Полезни вещества в зеленчуците и плодовете, за които може би не знаете

Няма нищо по-хубаво от вкусно приготвената храна и чаша вино към нея. Но какво получаваме с тях?

Растенията ни набавят витамини и минерали, които ни поддържат в добро здраве. За по-известните вече знаем – морковите съдържат витамин А, плодовете – витамин С…. Но има някои, които не са толкова популярни, а заслужават внимание. Тук ще Ви представим няколко интересни вещества, които са полезни или има вероятност да се докажат, като такива.

Ресвератрол

1

Това е вид естествен фенол, който се произвежда от няколко растения, като защита срещу бактерии и гъбички. Можем да го открием в храната – в ципата на зърната червено грозде, боровинките, малините, черниците и…. какаото на прах, както и в черния шоколад.

Според едно проучване ин витро, в клетките ни веществото активира  субстанцията сиртуин 1 и заедно с определен вид простагландин подобряват дейността на митохондриите, отговорни за клетъчното дишане.

Умерената употреба на червено вино се свързва с намален риск от исхемична болест на сърцето (ИБС). Този факт е известен още като „френски парадокс“. Предполага се, че причината е имено във ресвератрола,  който стимулира образуването на ендотелен азотен оксид (мощно съдоразширяващо съединение в човешкото  тяло) и блокира образуването на кръвни тромби.

Според друго едногодишно изследване на болни с Алцхаймер, натуралната съставка повлиява някои от специфичните за болестта биомаркери, но не и тези свързани с процеса на забравяне.

Въпреки всичко казано до тук, това интересно вещество е доста спорно в научните среди – или много го харесват или напълно го отричат. Въпреки, че все още няма ясни доказателства за удължаване на живота или за лечебен ефект на ресвератрола при някои състояния, като рак, диабет и депресия, изследванията с него продължават.

Ако все пак сте любител на червеното вино или черния шоколад, то заедно с приятния вкус получавате в бонус хубава порция ресвератрол.

Цистеинови сулфоксиди

Растенията от семейство лукови съдържат терапевтични масла, включващи сяра, които се наричат с общото име цистеинови сулфоксиди. Те са отчасти причина за техния лютив вкус и специфичен мирис, както и за много от здравословните им свойства, като естествен антибиотик, антиастматично действие и антитромбоцитно действие.

Имат  противораково действие при опитни животни, но за да се прилагат като лекарство при хора са необходими допълнителни изследвания.

Според някои български историци, благодарение на лука и чесъна, през средновековието в нашите земи чумата не е била толкова смъртоносна, както в другите части на Европа.

Затова не се притеснявайте да използвате лука и чесъна по-често в кухнята, особено при вирусни и бактериални инфекции!

Лутеин

Лутеинът (от латински: „жълт“) е един от 600-те познати на човека природни каротеноиди. В зелените части на растенията спомага за превръщането на светлината в енергия, чрез сложни химични процеси с участието на хлорофила (фотосинтеза).

Затова не е чудно, че се натрупва във високи количества имено в зелените зеленчуци, като спанак, зеле, както и в жълтите моркови. В животните, придава жълтия цвят на жълтъка в яйцето, на кожата и мазнината на пилето, поради което се включва в хранителните смески на тези птици. В човека, заедно със зеаксантина се натрупва в ретината на окото.

Предполага се, че това полезно вещество предпазва зрението ни от оксидативния стрес и ултравиолетовата светлина. Интересен факт е, че различни изследвания откриха директна връзка между приема на лутеин и пигментацията в окото.

Зеаксантин

2

Зеаксантинът е един от най-често срещаните каротеноидни алкохоли в природата и е от една група с лутеина. Произвежда се освен от растенията и от някои микроорганизми. Има наситен оранжев цвят и придава оцветяването на оранжевите чушки, тичинките на шафрана, годжи бери, някои видове царевица и много други растения и микроби.

Подобно на лутеина се среща и в зелените листа, защото също като него, участва в процеса на фотосинтеза. Животните и човека си набавяме тази съставка с храната.

Влиза в състава на окото, като доминиращ компонент в макулата, а лутеинът преобладава в ретината (която заобикаля макулата).

Цинарин

Цинарина е органична киселина, която е биологично активна съставка на артишока и придава трапчивия му вкус. Изследванията показаха, че това вещество в комбинация с други съединения в растението, не само подтискат образуването на холестерол в черния дроб, но също стимулират образуването на жлъчка и изхвърлянето на холестерола чрез нея. Това помага за намаляването на холестеролните нива в кръвта, както и тези на триглицеридите. Така цинарина предпазва черния дроб от вредното действие на липидите и подобрява функцията му.

Известно е, че високите нива на лошия холестерол са основна причина за миокардния инфаркт и исхемичния инсулт, а по описания по-горе начин цинарина би могъл да намали вероятността от тези нежелани събития.

Смята се че тази природна съставка има и действие на афродизиак.

Въпреки, че е познат още на древните гърци, артишокът не е типичен зеленчук за българската кухня. В Европа и Северна Америка се използва често за салата. Препоръчваме Ви го и ние!

Източници:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/05/02/benefits-eating-vegetables.aspx

https://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/beyond-resveratrol-the-anti-aging-nad-fad/

https://www.technologyreview.com/s/534636/the-anti-aging-pill/

http://edition.cnn.com/2014/06/19/health/benefits-of-vegetables/

http://www.nutrition-and-you.com/vegetable-nutrition.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

http://www.livestrong.com/article/450138-vegetables-to-eat-for-cancer-patients/

https://en.wikipedia.org/wiki/Lutein

https://en.wikipedia.org/wiki/Zeaxanthin

https://www.google.com/patents/EP0705603A1?cl=en

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731019/

https://en.wikipedia.org/wiki/Cynarine

http://www.nutrition-and-you.com/artichoke.html

http://anrvitamins.com/glossary/cynarin.html

Остави коментар