Дамата с лампата

„Хиляди свещи могат да бъдат запалени от една единствена свещ“

Буда

Флорънс Найтингейл е била английска медицинска сестра, автор и статистик, и обществен деятел.

Била родена през 1820 г. в богато британско семейство във Флоренция, Италия и била кръстена на рождения си град.

 Тя е вярвала, че Бог ѝ е дал призванието да е медицинска сестра. Станала известна с нейната новаторска работа в областта на медицинската грижа, предоставяна от сестри по време на Кримската война, през която се е грижила за ранените войници. Била наричана „дамата с лампата“, заради късните обиколки, които е правила през нощта в лазарета.

През октомври 1854 г., в периода на Кримската война, Флорънс, заедно с 38 помощници, сред които монахини и милосърдни сестри, се отправила към полевите болници, в началото в Скутари (Турция), а след това и в Крим. Последователно налагала принципите на санитарството и грижата за ранените. В резултат, за по-малко от 6 месеца смъртността в лазаретите спада от 42 до 2,2 %.

През Кримската война, Найтингейл се разболяла от кримска треска и никога не се възстановила напълно. На 38 години тя е била прикована към леглото, което продължило до края на живота и. Бидейки силно решена да подобри здравните грижи за болните, тя продължила своята работа в това положение.

Умряла на 90-годишна възраст в съня си в Лондон на 13 август 1910. 

Санитарни реформи

За да подобри санитарните условия в болниците, Найтингейл въвела множество грижи за пациента. Тя приложила „Инвалидна кухня“, където се е готвела индивидуално храна за всеки пациент, съобразно неговото заболяване, както и редовното пране на дрехите на болните. Друго нейно подобрение било, че създала библиотека и класна стая за образованието и забавлението на пациента.

Тя е написала няколко книги – „Бележки за факторите, влияещи на здравето, ефективността и управлението на болниците на британската армия“ през 1858 г. и „Бележки върху здравната грижа за медицински сестри: какво е и какво не е?“ през 1860г.

По време на войната Найтингейл успяла да събере чрез подписка голяма сума пари, с които през 1860г. организирала първото в света училище за милосърдни сестри при болницата „Свети Тома“ в Лондон. Това било първото светско училище за сестри в света, сега част от Кралския Колеж в Лондон. Скоро негови випускници започнали да създават аналогични учреждения и в други болници.

Статистика

 Флорънс била надарена с математически заложби от ранна възраст и ги развила под напътствията на баща си. По-късно, тя станала една от първите, които правят презентации под формата на статистически графики в частност – кръгови (секторни) диаграми. Смята се, че е доразвила един от тези видовете графики в известната „Диаграма на полярния кръг“ („Nightingale rose diagram“).  През 1859 г. е била избрана за член на Кралското статистическо общество и впоследствие станала почетен член на Американската статистическа асоциация, което било уникално постижение за жена по него време.

Световно признание

През 1883 г. Найтингейл е била наградена с „Кралски червен кръст“ от кралица Виктория, а през 1907 г. станала първата жена, лауреат на ордена „За заслуги“.

През 1912 г. „Лигата на международният червен кръст и червен полумесец (които от ноември 1991 г. беше наречен „Международна Федерация на обществата на червения кръст и червения полумесец“), учредил медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за милосърдните сестри по целия свят.

На 12 май, денят, когато е родена Флорънс Найтингейл, светът отбелязва международния ден на медицинската сестра.

Източници:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%BB%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%BD%D1%81_%D0%9D%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%B9%D0%BB

https://en.wikipedia.org/wiki/Florence_Nightingale

http://www.biography.com/people/florence-nightingale-9423539#pioneering-nurse

https://www.britannica.com/biography/Florence-Nightingale

https://www.britannica.com/topic/Order-of-Merit

Остави коментар