НА ПРАГА НА ЛЯТОТО – НЕКА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА КОЖАТА СИ

Дългоочакваната пролет дойде и върна усмивките ни.Пролетта е сезон на красотата, всичко се съживява и цъфти. Слънцето, цветята и топлият полъх ни зареждат с позитивно настроение и свежест. За съжаление кожата ни през пролетта не е в унисон със съживяващата се природа, тя е изтощена от студената и дълга зима и е изгубила своята свежест и еластичност. Кожата е най-големият орган на тялото ни, тя предпазва от проникването на различни вредни и болестотворни организми. Огромният брой нейни рецептори за различни усещания са нашата връзка с външния свят. Кожата „говори” за състоянието на нашия организъм. Физическото ни здраве и психическото ни състояние оказват голямо влияние върху кожата ни.
Изминалите зимни дни не са били лесни за нашата кожа, студеният сух въздух, недостатъчният прием на плодове и зеленчуци, високият прием на въглехидрати и мазнини, употребата на медикаменти вследствие на зимните настинки, студеният вятър, липсата на слънце и движение са оставили отпечатък върху нея. Отслабналата ни имунна система през пролетта се отразява и на състоянието на кожата ни.
За да освежим и влеем живот на кожата ни, е необходимо да положим специални грижи. През пролетта тя се нуждае от освежаване и възстановяване. Кожата ни има нужда от подхранване и отвътре, и отвън. В менюто ни трябва да има в изобилие витамини и минерали. При нужда се  приемат хранителни добавки с витамини и имуностимуланти,бирена мая и т.н.
Тежките мазни кремове със силна хидратация не са подходящи за пролетта, сега, когато слънцето вече е достатъчно силно, кожата ни се нуждае от козметични продукти със слънцезащитен фактор. Особено когато сме навън дълго време, кожата ни трябва да е защитена от слънчевите лъчи. Жените с петна, лунички и пигментни участъци не бива да подценяват продуктите със слънцезащитен фактор, защото под влияние на слънчевите лъчи те могат да се увеличат и да станат по-ясно изразени. Когато сухата или чувствителна кожа не е защитена с подходящ продукт, когато я излагаме на слънце, възможно е тя да се изсуши или възпали. За този сезон са подходящи витаминните, овлажняващите и подхранващите кремове. Добре е използваните от нас кремове да са с активни съставки като витамини, провитамини, микроелементи, аминокиселини, фитостерини, фитохормони.
През този сезон изключително необходими за свежестта на кожата са витамините А, Е, F, С, D – пантенол. Те имат способността да регенерират, хидратират, омекотяват и повишават еластичността на кожата.Създадени са продукти с високо съдържание на минерални води,богати на олигоелементи в липозомни молекули,които при прилагане върху кожата проникват през дермата и освобождават своите биологично активни съставки в дълбочина.Така се постига дълбока хидратация,която видимо изпъва и заличава бръчките по кожата за часове. За да е свежа и хубава тя в сезона на красотата, добре е да я избавим от токсините. Под въздействието на не един фактор в кожата се натрупват токсини – това са непотребни и дори вредни вещества. Когато порите са запушени, кожата не може да се освободи от тях. За да освободим и освежим кожата, можем да се възползваме от
меки ексфолианти – ако ги  използваме  поне веднъж седмично, кожата ни ще диша свободно и ще добие свеж вид. Дълбокият професионален пилинг не е подходящ през пролетта, кожата ни след зимата е чувствителна към слънцето и рискуваме да се сдобием с пигментни петна. През този сезон са ни необходими по-меки методи, подходящи са леките нежни козметични продукти с пилинг ефект, почистващите, подхранващите, хидратиращите маски също ще ни помогнат. Правилната грижа за кожата започва още от избора на почистващи средства, съобразени с индивидуалните особености на кожата. В зависимост от типа кожа може да започнем от тоалетно мляко за почистване на грима, серум за почистване, тоник или мицеларен разтвор. .Отново зависи от качеството на продукта. Моята препоръка е да се купуват козметични продукти основно от аптеките, особено ако кожата е проблемна, чувствителна или с кожно заболяване. За да придобие етикета „медицинска козметика” и да се продава в аптека, всеки един от препаратите е преминал през сложни изпитвания и е доказал действието си. Така се избягват страничните ефекти като парене, сърбеж или обрив след приложението на препарата .

Първите пролетни слънчеви лъчи също влияят на кожата. Под тяхното действие меланоцитите започват по-усилено да изработват кожния пигмент меланин, кожата се удебелява и загрубява (образува се т.нар. светлинен мазол) и част от еластичните влакна се разрушават.Всяка година Световната Здравна Организация бие тревога за увеличаващия се брой хора с диагностициран  рак на кожата и за необходимостта от превенция чрез употребата на слънцезащитни кремове с висок фактор още с първите слънчеви дни.

Към пролетните климатични агресори се причисляват и поленовите частици. Цветният прашец обикновено не прониква директно през кожата, тъй като молекулите му са големи, но при определени обстоятелства при пряк контакт оказва въздействие върху нея.

Най-уязвима е кожата на боледуващите от такива дерматологични заболявания, които имат алергичен произход и при които увредената от болестта кожна повърхност е влажна и поради това много по-пропусклива (различни дерматити, екземи,гъбички)
Всяко лято с идването на топлото време се наблюдава бум от гъбични заболявания,които изискват много упоритост и професионален подход за лечението им-за предпочитане е диагноза от лекар,който най-прецизно може да назначи вида лекарства и продължителността на употребата им.
Не бива да се подценява и необходимостта от подготовка на кожата за лятото, която включва максимално хидратиране и предпазване от непрекъснато засилващата се ултравиолетова активност на слънцето с фотопротективни препарати с достатъчно висок слънцезащитен фактор.

Друг проблем,който се проявява с настъпването на пролетта е обострянето на розацеята,при повечето засегнати от нея хора.
Розацеята е често срещан кожен проблем след 40 годишна възраст,чиято тежест варира от преходно зачервяване на лицето до загрозяващи трайни изменения като ринофима.Заболяването е многофакторно и при един индивид е възможно да са налице няколко предизвикващи го причини – климактериум,болести на храносмилателната система,високо кръвно налягане,фамилно предразположение,прекомерна употреба на концентриран алкохол и кофеинови напитки,работа при резки температурни промени,продължителна употреба на мощни кортикостероидни кремове върху лицето.Розацеята се наблюдава по-често при жени със светла кожа и коса,а тежките усложнения се наблюдават главно при мъжете..Абсолютно задължително е предпазването на лицето и деколтето с фотозащитен крем с максимален фактор 50+. Лечението на розацеята е продължителен процес и изисква търпение и спазване на препоръчаните мерки.

Каква козметика е подходяща за кожата с розацея?

Почистването на кожата следва да се извършва със специални за този проблем лосиони т.нар. мицеларни води,без спиртно съдържание.Кремовете за лице трябва да се подбират според типа кожа,по възможност без консерванти,парфюми и оцветители.Специално разработените за розацея кремове съдържат различни,най-често растителни съставки с тонизиращ кръвоносните съдове и противовъзпалителен ефект.Фотозащитните кремове са неотменна част от козметичните продукти за това заболяване.Всички водещи фармацевтични фирми за медицинска козметика са представени със свои продукти според вида кожа и проблема,с който трябва да се справяме.Сериите са разделени за проблемна и силно алергична кожа,за розацея,за мазна и склонна към акне кожа,за борба с признаците на стареене-при първи бръчки и при зряла възраст 50+ и т.н.За да осигурите комфорт и правилен подход в лечението или поддържането на вашата кожа,разполагаме с екип от професионалисти в  аптека „Хера“-АСТРА-9 на „Александровска“ 134.Предлагаме богат избор от медицинска козметика на високо ниво от фирми като Ла РошПозе,Биодерма,Уриаж,Юсерин,Синхролайн,Топикрем и много други.Нека да посрещнем пролетта подготвени в очакване за прекрасно лято.

М.фарм. Е.Динолова

Остави коментар