Първа помощ за организма по време на грип

Грипът е остра инфекция на дихателните пътища, поразяваща носа и гърлото, а в някои случаи и белите дробове. Това е най-честата причина за респираторно заболяване и може да засегне големи групи от хора във всички възрасти. Боледуване от грип се наблюдава всяка година, преди всичко през късна есен и в началото на зимата. Вирусът се разпростаранява или при вдишване на заразени капчици във въздуха (които се разпространяват при кашляне и кихане на болен), или при влизане в директен контакт със заразени секрети на заболял (например при целуване, използване на общи кърпички, лъжици и вилици). Контактът с гладки повърхности, като дръжки на врати, телефони, са друг начин за   пренасяне на инфекцията от ръцете към носа и устата.

Симптомите обинковено настъпват внезапно:

 • Температура (най-често висока);
 • Болки в ставите и мускулите, болка в очните ябълки;
 • Генерализирана слабост и чувство на силна умора;
 • Топла, зачервена кожа, със зачервени и насълзени очи;
 • Главоболие;
 • Суха кашлица;
 • Възпалено и болезнено гърло;
 • Водниста секреция от носа и запушен нос;
 • Повръщане или диария, по-често при деца.

Превенция

За предпазване от грип, особено в есенно-зимния период, е важно спазването на стриктна хигиена. Ръцете трябва да се измиват редовно със сапун и вода. Трябва да се избягва търкането на очите, носа и устата, с мръсни ръце. По време на грипна епидемия е добре да се избягва контактуването с много хора и пребиваването дълго време в затворени пространства, да се проветрява често, да се използват етерични масла в помещението – бор ,евкалипт.

Лечение

2015_prot_influenza_hero

Приемът на медикаменти с парацетамол, ибупрофен, нестероидни противовъзпалителни средства,  мултивитамини (особено витамин С), симптоматични средства за кашлица и хрема подпомагат подобряването на общото състояние. Аспиринът също може да се използва, но употребата му при малки деца трябва да се избягва, тъй като може да доведе до тежки чернодробни и мозъчни увреждания (състояние, известно като синдром на Рей).

Лекарства за температура трябва да се вземат, особено когато тя е 38°С и над тази стойност.

Едни от най-разпространените температуропонижаващи средства са със съставката парацетамол. Те могат да бъдат под формата на таблетки или като прахчета за топла напитка. Тук мога да дам няколко, които лесно може да намерите в аптеките: Тайлол хотТерафлуГрипекс максПарацетамаксКолдрекс. Друга важна съставка при грип е аспиринът в комбинация с витамин Ц. Можем да ги намерим в: Упсарин и Аспирин с витамин Ц.

Трета много използвана група при висока темпратура са медикаментите съдържащи ибупрофен: НурофенНурофен стоп колдИбупромИбупром синусБруфен, и т.н.

Кашлицата може да бъде тежка и продължителна.

За облекчаването ѝ  могат да се прилагат средства, които я потискат (ако тя е суха и мъчителна) или отхрачващи (ако тя е влажна).

 • Към първата група са: ЛибексинСинекодДимекс сиропБронхолитин сироп и др.
 • За влажна кашлица: МукосолванАццАмбрекс, Ен ти тус сиропи и таблетки.
 • При кашлица от различен произход могат да се вземат също различни сиропи и таблетки: ПроспанБронхо стопЛихен седСтодалГрийн тусЕн ти тусБронхикум елексирИсла таблетки и др.

Обикновено, грипните симптоми са съпроводени и от хрема.

sickflularge

За нейното спиране се използват капки на основата на ксилометазолин, солен разтвор на натриев хлорид, етерични масла, а често и капки за очи, които биха могли да станат и за хрема.

За улесняване на дишането и отпушване на носа могат да се правят и парни инхалации. Един от вариантите е към водата за инхалиране да се добавят няколко капки евкалиптово масло или няколко резенчета корен от джинджифил. Инхалации не бива да се правят при наличие на астма. Препоръчително е тези процедури да се правят с инхалатори, защото при тях струята която разпръскват е много фина и се регулира нейната интензивност, отделно разполагат с маска за деца и възрастни. Този метод се препоръчва особено при хора, които често боледуват от респираторни заболявания.

Добър пример за такива устройства са инхалаторите на швейцарската фирма Микролайф, които са с много високо качество.

В по-тежките случаи: противовирусен медикамент.

При обявена грипна епидемия, наличен контакт с болен от грип човек и описаните симптоми, най-доброто е незабавно започване на специфичното етиологично лечение за грип – инхибиторите на невраминидазата: оселтамивир, занамивир и римантадин или така наречените антивирусни препарати. Тези лекарства се дават преди всичко на болните в тежко състояние, както и на хората с повишен риск от усложнения. Такива са децата под две годишна възраст, възрастни над шейсет и пет години, хора с хронични заболявания, като астма, хронична белодробна болест, сърдечна недостатъчност, диабет и затлъстяване, както и болни от СПИН. Антивирусни препарати, които се прилагат за лечение на грип са занамивир (Реленца) и оселтамивир (Тамифлу). Те са най-ефективни ако се приемат до два дни от началото на заболяването. Обикновено лечението е за период от пет до седем дни. Употребата им се свързва със съкращаване на продължителността на заболяването и с намаляване на риска от усложнения. Занамивир се прилага в детска възраст и при бременни жени.

236adade1c699748f0c42877b61420e8_in-bed-flu-clipart_429-355

Съчетанието на вирустатик с нестроиден противовъзпалителен медикамент и витамини е добра комбинация срещу грипа. Приложението на медикаменти насочени срещу температурата, главоболието и катаралните прояви биха могли да проявят благотворен ефект само в случаите на леко протичащ грип. Противовирусните средства пречат на заболяването да протича тежко, продължително и с усложнения, само ако се приложат колкото е възможно по-бързо след началото на инфекцията.

Но има случаи, когато се предприема изчаквателно поведение и първо се прилага лечение с лекарства, които повлияват симптомите. Тогава е напълно възможно да се стигне до етап, в който се налага едновременната употреба на вирустатик с антибиотик. Минусът е, че се удължава и оскъпява заболяването. Трябва обаче да се знае, че антибиотиците не действат върху грипния вирус и не бива да се злоупотребява с приема им.

За поддържане на силен имунитет в наша полза е използването на имуностимулатори.

Те представляват лекарствени средства от различен произход, които имат способността да стимулират имунните реакции на организма. Използват се при състояния с намалена имунна реактивност, за увеличаване на защитата на организма. Според произхода си, имуностимулаторите могат да се класифицират като биологични и имуностимулатори от синтетичен произход.

Към биологичните спадат РеспигардБронхо-ваксомРибомунил и др. Те съдържат фракции от отслабени бактериални щамове, които не могат да причинят заболяване, но помагат на имунитета ни да се обучи срещу съответните инфекции.

Други натурални имуностимулатори са БиозинАвиронРезиста, съдържащи комбинации от вещества, които спомагат имунните клетки да се умножават и по-лесно да откриват и унищожават причинителите на инфекцията.

Да не забравяме и за силното действие на котешкия нокът, черния бъз, ехинацеята, алое вера, клеевата тинктура, коластрата, и също така на антиоксидантите – витамините А, Ц, Е, селен, коензим Q тен, цинк.

Според изследванията, около 70% от имунитета на човек се намира в стомашно-чревния тракт.

Най-многобройни в него би трябвало да са пробиотиците, представляващи избрани живи микроорганизми, които погълнати живи и в достатъчно количество, имат благоприятен за здравето ефект. В сезоните, когато традиционно имаме нужда от по-висок имунитет, не бива да подхождаме с пренебрежение към състоянието на храносмилателната ни система. Нека й помогнем, за да ни дари със здравето, което заслужаваме. Пробиотиците, приемани под формата на хранителна добавка самостоятелно или в комбинация с други вещества силно подсилват действието на храносмилателния тракт, а оттам и общото състояние на организма. Ползите от техния прием за здравето на човека са доказани: подобряват имунната система и подпомагат бързото възстановяване на организма при приема на антибиотици (които унищожават както лошите, така и добрите бактерии) в чревния тракт. Така възстановяват баланса и предпазват организма от възникването на инфекции. Такива препарати са Био балансПробиенЛинексПрокомбоЛакта кеар и др.

Лечение с хомеопатия.

Като първа помощ при симптоми на грип или превенция  могат да се включат и хомеоптаични лекарствени средства, които значително подобряват общото състояние на организма. Могат да се използват от хора на всякаква възраст. Такива са ИнфлуцидОсцилококцинумПарагрип и др.

Друг начин за предпазване от грип е ваксинацията.

Тя се осъществява чрез ваксина, съдържаща убити вируси от група А и В и се поставя всяка година, преди настъпването на зимния период. Имунитетът се развива за около две седмици след поставянето на ваксината. Този метод е препоръчителен при рискови групи, в които влизат хора над шейсет години, болни от хронични белодробни и сърдечни заболявания, затлъстели хора и хора с диабет, болни от СПИН, хора, живеещи в социални домове. Ваксините, които можем да предложим в аптеката ВаксигрипИнфлувак и др.

Съществува и жива, атенюирана (отслабена) ваксина срещу грипен вирус, която се прилага в носа под формата на спрей. Тя не се препоръчва за хора с отслабена имунна система.

Изготвилa за Вас:

маг. фармацевт Димана Иванова

Остави коментар