Колко често се използва лекарство без рецепта?

Лекарствата без рецепта по света се наричат ОТС. Те са огромен бизнес за фармацевтичната индустрия. С над 30 милиарда оборот годишно в 2015, те често надминават продажбите на лекарствата по рецепта поради ниската си цена.

Най-продаваните ОТС-лекарства по категории през 2015:

  • Гинекологични инфекции (обриви, гъбички) – $295 милиона годишен оборот, лекарства като клотримазол и бутоконазол са някои от най-продаваните.
  • Приспивателни: в страна пълна с работещи, които не си доспиват, не е учудващо, че те са голям бизнес. Приспивателни, като aнтихистамини и фенирамин докарват оборот над $415 милиона.
  • Болкоуспокояващи: локални аналгетици, под формата на болкоуспокояващи кремове и гелове носят над $605 милиона оборот. От мускулни болки до изгаряне, това е обещаваща категория.
  • Очни грижи: продуктите за очи, като очни капки и унгвенти носят $916 милионен оборот годишно. Лекувайки всичко от сухота в очите до зачервяване, това е растящ сегмент.
  • Слънчева защита: тези продукти, като слънцезащитни и такива за след слънчеви бани носят над $1 милиард.
  • Лаксативи: лаксативи, диуретици и други подобни неща носят $1.2 милиарда оборот.
  • Орални антисептици: орални антисептици, като такива за лечение на гангрени язви или възпаление на венците носят $1.4 милиарда оборот.
  • Лекарства против киселини: лекарства като „Прилосек“ и „Нексиум“, в световен мащаб дават $2.5 милиарда печалба, лекувайки рефлукс и болка зад гръдната кост след хранене.
  •  Общи аналгетици: лекарства за слаба болка и температура дават повече от $3.8 милиарда в продажби, лекувайки всичко от главоболие до болки в мускулите.
  • Респираторни: респираторни лекарства, като Dayquil или Tylenol Cold & Flu (и двете са прахчета против настинка и грип, но ги няма у нас) са най-често продаваните лекарства, носейки повече от $7 милиарда оборот всяка година.

Защо Лекарствата без рецепта са толкова популярни?

123

Тези продукти са широко използвани поради удобството. За лекарствата по рецепта е необходимо пациентът да се срещне с лекар, да получи рецепта и да я изпълни в аптеката. Ако случаят е по-сложен може да е необходимо този процес да се повтори многократно през годината, както при хроничните заболявания.

За разлика от тях, случаят с ОТС-лекарствата е много по-лесен. Информацията за тези лекарства е лесно достъпна и можеш да получиш лекарството на момента в аптеката.

Много хора имат в къщи ОТС-лекарства за спешни нужди, като болкоуспокояващи и противоалергични.

Проблеми с ОТС-лекарствата.

Поради лесната им достъпност, мнозина мислят, че този клас медикаменти е напълно безопасен. Случаят обаче не е такъв. Различните класове имат най-разнообразни специфични за класа странични ефекти от сънливост до увреждане на бъбреците и черния дроб. Затова и при ОТС-лекарствата също трябва да се консултираме с лекар или фармацевт, особено при продължителен прием и налични заболявания.

Източници:

http://pharma.about.com/od/Over-the-Counter-Medicine/a/Top-selling-Otc-Drugs-By-Category-2012.htm

http://thomsonreuters.com/en/articles/2015/global-pharma-sales-reach-above-1-trillion.html

http://www.techstreet.com/standards/cmr-international-2015-pharmaceutical-r-d-factbook?product_id=1899104

Остави коментар