Цветът има значение

Ако някой Ви каже, че червените и зелените чушки са еднакви, не му вярвайте. Защото в природата нищо не е случайно, дори и цвета на храните, които консумираме.

Когато сме в магазина или на пазара и купувате храна, най-важните неща за избора ни са цената и добрият търговски вид. Но човек не се замисля, че и самият цвят на храната има значение. Оказва се, че много често храни с определено обагряне имат една и съща полезна съставка, която им придава този характерен цвят или е пряко свързана с него. Ако познаваме тези цветове и свързаните с тях субстанции, можем много бързо да се ориентираме за ключови хранителни вещества и по-добре да направим балансираното си хранене.

Затова, за улеснение, решихме да дадем няколко примера за важни багрила в растителната и животинска храна.

Червен, като ликопен и витамин С

1

Основният пигмент, даващ червения цвят на плодовете и зеленчуците е ликопенът. Той е мощен антиоксидант, който към момента участва в изследвания за превенция на рак и сърдечносъдови заболявания. Полезен е за простатата и нормалната функция на женските гърди. Червените плодове и зеленчуци, които го съдържат са също така богати на флавоноиди, ресвератрол и витамин С.

Предполага се, че ликопенът предпазва витамин С от вредите на слънчевите UV-лъчи. За разлика от витамина, който се разпада около 70 градуса целзий, той е термоустойчив и е подходящ за готвене – нещо повече: сготвените на пюре домати имат до 4 пъти повече ликопен, в сравнение с нивата му когато са били сурови. Поради предпазната му функция, пресните червени плодове и зеленчуци са по-богати на витамин С от техния зелен еквивалент. А всички знаем колко полезен е витаминът при простудни заболявания, грип и като антиоксидант.

Ако желаете да си набавите лесно важния витамин, просто консумирайте повече червени домати, чушки и ябълки вместо зелени, както и други червени плодове – шипка, ягоди, ацерола, червената сърцевина на папаята и динята.

Червено-виолетов, като ресвератрол

2

Някои плодове и зеленчуци могат да съдържат нашумялата напоследък съставка ресвератрол. Тя е широко разпространена в ципата на червените зърна на гроздето и се смята за добър антиоксидант, на който се приписват много от ползите на червеното вино. Също като ликопена, се изследва се за предпазване от сърдечносъдови и онкологични заболявания. Ресвератролът е багрило, което придава червено-виолетовия цвят на плодовете и се среща в червеното грозде, червените и черни боровинки, малините.

Червен, като миоглобин и желязо

Миоглобинът дава червения цвят на месото при животните. Той е протеин, който задържа кислорода в мускулите. В тях играе ролята на хемоглобина от еритроцитите, с който има сходна структура. Благодарение на него, мускулите могат да издържат на големи натоварвания.

Рибите не се нуждаят от много мускулна енергия за да поддържат скелета си и затова повечето от месото на рибата е бяло. Червения цвят на месото на някои риби, като сьомгата  и пъстървата е изключение и се дължи на веществото астаксантин – естествен пигмент на ракообразните с които се хранят.

Пилетата и пуйките прекарват много време в ровене и стоене. Мускулите на краката и бедрата се използват постоянно и месото там е тъмно. Понеже не летят или го правят за кратко, месото по гърдите и крилата им е бяло, защото тези тъкани не изискват енергия. Докато птиците, които летят много (патици,  пъдпъдъци и др.) имат навсякъде тъмно месо.

Същото е и с животните и човека, които използват активно всички четири свои крайници – месото им е тъмно, наситено с миоглобин.

Миоглобинът е червен, поради двувалентното желязо в структурата му. Консумирайки червено месо, ние си набавяме този важен микроелемент в най-подходящата му форма – двувалентната.

Зелен, като хлорофил и магнезий

3

Хлорофилът придава зеления цвят на всички растения. Той им помага с помощта на слънчевата светлина да превръщат въглеродния диоксид в кислород, който е жизнено необходим за живота на земята.

Интересен факт е, че молекулата на хлорофила съдържа един магнезиев атом, което прави зелените части на ядливите растения добър източник на минерала. Магнезият е необходим за нормалната функция на мускулите, нервната система и сърцето.

Затова ако имате нужда от магнезий, включването на спанака, тиквените семки, зелените марули и авокадото в диетата са едно добро решение.

Оранжев, като каротеноидите (бета каротен, лутеин, зеаксантин)

4

Каротеноидите и по-специално бета каротенът (провитамин А) придават жълто-оранжевия цвят на определени плодове и зеленчуци. Тези храни са изключително богати на витамин А, известен с полезните си ефекти върху кожата, лигавиците, имунната система и като антиоксидант. Този витамин е важен и за растежа при децата.

Зелено-жълтия цвят е характерен за лутеина. Смята се, че Лутеинът, зеаксантинът и ретинолът (витамин А) предпазват очите ни от увреждането на UV-лъчите на слънцето.

Богати на каротеноиди храни, освен морковите, са тиквата, тиквичките, зелето и кайсиите. Тези вещества са мазнини и за да се запазят е необходимо да се варят, защото при пържене се разтварят в мазнината за готвене и нищо не остава в самите зеленчуци.

Синьо-виолетов, като антоцианидините

5

Синьо-виолетовия цвят може да се получи в следствие на група съединения, наречени антоцианидини. Колкото по-тъмен е синият цвят, толкова по-голяма е тяхната концентрация. Те са много полезни растителни пигменти, отново с антиоксидантни свойства, които ни дават множество ползи за сърцето, намаляват вредния холестерол и предпазват черния ни дроб.

Храни, богати на тези важни вещества са синята боровинка, патладжана, сините сливи, тъмните череши и червеното вино.

Експертите препоръчват диетата ни да включва плодове и зеленчуци с цветовете на дъгата, за да можем да си набавим всичко необходимо за тялото. Има правило, според което, колкото по-тъмен е цветът на храната, толкова по-добра за здравето ни е тя, поради по-голямото насищане на полезните съставки.

Но природата не е чиста математика и две плюс две невинаги прави четири. Много често цветът маскира един пигмент за сметка на друг. Червеният ликопен може изобщо да не се прояви (в зеления аспарагус), а в някои храни (киви, спанак, шам фъстък) имаме високи нива на витамин С, но те са с зелен или жълтозеленикав цвят поради много по-големите дози на лутеина и хлорофила.

Затова посочените по-горе примери са само ориентировъчни и имат за цел да покажат какво може да очакваме като видим хранителен продукт с даден цвят. Например, червеният цвят вероятно ще ни даде витамин С (но и други полезни вещества), но зеленият не означава липсата на същия този витамин.

Източник:

https://draxe.com/magnesium-deficient-top-10-magnesium-rich-foods-must-eating/

https://en.wikipedia.org/wiki/Lycopene

https://en.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/foods-high-in-vitamin-c/

https://www.healthaliciousness.com/articles/high-lycopene-foods.php

http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/carotenoids

Остави коментар