Компютърното пристрастяване – новата мания на човечеството

За някои хора, интернет и компютърът стават начин на живот. Това е един нов свят в който можеш да бъдеш всеки и да постигнеш всичко. Това е начин да сбъднеш всичките си мечти. Но ако не се внимава, любимото хоби може да се превърне в натрапчиво пристрастяване в резултат на прекомерна комуникация с други хора в интернет (познати или непознати), страстното увлечение към сърфирането в интернет, игрите и онлайн пазаруването или за някои дори обсебващото програмиране.

Ако редовно прекарвате повече време от планираното, отпускайки се на компютъра или ако той е част от задълженията Ви, може да имате „Компютърно пристрастяване“.

Какво е това?

1

Тази зависимост се характеризира с повишена страст при употреба на интернет или компютър, което води до негативни последствия от социален, финансов, физически, емоционален или друг характер. Важно е да се отбележи, че не всички, които прекарват часове наред всеки ден пред компютъра, са пристрастени и това е много индивидуално.

Разновидности на Компютърната зависимост са зависимостта по-конкретно към интернет, както и тази към смартфоните.

Как да разпознаем симптомите?

Има много знаци, по които може да се забележи този проблем. Въпреки, че това не е физическо пристрастяване, то има някои емоционални или физиологични признаци:

 • При прекарване на повече от необходимото време на компютъра онлайн или офлайн.
 • Чувство на изгарящо желание да влезеш в интернет, да играеш любимата игра, пазаруваш или да програмираш.
 • Да предпочетеш да прекараш времето си пред компютъра, вместо със семейството на празници и събития, което те кара да се чувстваш по-щастлив.
 • Прекарвайки повече време на компютъра от планираното, увличайки се по любимите занимания (чатене, шопинг, игри, сърфиране в нета), вместо да свършиш другите си задачи (да работиш, подредиш къщата или да си напишеш домашното).
 • Ако ставаш подозрителен при въпроси, свързани с любимото хоби. Може дори да се наложи да излъжеш пред близките за че не си бил пред компютъра, защото това не ти е позволило да свършиш другите си задачи.
 • Когато си неспокоен, знаейки че ще използваш компютъра или, че това в момента не е възможно.
 • Ако настроението се променя в зависимост от достъпа до компютъра.
 • Когато си казваш, че ще спреш с това, всеки път когато пресрочиш плануваното за компютъра време.
 • При всеки опит да избягаш от чувствата си в момента, чрез компютъра.

Ефекти на „Компютърно пристрастяване“

Тази зависимост може да затрудни нормалното общуване, извън онлайн пространството, което води до:

 • загубата на приятели и дори на партньора до себе си поради липса на време и желание за тях;
 • прави човек нещастен, когато не е на компютъра;
 • той губи способността да преследва мечтите си в реалния живот, като ги заменя с такива във виртуалния;
 • намалена продуктивност на работното място или в училище, поради намалена концентрация;
 • чувство за провал, защото се опитваш да контролираш желанието си към компютъра но не се получава;
 • в по-тежките случаи, това може да доведе до занемаряване на важни неща, като хранене, къпане, работа и дори намаляване на времето за сън поради „липса на време“ от компютъра.
 • загуба на представата за време, дължаща се на това че то „се изяжда“ от това хоби. Резултатът е постоянни закъснения на работното място и на срещи и събития.

Повечето ефекти изчезват, когато спрем или намалим значително употребата на компютъра.

Няма времева граница, която да определя началото на „Компютърна пристрастеност“ – някои прекарват по 8 часа дневно пред него и не са пристрастени, а други изпадат в зависимост само от 2 часа на ден. Причината е не колко, а как използвате машината си – ако хобито влияе на начина Ви на живот, то става обсебващо. Например, за да няма проблеми, то не трябва да е свързано с член на семейството или със всекидневните задължения.

Защо хората се пристастяват толкова лесно?

Предполага се, че причината е в това, че чрез него хората намират начин да избягат от ежедневието си от което не са удовлетворени или да общуват като лесно прикриват емоциите си. Мнозина започват разговор по-лесно, ако не виждат истинското лице на човека отсреща или ако имат желания от тях статус, постигнат във фантастичен свят на някоя игра, сайт за запознанства или социална мрежа. Други смятат, че като играят на хазарт или пазаруват онлайн никой няма да забележи.

Компютърната зависимост може да бъде свързана с психическото здраве. Ако сте неспокойни, използването на компютъра може да задълбочи състоянието Ви.

2

Как зависимият може да си помогне сам?

Трябва да се има в предвид, че това не е много лесно. Според едно английско-италианско проучване изследващо степента на пристрастяване към компютъра и интернет, се оказва че тя се проявява като зависимостта от наркотиците. Изследователите спрели достъпа до интернет на група пристрастени към сърфирането доброволци на средна възраст от 25 години. Изводът бил, че тяхното поведение и липса на уравновесеност не са по-различни от хора, които отказват наркотика „Екстази“.

Има няколко неща, които могат да бъдат от полза на зависимия.

Най-важното е да се намали достъпа до компютъра, като се използва само за неотложни нужди, като работа или училище и се постави ограничение за време.

Друг добър начин е като се увеличат социалните контакти с хора от реалния живот.

Третият основен съвет е намирането на ново сходно хоби, което да измести нуждата от старото. Например ако човекът играе на покер онлайн заради спорта, то той може да започне да играе карти с приятели.

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_addiction

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3905489/

http://www.addictions.com/computer/

Остави коментар