Най-старите аптеки в света

Нуждата от лечение, също както и нуждата от храна, се е появила с човека. Където и да отиде, той търсел начин да ги удовлетвори, за да е в добра форма да надгражда постигнатото. Затова още от най-дълбока древност е имало медицина.

Историята на фармацията като независима наука започва едва през първата третина на 19-и век. Преди това, тя е била неразделна част от медицината. Въпреки това, аптеките са съществували от по-рано, изпълнявайки своята функция – да доставят на болния назначеното му от лекаря лечение.

Тук ще Ви предложим някои интересни аптеки от Европа и света.

„Санта Мария Новела“ (Италия)

Най-старата известна аптека, в съвременния смисъл на понятието, отваря врати през 1221г. в църквата „Санта Мария Новела“ във Флоренция (Италия). По това време в нея доминиканците започват да оглеждат билки и да правя лечебни отвари за техния лазарет.

Тук сякаш времето е спряло. Единствената голяма промяна през вековете е преместването на производството на лекарствените съставки на няколко километра извън Флоренция. Интересното е, че аптеката става известна не толкова с лекарствата си, а когато започва да прави и парфюми. Първият се създава за Катерина – дъщерята на могъщата фамилия Mедичи, преди нейното омъжване за френския крал.

Днес, тя е музей на парфюмите.

„Златният лъв“ (Германия)

„Златният лъв“ е най-старата аптека в Германия. Намира се в Трир, смятан за най-древният населен до днес град в страната. Става еталон сред гилдията в централна Европа. Затова не е чудно, че името е имитирано многократно, както в немскоговорящите страни, така и извън тях – например в Прага (Чехия) и Сопрон (Унгария).

Основана е през 1241г., година след като император Фредерик II издава декрет за разделянето на лекарската от фармацевтичната професия в пределите на Свещената римска империя. Просъществува от доста време – за срaвнение, в годината на нейното основаване умира българският цар Иван Асен II.

Аптека „Естеве“ (Испания)

Тя се намира в каталунското градче Llivia, испанско парче земя насред френските Пиринеи. Аптеката е най-старата в Испания и една от първите в Европа. Основана е в началото на 15-и век, а от 1942г. е превърната в музей.

На снимката: приемна стая в бароков стил с етажерки, изпълнени с автентични, ръчно изработени кутии за лекарства.

„Тон Рен Тан“ (Китай)

През 1669г. Ю Сянян, главен придворен лекар на император от династията Цин, отваря „Тон Рен Тан“ в столицата Пекин, като магазин за традиционни китайски лекарства. През 1702г. магазинът се премества на днешния адрес, а двайсет години по-късно става единствен доставчик на лечебни билки и други лекарства за императорския двор.

Тази престижна позиция на „имперска аптека“ се запазва до падането на империята, но „Тон Рен Тан“ се превръща в най-старата и най-голяма мегааптека в днешен Пекин, разполагаща с огромен магазин, склад и щатен лекар.

„Апотекет „Лейонет“ (Швеция)

Йохан Теш, собственик на най-старата аптека в Малмьо и цяла Швеция (основава през 1571г.), решава да измести бизнеса и дома си в една красива сграда, направена отвън в германски нео-ренесансов, а отвътре в нео-готически стил. Това става през 1898г.

Старата архитектура често ни разказва истории и дворецът „Тешска“(от фамилията на основателя си) е добър пример за това. На върха и се вижда барелеф с асклепиевия знак (змия увита около чаша), който бил символ в древна Гърция на лечението и медицината. Под него се вижда бюстът на Йохан Теш, който построява сградата. Теш използвал лъвът, като своя марка, който пази гордо входа на аптеката. От тук идва и името: „Апотекет „Лейонет“ или „Аптека Лъв“.

Аптека „Сарра“ (Куба)

Аптека „Ла Реунион“ (или „Сарра“) е първата в Куба предлагаща както конвенционални, така и хомеопатични лекарства. Основана е през 1853г. в Хавана и според кубинците, в началото на 20 век е втората най-важна смесена аптека (хомеопатична и конвенционална) в световен мащаб.

К.О. Бигълоу“ (САЩ)

Това е най-старата действаща аптека в САЩ. Основана е през 1883г. в Манхатън, Ню Йорк. Няколко пъти е сменяла местонахождението си. Известна е с това, че продава екзотични продукти, като например „Бразилски бум бум крем“ с гуарана.

Източници:

https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Jorgeroyan/gallery/Havana_(2011)

http://malmo.com/placesofinterest/oldmalmo

http://encircleworldphotos.photoshelter.com/image/I00003ibjaJ8pmUI

http://www.jeanninemorris.com/the-jm-edit/2015/5/22/apothecary-finds

http://www.bigelowchemists.com/sol-de-janeiro-brazilian-bum-bum-cream.html

http://www.thisotherworld.co.uk/llivia.html

http://sedulia.blogs.com/photos/europe_today/trier_oldest_pharmacy_in_germany_1241.html

http://www.flmkwzp.kralovskacesta.cz/en/tour/objects/at-the-golden-lion-dittrich-s-pharmacy.html

https://www.pinterest.com/pin/322359285801845758/

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_pharmacy

http://edition.cnn.com/2015/03/27/travel/florence-apothecary/

http://www.alamy.com/stock-photo-tong-ren-tang-beijing-oldest-pharmacy-chemist-china-20477796.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Tongrentang

http://www.atlasobscura.com/places/santa-maria-novella-pharmacy

Остави коментар