Как да си вземаме лекарството?

Обикновено, когато сме болни, нашият лекар ни изписва две, три, а понякога и повече лекарства, които се пият по различно време. Когато започнем да се лекуваме се случва да се объркаме. Не винаги обръщаме внимание на малките дреболии в рецептата, като „преди или след хранене“, или се вманиачаваме в тях: „Точно колко време преди храна?“, „Има ли значение какво ще ям?“ и т.н….

За да улесним вашето лечение, тук ще изложим някои принципи на действие на определени групи медикаменти, при които начина им на приемане влияе на действието им.

Лекарство, вземано преди храна има по-силно действие.

Това е основно правило във Фармацията. Смята се, че 30 минути на гладно е оптимален вариант за прием на медикамент през устата, защото за това време той ще премине през стомаха и ще попадне в червата, където се извършва усвояването му. В по-редките случаи, в които активните съставки се разтварят и резорбират в стомаха, липсата на храна е липса на пречки за достигането на целта (която са клетките на стомашната лигавица). Ето защо ако лекуващият лекар не е предписал друго и не Ви обърнат внимание за особености в аптеката, таблетки, сиропи, разтвори и прахчета се пият на гладно.

Лекарства, които се влияят от цикъла „ден и  нощ“.

Всеки от нас е зависим от цикъла ден и нощ, повече отколкото предполагаме. Причината е, че човекът е генетично „програмиран“ да почива и спи по тъмно през нощта и да бъде активен през светлата част на деня. Затова ако работим нощни смени и спим през деня не можем да бъдем в оптимална форма и се чувстваме уморени. Тази „програма“ влияе на нашата физиология и има значение за ефективността на цели класове медикаменти. Ние трябва да „нагласим“ приемането им според режима на тялото си.

Ето конкретни примери:

 • Антихипертензивни медикаменти – Това са лекарства намаляващи високото кръвно. Вземат се вечер преди лягане, за да могат да достигнат високи концентрации в организма през ранните сутрешни часове, когато тялото започва да се събужда и кръвното налягане започва да се покачва. Времето около 5 часа сутринта се смята за най-рисково за инфаркти и инсулти според статистиката. Когато се вземат многократно дневно, при тях не се спазва точен интервал, за разлика от антибиотиците.
 • Антикоагуланти и Аспирин – Те разтварят тромбчетата, които се образуват при промяна в кръвното налягане, контузии с отоци и др. Повишаването на кръвното налягане е признак, че сърцето се събужда и започва да помпи по-бързо и по-мощно. Това води до повишаване скоростта на движение на кръвта и тромбчетата в нея по-лесно могат да достигнат и запушат важен кръвоносен съд. Това предизвиква спешни състояния, като инфаркт, инсулт или белодробна емболия. Затова, също както лекарствата за високо кръвно, Антикоагулантите и Аспирина трябва да се вземат преди сън.
 • Инхибитори на протонната помпа – това са лекарства срещу стомашните киселини. Действат, като активната им съставка блокира тези части на стомашните клетки, които образуват киселините. Вземат се еднократно сутрин, преди храна, защото имат способността да се натрупват в прицелните клетки в голямо количество и по този начин осигуряват продължително 24 часово действие.
 • Н2-блокери – Към тази група спадат Ранитидина и Фамотидина. Оптималното време за техния прием е към 22 часа, защото имат краткотрайно действие и по този начин могат да неутрализират късния пик на стомашни киселини в началото на нощта.
 • Л-Тироксин – Това е хормон на щитовидната жлеза. Взема се винаги сутрин, половин час преди храна за да може да покрие нуждите на тялото през деня, когато сме най-активни.
 • Всички витамини и минерали, както поотделно, така и в комбинация – вземат се сутрин преди или по време на храна, за да можем да използваме полезните им съставки през целия ден.
 • Антихистамини – Тази група включва стандартните противоалергични медикаменти, под формата на таблетки, сиропи и по-рядко ампули. Особеното при тях е, че са мастноразтворими по природа и навлизат в главния мозък, където предизвикват сънливост. Колкото по-нова генерация е антихистаминът, толкова по-слаб е този ефект, но това е причината всеки представител на групата да се приема вечер преди лягане.
 • Кортикостероиди – това са група вещества, производни на хормона Кортизол. Приемат се сутрин и обед/следобед, по изключение вечер (при трикратен дневен прием). Предизвикват в организма симптоми като тези от продължителен стрес: повишено кръвно налягане, повишена обмяна на веществата, задръжка на течности. Затова ако се приемат вечер, може да доведат до безсъние и нарушение в храносмилането.

Лекарства, чието действие зависи от хранителния режим.

Някои медикаменти се влияят от киселинността в храносмилателния тракт, защото стомашните киселини могат да унищожат активната съставка или обратно – да подпомогнат нейното по-добро усвояване. Други увреждат стомаха. Ето защо, в тези случаи, трябва да съобразим времето на хранене с режима на дозиране:

 • Метформин – Той понижава кръвната захар, образуваща се при метаболизма на въглехидратите в храната и затова трябва да се приема винаги с нея. Това обаче не важи за целия клас антидиабетни лекарства.
 • Болкоуспокояващи от групата на Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) или Кортикостероиди – вземат се задължително след храна. По своя механизъм на действие те всички увреждат, повече или по-малко, стомашната лигавица и се приемат след храна за да се намали този ефект. Към тази група спада и Аспирина.
 • Детралекс  – приема се със храна за по-добър ефект. Освен това самата таблетка е твърдо желатиново драже което може да подразни стомаха, ако се взема продължително време на гладно.
 • Алфалипоева киселина (Тиоктова киселина) – Добре познато лекарство за лечение на симптомите на периферната диабетна полиневропатия. От химична гледна точка, тя е „хелатен комплекс“, който има способността да поглъща метални йони. Затова не бива да се приема едновременно с храни, съдържащи желязо, магнезий, цинк, калций….
 • Таблетки за смучене за болно гърло – Всичко от тази група действа, като дезинфекцира устната кухина и гърлото. За да имат оптимален ефект, е необходимо да не се яде и пие нищо 30 минути след като вземем таблетката.
 • Тетрациклинови антибиотици – Не се приемат в комбинация с млечни продукти, защото представляват също хелатни комплекси, поглъщащи Калция в млякото.

Лекарствени взаимодействия.

Както всичко друго, медикаментите не са химически инертни и могат по погрешка да реагират с различни вещества и други лекарства при определени условия. Това са някои от най-често срещаните комбинации:

 • Пробиотик в комбинация с антибиотик – Антибиотиците не са селективни и унищожават както болестотворните бактерии, така и полезните. Ето защо се налага по време или след лечение с тях, да се пият пробиотици. С помощта на пробиотика ние „заселваме“ нови полезни микроорганизми на мястото на унищожените. За да имат време да свършат своята работа, при ко-медикация с антибиотик, пробиотиците трябва да се вземат около 2 часа след антибиотика.
 • Витамини от групата В и антибиотик – Когато антибиотиците унищожават чревната флора, ние губим способността да синтезираме витамините от групата В, които са важни за възстановяването на имунитета. Затова се налага да ги приемаме допълнително, като няма значение дали това ще бъде в комбинация с антибиотика или отделно.
 • Лекарства за главоболие и Кофеин – Кофеинът позволява на болкоуспокояващите да навлязат по-лесно в главния мозък, където подтискат центъра на болката. Този трик се използва в някои комбинирани препарати, съдържащи Парацетамол и Метамизол (Аналгин), което ги прави по-силни. Ако имате главоболие и сте сигурни, че не е в следствие на сърдечно-съдови проблеми или мигрена, болкоуспокояващо с Кофеин е много добър избор.
 • Противозачатъчни медикаменти и Фолиева киселина (Витамин В9) – Приемът на противозачатъчни и хормонални таблетки води до изчерпването на Фолиевата киселина в организма. А тя е много важна за ранното ембрионално развитие на бебето. Затова ако решите да си имате бебе и спрете противозачатъчните, първо трябва да се направи оптималния баланс на В9 с помощта на лекар.

Разбира се не е възможно да се обхванат всички възможни случаи, които изискват нашето внимание при лечение с медикаменти. Това прави указанията на лекуващия лекар и тези на фармацевта в аптеката още по-ценни.

Източници:

http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/basics/transit.html

http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20111027/blood-pressure-drugs-at-bedtime-may-cut-heart-risk#1

https://www.thecandidadiet.com/probiotics-while-on-antibiotics.htm

http://www.optibacprobiotics.co.uk/faq/can-i-take-probiotics-with-antibiotics

http://www.webbernaturals.bg/folieva-kiselina.html

https://sites.google.com/site/mycalilifebg/s-kakvo/vzaimodejstviamezdulekarstvaidobavki

Остави коментар