Гъбички по ноктите – Разпознаване, Предпазване и Лечение

Гъбичките по ноктите е често срещано състояние, което започва като бяло или жълто петно под върха на нокътя. Когато гъбичната инфекция (микоза) е по-дълбока, тези микроорганизми могат да причинят потъмняване и  рушене на ръба на нокътя. Заболяването може да засегне един или два пръста, но най-често засяга всичките. Лечението е трудно и се изисква постоянство, защото този вид гъбички обикновено са много упорити и се появяват отново. Нелекувани, те могат да се разпространят и обхванат също така кожата между пръстите, а засегнатите места да станат болезнени.

Какво са гъбичките?

 • Представляват микроскопични организми, които не се нуждаят от слънчева светлина за да оцелеят. Някои гъби са с полезно приложение, а други причиняват болести и инфекции.
 • Те предпочитат топли, влажни места, включително плувни басейни и душове.
 • Можете да се заразите с гъбички по ноктите и дълго време да не разберете за това, но най-често те се появяват по ноктите на краката.
 • Ноктите на краката често са в обувки, където средата е много благоприятна за развитието им –  по-тъмна, топла и влажна.  Ноктите обикновено имат по-малко приток на кръв, отколкото пръстите, което  прави по-трудно за имунната система на организма Ви да открие и спре инфекцията.
11

Симптоми

Може да имате гъбички на ноктите, ако един или повече от вашите нокти са:

 • Тъмни на цвят;
 • Чупливи и ронливи;
 • Със странна изкривена форма;
 • Без блясък;
 • Заразените нокти също могат да се отделят от нокътното легло – състояние, наречено онихолиза.
 • Постепенно в процеса на гъбичното развитие, поразени се оказват не само нокътните плочки, но и кожата.

Може да почувствате болка в пръстите на краката или да усетите лоша миризма.

Рискови фактори

Факторите, които могат да увеличат риска от развитие на гъбички по ноктите, включват:

 • Възраст: с увеличаването и нараства риска от такъв тип индекция, поради намален приток на кръв, по-бавен растеж на ноктите и по-често изпотяване на краката;
 • Пол: мъжете са по-податливи от жените, особено ако имат фамилна история на гъбични инфекции на ноктите;
 • Работа във влажна среда, в която ръцете често са мокри, например като барман или градинар;
 • Носенето на чорапи и обувкикоито спират абсорбирането на потта;
 • Съжителството с  някой, който има гъбички на ноктите;
 • Ходенето бос във влажни общи части, като плувни басейни, спортни зали и душ-кабини;
 • Някои заболявания, като псориазис; диабет, проблеми с кръвообръщението, отслабена имунна система, деца със синдром на Даун.

Лечение

Лекарства, мехлеми, кремове, капки

Не отлагайте лечението с лекарства. Неприятните гъбички по ноктите не изчезват от само себе си, дори напротив – те са изключително упорити.

Медикаментите, използвани за лечение на гъбички по ноктите, условно се делят на две групи. Към първата група се причисляват тези, които повлияват локално на проблема. Тук влизат медицинските мазила и кремове, гелове и писалки. Приложени самостоятелно, те са ефективни само в начален етап на онихомикоза.
Втората група е представена от системни противогъбични лекарства, които се приемат перорално.

 • Обикновено това са капсули или таблетки, които имат инхибиторен ефект върху гъбичния растеж. Така те блокират разпространението на микозата. Отличават се с продължително въздействие и значително намаляват възможността за повторно „избухване“ на заболяването.
  Но те имат и съществен недостатък –  силно токсични са. Често предизвикват нежелани реакции.
 • Терапията е сложна, защото изисква многостранен и систематичен подход. В зависимост от степента на развитие на патологията, тя може да продължи от седмици до 2-3 месеца.
 • За нейният успех е необходимо антимикотичният препарат да бъде назначен от специалист. Важно е да се знае,  че препаратите от тази група имат ред противопоказания и безразборният им прием е нежелателен.

До сравнително скоро заболяването се смяташе за нелечимо. Благодарение на съвременните лекарства успешният изход е напълно възможен.

Медикаменти с локално действие

Екзодерил на капки

ekzoderil sol

Екзодерил е сред най-популярните антимикотици. Подходящ е за лечение на гъбички по ноктите на ръцете, краката, както и гъбички под ноктите, на кожата (на ходилото, между ноктите).
Ефективността му се дължи на активния компонент нафтифин. Важно за лечението с екзодерил солуцио е, че апликациите с него трябва да продължат поне две седмици след окончателно отшумяване на симптоматиката. Това е превантивна мярка.

Препоръчително е еднократно върху засегнатото място да се нанася Екзодерил капки.

Важно за приложението не само на този препарат, но и на подобните на него е, че третирана зона трябва да бъде чиста и идеално подсушена. По време на терапията и след нея поддържайте минимална дължина на нокътя.

Кетоконазол (Низорал видове и Кетозал шампоан)

Кетозал

Веществото кетоконазол е известно с широкоспектърното си антимикотично действие. Едноименният препарат е достъпен за пациентите единствено с рецепта. Средната продължителност на лечението с него е между две и три седмици.

Възможно е получаването на оток, парене и дискомфорт в резултат от терапията с Кетоконазол.

 • При гъбички под ноктите на краката може да се използва оригиналният, съдържащ веществото продукт – Низорал.

Ако приемате кортикостероиди и Ви предстои лечение с Низорал, през първата седмица приемайте първия препарат само сутрин, а втория – вечер.

След това от една до две седмици кортикостероидния препарат се прилага по същия начин, но само три пъти в седмицата. Накрая може да преустановите употребата на кортикостероидния препарат да продължите само с низорал.

 • При себореен дерматит, можете да прибегнете до шампоан Кетозал, който се нанася върху засегнатото място. Престоява между 3 и 5 минути, след което следва изплакване. Това се прави ежедневно.

Лак за нокти против гъбички

В нашите аптеки може да намерите и лечебен лак за нокти против гъбички. Тук вариантите са няколко: Полинейл, Батрафен и Нейл нер рипеър.

Тези антимикотични продукти са приложими при леки до умерени форми на гъбички по ноктите на краката и ръцете.

 • Полинейл се нанася върху нокътните плочки, както и на половин милиметър по кожата около нокътя. Не пропускайте да го апликирате и по нокътния ръб. Времето за престой с продукта е 6 часа. Отмива се с вода. Желателно е процедурите да се осъществяват преди сън.

Когато става въпрос за лечение на гъбички по ноктите на ръцете, третирането с лак трябва да продължи половин година. Толкова е необходимо на нокътната плочка да се възстанови напълно.

По-дълъг е периодът при третиране на ноктите на краката (между 9 и 12 месеца – за пълно възстановяване).

 • Батрафен е друг вариант на медицински лак за лечение на гъбички. В първия месец от терапията се нанася върху ноктите веднъж на всеки два дни. През втория месец апликациите с него са веднъж на три дни. След третия месец се използва веднъж седмично. Употребата на Батрафен трябва да продължи до пълното възстановяване – излизане на напълно здрав нокът.

Шол система (scholl)

Премахнете праха от пиленето и нанесете разтвора на Шол. Изчакайте 5 минути преди да обуете чорап. В продължение на 30 минути след третирането, не е желателно мокренето на крака. Тази процедура изпълнявайте еднократно всекидневно за срок от една седмица.

Повторете я отново през втората, третата и четвъртата седмица. Защитната фаза трае 9 месеца. През този период всяка седмица се осъществява по една апликация.

Медикаменти за перорално приложение

Флуконазол на капсули

Фунгозол

Флуконазол е широкоспектърен антимикотичен препарат. Активното му вещество действа директно върху мембраната на гъбичната клетка, спирайки растежа и развитието й.

Флуконазол на капсули не бива да се приема паралелно с циклоспорини. При гъбични инфекции по ноктите се приемат 150 мг веднъж в седмицата. Терапията по тази схема трае между 4 и 6 месеца.

Тербинафин, на крем: Фунгофин

Активният компонент тербинафин се съдържа в таблетки със същото име и крем Фунгофин. И двата препарата са предназначени за третиране на гъбични инфекции и в случая на онихомикози.
За перорален прием дозата е 250 мг (на дневна база). Продължителността на терапията се определя от специалист.
Фунгофин се предлага освен в таблетна форма и във вид на крем и спрей.
Препоръчителна е по една апликация на ден. Нанася се минимално количество, което се разнася на тънък слой върху поразената част.

Третирането на гъбички по ноктите на краката с този препарат продължава седмица-две. Възможно е да се предпишат и по две апликации на ден.

Итраконазол Фунгизол

Итраконазол

Итраконазол Фунгизол освен при травиалните микози (гъбички по ноктите на краката и ръцете), се предписва и при гъбични инфекции на интимните органи.

С изключителен афинитет действа върху кератинизираната повърхност и лигавиците. В кожата активният компонент итраконазол се запазва между две и четири седмици след окончателно приключване на лечението с него.

Стандартно се препоръчва прием на една-две капсули. Продължителността на терапията с този антимикотик трае 7-15 дни, като това се определя от специалист.

Дифлукан на капсули

Той се пие между три и шест месеца при инфекция по ноктите на ръцете. Между 6 и 12 месеца е периодът за лечение при гъбички по ноктите на краката.

Хомеопатия

Любимата ни хомеопатия също предлага методи за лечение. Сред медикаментите, които е възможно да се предпишат в тези случаи са пулсатила, графит, хелониас, сепия, туя, молония албиканс и натрум муриатикум.

Правилната комбинация и точната дозировка може да назначи единствено специалист – хомеопат или дерматолог. По-важното е, че тези препарати помагат на тялото ни да се справи с инфекцията и съдействат за елиминирането на гъбичните патогени.

Други

При лечението на гъбички по ноктите може да добавите и специални хранителни добавки и витамини. В този случай полезни са продуктите с прополис и витамин Е. Като цяло всичко, което стимулира имунната система, е от добър вариант.

От полза също така могат да бъдат и балнеопроцедурите.

Важното в случая е да ограничите сладкото, защото то може да провокира проблема.

Изготвил за Вас:

магистър фармацевт Сергей Кассир

Остави коментар