строг контрол. При тяхната регистрация се предоставят множество документи както за ефикасност, така и за безопасност. При отпускането им в аптеката важат същите правила, както и при ОТС-лекарствата, но за разлика от тях, тези медикаменти имат мощен ефект върху организма и правилното им приложение може да помогне да се излекува дадено заболяване или да се подобрят симптомите му значително в зависимост от случая. Но поради силата си, те могат и да ни навредят при неправилна употреба – затова е необходимо указание от лекаря (рецепта).

В заключение, ако използваме трите основни критерия по които се оценява първоначалното действие на всяко лекарство (сила на ефекта, бързина на действие, както и безопасността му), можем да подредим трите посочени групи в следния ред:

  1. хранителни добавки, при които всичко е най-слабо,
  2. лекарства без рецепта (ОТС), умерени,
  3. лекарства със рецепта, които са с най-мощно действие.

Ето защо само първите две групи могат да бъдат рекламирани по закон в медиите.

Когато решите да използвате лекарство без рецепта или хранителна добавка от реклама, ние Ви съветваме да го/я проверите и от други източници, за да сте сигурни какво купувате и какво действие можете да очаквате.

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Over-the-counter_drug

http://apteka.ru/info/articles/lekarstva_i_dobavki/lekarstvo-bez-retsepta/

https://www.drugs.com/otc/

http://pharma.about.com/od/Over-the-Counter-Medicine/a/Top-selling-Otc-Drugs-By-Category-2012.htm

Остави коментар