Десетте страни, най-големи любители на шоколад в света

Свети Валентин е най-сладък в тези държави, където хората купуват най-много шоколад.

Това е празника на влюбените в шоколада. Според Националната асоциация на сладкарите, продажбите на вкусното изкушение в САЩ е достигнало рекордните 19,7 милиарда долара през 2015г. Тогава американците са закупили шоколад по 3,9 кг. средно на човек, според „Евромонитор”, но дори не са сред най-големите любители на сладката страст.

Тук ще Ви представим топ 10 на страните, които обичат най-много шоколада.

N 10: Словакия

1

Словаците са поръчали 4,85 кг шоколад на човек от населението средно през 2015г. Местният  шоколатиер „Лира“ е станал първият словашки носител на „Наградата за невероятен вкус“ (с ранг на Оскар в хранително вкусовата индустрия) за същата година със своята „Мандала“. Техния продукт представлява студено сушен плод, покрит с фин шоколадов прах.

Малката фабрика има не повече от 20 работника и продава продуктите си само регионално.

N 9: Казахстан

2

В тази страна са закупили 4,94 кг шоколад през 2015г. Пазарът на вкусното изкушение  отчел забележителен напредък по отношение на домашните разходи за сладкарски изделия, превъзхождащи тези за хляб и масло. Страната и нейният шоколад пострадаха от конфликта между Русия и Украйна (техен основен пазар) поради редица забрани за износ отвъд граница.

N 8: Швеция

3

Шведите също присъстват в нашата класация със своите 4,98 кг шоколад средно на човек за въпросната година. Според данните на „Евромонитор“, сред привържениците на сладката страст се е повишил значително интересът към марки от далечни страни и етични какаови продукти. Освен това те са държали да се запознаят с пълният жизнен цикъл на изделието, което консумират.

N 7: Естония

4

Естонците са закупили средно по 5,44 кг шоколад на човек от населението. Удовлетворяването на шоколадовите нужди по празниците включвали практически всичко в тази страна, а Свети Валентин (известен с шоколадовите подаръци) има ново име тук – „Денят на приятеля“.  Необвързаните хора могат да намерят любовта на този празник, пътувайки сред други такива в специален „любовен автобус“.

N 6: Норвегия

5

Хората тук обичат своя шоколад – те са си поръчали средно по 5,89 кг от него на всеки. Марката шоколадово блокче “Kvikk Lunsj” е особено популярна по Великденските празници и е като част от традиционното ски пътуване, преминаващо през цялата страна. Продажбите на “Kvikk Lunsj”, собственост на американския гигант „Mondelez” надделяли над тези на другия основен играч – швейцарският концерн „Nestle“ и в отговор на това, европейската компания се опитала да разработи подобен на „Kit Kat“ десерт.

N 5: Великобритания

6

Британците също са ценители на сладкото изкушение. Те са закупили по 6,61 кг на човек. Основателят на известната шоколадова марка “Cadbury”, Ричард Кадбъри е бил първият, който получава разрешение да продава цял асортимент от декоративни шоколадови кутии във формата на сърце още през далечната 1840г. Продуктите му били подходящи за тогавашната  Викторианска епоха поради своята пищност и това му помогнало да натрупа бързо пазарен дял и да затвърди синята марка.

N 4: Ирландия

7

Забравете бирата Гинес! Ирландците през 2015г. са наблегнали на шоколада. Със своите 6,84 кг те изпреварват своите съседи от Обединеното кралство. „Bord Bia” или Ирландската агенция по храните провела проучване върху шоколадовата индустрия и по-специално за изделията в кутия. Те констатирали, че ирландците най-често са си купували шоколада в една определена верига – “Tesco” и че хората тук са решили, че ирландския шоколад си струва най-много от всички.

N 3: Австрия

8

Някъде около 7,11 кг шоколад са се паднали на всеки австриец за същия период от време. И това не е странно – това е страната на „Mozartkugel”! Моцартовите шоколадови топчета са най-популярната марка в страната. Те са кръстени на австрийския класически композитор Волфганг Амадеус Моцарт. Обикновено кръгли, пълни с марципан и покрити с тъмен шоколад, те са създадени от сладкаря Паул Фурст в Залцбург през 1890 г.

N 2: Германия

9

Тук шоколадът е мания. Със своите 7,38 кг. на всеки немец средно, сладкото изделие се доближава близо до продажбите на цигари в страната. „Alpenmilch-Schokolade” е специален тип млечен шоколад, който използва млякото от кравефермите в и около района на Алпите. Сладкарниците са навсякъде – в центъра, квартала, мола, летището и дори във…. фоайето на болницата.

N 1: Швейцария

10

Създателите на най-скъпия шоколад е нормално да го ценят най-високо. В страната на банките той е на пиедестал – консумацията му достига уникалните 8,2 кг на човек от населението за 2015 г. Швейцарските концерни “Nestle” и “Lindt” са в топ 7 на най-големите производители на сладки изделия в света. Не случайно, самите швейцарци се шегуват, че тук правят най-добре в света шоколад, часовници и най-добре съхраняват пари.

Източник:

https://www.usnews.com/news/best-countries/articles/2016-02-12/top-10-countries-that-eat-the-most-chocolate

http://www.candyindustry.com/2016-Global-Top-100-Part-4

http://sharemykitchen.com/bg/culinary-dictionaries-2/english-bulgarian-culinary-dictionary/kitchen-staff/titles-and-positions/

Остави коментар