Полезно ли е виното за мен?

Виното е неразделна част от трапезата на нашата цивилизация. Ние, хората го правим от хилядолетия, като следите му могат да се проследят от поне 8 000 години назад във времето. Било е разпространено из всички подходящи за отглеждане на лози места в Европа и Азия: Кавказ, Южна Европа и Балканите, Близкият Изток, Иран и Китай. Не е случайно, че според Библията, точно виното е олицетворение на кръвта на Исус Христос.

Но причината за успеха на тази алкохолна напитка се крие, както във вкусовите, така и в здравословните му качества.

Тук ще Ви изброим няколко от тях.

Ползи за здравето от червеното вино

Обвивките на зърната на гроздето съдържат високи нива на антиоксиданти и други вещества, полезни за здравето. Виното, което ни дава повече здравословни ползи е червеното, защото при производството му се използват целите зърна с обвивките. В червените зърна, ципата съдържа антоцианидини (цветни пигменти от светло- до лилавочервено), както и много целулоза, неразтворим пектин и белтъчини, органични киселини, като лимонена, ябълчна и винена киселина.

Превенция на болестите

Днес е общоприето, че умереният прием на червено вино може да ни предпази от сърдечен удар, да повиши добрия холестерол и да намали вероятността от кръвосъсирване и образуване на тромби. То има също така противовъзпалителни свойства, което намалява болката при хронични състояния. Съдържа група вещества, наречени флавоноиди, които са антиоксиданти и се смята че могат да ни предпазят от рак.

Съдържание на ресвератрол

1

Ресвератролът е мощен антиоксидант в гроздето, наличен само в червеното вино. Според Института Линус Паулинг (една от най-престижните научни институции в САЩ, изследваща правилното хранене), може да ни предпази от растеж на раковите клетки, по-специално рак на гърдата, но данните за това са все още оскъдни и са необходими допълнителни изследвания. Възможно е съставката да преветира и от атеросклероза – състояние увреждащо артериите ни, което увеличава значително риска от инфаркт и инсулт. Когато гроздето с обвивката ферментира по-дълго, червеното вино има по-високо съдържание на ресвератрол.

Здравословни ползи от бялото вино

Бялото вино съществува от поне 2 500 години. То съпътства икономическото развитие и колонизирането на всяка една територия, на която се пие вино: от Европа до Америките и Океания и по-рядко в Африка и Азия, поради различните климатични особености.

При бялото вино, външната ципа се отстранява, с което се губят много полезни вещества. Но самата сърцевина на зърната също е богата на хранителни съставки и антиоксиданти, което го прави също ценно за здравето.

Превенция на болестите

Според американско изследва не от 2002г., умерената употреба на бяло вино предпазва срещу белодробни болести.

Според немско проучване от 2004г. на Университета в Хофенхайм, бялото вино може да доведе до намаляване на теглото, когато е в комбинация с нискокалорийна диета. Може би едно от обясненията е, че в него има голямо количество органични киселини, позволяващи ни по-лесно да смиламе храната.

В тази връзка се оказва, че шампанското е с най-малко калории от основните алкохолни напитки бяло и червено вино и бира. Освен това, според англичаните, то също е здравословно за сърцето и умерена всекидневна употреба може дори да подобри кислородното хранене на сърдечния мускул.

Намалява махмурлука

Конгенерите са химически съставки, които се получават при алкохолна ферментация и водят до махмурлук. Те са отговорни в много голяма степен за вкуса, аромата и цвета на алкохолните напитки. Бялото вино съдържа по-малко от тях в сравнение с червеното и ако искаме да избегнем махмурлука с неговите нежелани последствия (главоболие, гадене и неспособност за работа и нормално мислене), бялото вино е нашето питие.

Виното и храносмилателната ни система

Арабските лекари, сред които и Авицена през 11 век откриват, че виното е полезно за доброто храносмилане, но поради тогавашните закони, се ограничават в използването му само за дезинфекция на рани.

По-късно немците първи разбират, че причината за връзката между виното и доброто храносмилане е във ферментацията. „Компонентите на алкохолните напитки, които стимулират производството на стомашните киселини се образуват предимно по време на процеса на ферментация и се губят при дестилирането“, заключват те. Затова те препоръчват вино, бира и шери, но не и дестилираните водка, коняк и уиски.

Виното стимулира отделянето на стомашни киселини, а самия алкохол – не. Причината за това вероятно са полифенолните антиоксиданти. Но не бива да се забравя, че алкохолът, като съставка, в много големи количества отпуска сфинктера, задържащ храната в стомаха и тя се връща обратно в хранопровода и гърлото под формата на „изгарящи киселини“.

2

Алкохолната напитка ни помага да се предпазим от стомашно чревни инфекции и това се знае от много дълго време. Запазени са сведения за постоянно напиващи се войници от британската армия в колониална Индия, които били „ефективно предпазени от разпростиращата се холера“ по това време там и те не са единствените през годините. Виното изглежда че потиска ефективно болестотворните бактерии от родовете Ешерихия, Салмонела и Шигела, предизвикващи диария, коремен тиф, бактериална дизентерия и други тежки заболявания. Учените предполагат, че защитното действие на виното се дължи на едно или повече полифенолни съединения (сред които са танините).

Алкохолът е единствения компонент в полезната напитка, който в големи количества повишава риска от някои видове рак. Той се разгражда на два етапа в храносмилателната ни система, като ензима алкохол дехидрогеназа действа на първия. Този ензим се секретира от стомашната лигавица. При прекомерни количества на алкохол се забавя изпразването на стомаха и алкохол дехидрогеназата има повече време да си свърши работата. Инфекцията от Хеликобактер пилори се свързва с намаляване нивата на ензима в стомаха, което води съответно до натрупването на алкохол във високи, понякога токсични дози.

Редовният и умерен прием на спиртни напитки, особено на вино, ни помага да елиминираме бактерията Хеликобактер пилори, свързвана със стомашните язви, гастрити и рак на стомаха. Според едно немско проучване от края на 90-те години на ХХ век, въздържателите към алкохол имат малко по-висока честота на инфекции към бактерията от любителите на вино или бира.

Освен това позитивното действие на виното върху холестеролните нива водят до по-рядката поява на жлъчни камъни, тъй като холестеролът е основна съставка в тях.

Женският стомах може да произведе около 60% от количеството на ензима алкохол дехидрогеназата при мъжете, което обяснява препоръките за по-ниски дози и по-лесното „напиване“ у нежния пол. Така че ако една двойка реши да си подели бутилка вино за вечеря, то той трябва да изпие 2/3, а тя – 1/3 от полезната напитка.

В заключение, опитът на учените показва, че злоупотребата с алкохол води до риск от увреждане на храносмилателната система по няколко различни начина, но умереният прием на вино може да причини само слаби киселини. За сметка на това, полезната напитка в допустими норми ни прави по-здрави и ни доставя удоволствие от храненето.

Колко често може да се пие вино?

Това е въпрос на личен избор. Ако не внимаваме, рисковете от прекалената консумация на алкохол може лесно да прехвърлят ползите. Според Харвардския медицински факултет, за умерено се приема количество до две чаши вино за мъжете и едно за жените.

За разлика от американците, французите са по освободени. Това е нацията, чиято поговорка гласи, че „водата е за патките“, а според известният френски автор в областта на френската култура и хранене, Мирел Гилиано, „чаша вино на час при пълен стомах е полезно, така че ако сте на тричасов прием, консумацията на втора или трета чаша е в реда на нещата“.

Другата европейска нация с най-големи традиции тук е италианската. При тях, на човек средно се падат 37.63 литра годишно или малко над 100 милилитра средно на ден.

Или както е казал Парацелз „само дозата разграничава отровата от лекарството“.

Източници:

http://www.livestrong.com/article/309754-carbohydrates-calories-in-a-bottle-of-wine/

https://en.wikipedia.org/wiki/White_wine

http://www.livestrong.com/article/377858-the-health-benefits-of-white-wine/

http://www.bonappetit.com/trends/article/french-women-do-drink-wine

http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/wine/10838172/How-much-red-wine-should-you-drink-Ask-an-Italian….html

http://www.aim-digest.com/gateway/pages/general/articles/gastro.htm

http://www.sciencemag.org/news/2009/10/why-fish-and-red-wine-dont-mix

http://www.winespectator.com/drvinny/show/id/50063

https://en.wikipedia.org/wiki/Tannic_acid

http://www.austinchronicle.com/columns/2004-04-30/208400/

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2983088/So-S-red-wine-goes-steak-Grape-tannins-bond-fat-molecules-release-flavour-mouth.html

https://www.exploratorium.edu/cooking/meat/meat-chart.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_wine

http://www.healthcentral.com/heart-disease/c/215658/161148/benefits-champagne/

http://www.livestrong.com/article/377858-the-health-benefits-of-white-wine/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1306107/?page=2

http://youvegottotastethis.myrecipes.com/2010/02/16/perfect-pairings-wine-sauces/

https://en.wikipedia.org/wiki/Wine

Остави коментар