УРОИНФЕКЦИИТЕ – СЪЩНОСТ И ПРОФИЛАКТИКА

Уроинфекциите са вторите по разпространение след инфекциите на дихателните пътища.

Отделителната система на човека включва пикочен канал (уретра), пикочен мехур, два пикочопровода (уретера), два бъбрека и при мъжете простата.

Инфекциите на пикочните пътища могат да бъдат:

– Цистит – възпаление лигавицата на стената на пикочния мехур – основни прояви са болка, парене и често уриниране, тежест ниско долу в таза, може да има кръв и левкоцити в урината, рядко може да се появи температура и отпадналост;

– Уретрит  – симптомите са подобни на тези при цистита, но има характерен секреционен синдром – изтичане на няколко капки секрет от уретрата и болка, засягаща съседни органи;

– Пиелонефрит – възпаление на бъбречната тъкан. Характеризира се с остро начало, висока температура, отпадналост, безапетитие, гадене, повръщане, болка в кръстната област двустранно или едностранно, болезненост при натиск, мътна урина.

kidneys

Инфекциите на пикочните пътища се причиняват най-често от бактерии, но е възможно също от вируси, хламидии, микоплазми и гъбички. По-висок риск от инфекции има при отслабена имунна система, вследствие друго заболяване или лечение с антибиотици. Рискът е висок и при функционални и структурни аномалии на отделителната система, при поставяне на катетър, при болни от диабет, по време на бременност, поради натиск на плода върху отделителните пътища, при наличие на песъчинки и камъни в бъбреците – те нарушават нормалното отичане на урината и се създават условия за задържане на урина и развитие на бактериален растеж. Доброкачествената хиперплазия на простатата при мъжете е също предпоставка за възникване на уроинфекции, поради притискане на пикочните пътища.

Появата на уроинфекциите е различна за двата пола през отделните етапи от живота – при новородените уроинфекциите са по-характерни за момчетата, в детска и юношеска възраст момичетата боледуват по-често във връзка с по-късата уретра. С възрастта и навлизането в активен полов живот, особено с настъпването на бременност, честотата на уроинфекциите нараства, а настъпването на климактериума и намаляване нивото на естрогените също е рисков фактор за уроинфекции при жените. При възрастните хора уроинфекциите засягат еднакво мъже и жени – простатна хипертрофия, неврогенен пикочен мехур, намалена имунна защита, съпътстващи болести, наличие на катетър.

Болните от диабет по-често страдат от инфекции на пикочните пътища поради наличие на глюкоза в урината, което е благоприятна среда за развитие на болестотворни бактерии.

Ето и някои елементарни начини за предпазване от инфекции на пикочните пътища:

 • Прием на достатъчно количество вода – съобразено с физическото натоварване и околната температура;
 • Ограничен прием на храни и напитки, съдържащи кофеин и силни подправки – дразнят пикочния мехур;
 • Добра аногенитална хигиена – бактериите, най-чест причинител на уроинфекциите, са нормален обитател на дебелото черво;
 • Уриниране и измиване след полов акт;
 • Избягване ползването на обществени вани и плувни басейни;
 • Топли и сухи крака през зимата.

Лечението на уроинфекциите е комплексно

Третира се причинителят, овладяват се симптомите и много зависи от общото състояние на болния. При цистита и уретрита общото състояние в повечето случаи е добро и не се изисква специален режим, докато при острия пиелонефрит се изисква оставане в легнало положение, а понякога и хоспитализация. Уроинфекциите се лекуват с антибиотици – видът и продължителността на лечението се определят изключително от лекар. Самолечението с антибиотици може да доведе до усложнения и по-трудно излекуване.

В „Аптеки АСТРА“ са налични хранителни добавки, които в комбинация с изписаното от лекар антибиотично лечение дават една много добра прогноза за излекуване на уроинфекциите. Повечето от тях съдържат сухи или течни екстракти от червена боровинка, богата на т.нар. проантоцианиди – биологичноактивни вещества, които възпрепятстват прикрепянето на болестотворните бактерии към пикочните пътища. Други характерни съставки на хранителните добавки при уроинфекции са екстракт от листа на бреза, златна пръчица, царевична коса, полски хвощ, магданоз, сминдух, които имат изразен диуретичен и противовъзпалителен ефект. Ето някои интересни предложения:

 • ФЕМИНЕЛА УРО ФОРТЕ – таблетки и сироп, подходящ за диабетици, тъй като е с подсладител.

Удобен прием – една таблетка дневно или 15 мл от сиропа.

borovinka
 • ЦИСТИРЕН – американска червена боровинка и златна пръчица.
 • Семейството на УРИНАЛ – таблетки, сироп, прахчета.
 • ДОПЕЛХЕРЦ УРИБАЛАНС – комбинация от червена боровинка и екстракт от тиквено семе, който допринася за нормална функция на пикочен мехур и простата.
 • ВИТАГОЛД УРОХЕЛП АКУТ – американска червена боровинка.
 • ЦИСТОСТОП РАПИД – за бързо и трайно облекчаване на симптомите, приема се по схема при остри състояния; и ЦИСТОСТОП ХРОНО – при хронични и често повтарящи се инфекции на пикочните пътища.
 • РЕНОХЕЛП – освен екстракт от червена боровинка и листа на бреза, съдържа и екстракт от леспедаза. Препаратите от леспедаза с вода, алкохол или сух екстракт, са нискотоксични, повишават диурезата и отделянето на натрий, без да намалят нивото на калий. Леспедазата освен това ускорява метаболизма и отделянето на пикочната киселина и други крайни продукти на белтъчната обмяна, с което намалява и образуването на камъни в бъбреците.
biala-breza
 • НЕОРЕНАЛ СР – екстракт от брезови листа и изсипливче; притежава диуретично, противовъзпалително, антимикробно, адстрингентно и спазмолитично действие.
 • ФИТОЛИЗИН – перорална растителна паста от различни билки с диуретичен и противовъзпалителен ефект.
 • ЧАЙ НА ЛАМБРЕВ ПРИ БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
 • БИЛКИ С ДИУРЕТИЧЕН ЕФЕКТ – липа, магданоз, хвойна, зелен и черен чай, полски хвощ, глог, глухарче.
 • СОК ОТ АРОНИЯ – най-високо съдържание на проантоцианидини.

Изготвил за Вас:

Магистър фармацевт Лада Андреева

Остави коментар