Кои са най-пристрастените към кафето нации

Със „Страбъкс“ на всеки ъгъл, „МакДоналдс“, трансформиран в „МакКафе“  и „Дънкин Донътс“ е трудно да повярваме, че има нации, които консумират повече кафе от американците. Но според данните за употребата на напитката на база общата консумация за всяка страна, разпределена на глава от населението, те са едва в средата на класацията.

Въпреки, че първото кафе било изпито в Йемен през 15-ти век, а мисълта  за добро ароматно кафе ни отвежда в Париж, кафето на пясък в Турция или с хубаво еспресо в Рим, изненадващо никоя от тези страни не попада в класацията по-долу.

Ето и водещите десет нации според Евромонитор:

10. Бразилия: 4.8 кг. на глава от населението (или 1.32 чаши дневно)

1

Бразилия е както сред най-големите производители на кафе, така и сред най-големите потребители

С кафе, като национална напитка и световен лидер в производството му над столетие, е сигурно, че Бразилия ще намери място в тази класация. Като производител на почти 70% от световния добив на кафе, тази страна засажда земя от 2 339 630 хектара с него, по-голяма от територията на Израел. С по-голяма популация от останалите страни в този списък, тя ги засенчва по обща употреба на топлата напитка – бразилците са използвали 2 191 596 тона сурово кафе през 2012 година.

9. Белгия: 4.9 кг. на глава от населението (или 1.35 чаши дневно)

2

Кафе, поднесено с белгийска гофрета

Когато си мисли за Белгия, човек се сеща за белгийска бира и прословутите брюкселски гофрети. Но белгийците имат и дълга история на смесване на кафето с тяхната национална мания към шоколада.

Като бивша колониална сила в Африка, Белгия е имала възможността да подхранва нуждите си от кафените зърна, като отглеждала растението в Конго и Руанда. Днес, с кафенета във всеки малък и голям град, е лесно да се сдобиеш с чаша хубаво кафе и гофрета, която е белгийският вариант на американската поничка и българската цигара.

8. Германия: 5.2 кг. на глава от населението (или 1.43 чаши дневно)

3

Кафене „Менгин“ в градчето Ерланген – провинция Франкония

Кафето било представено за първи път в северните немски пристанища през далечната 1673, когато се появила първата кафе-къща. Кафенетата се превърнали в извинение за интелектуалците и богаташите за да се събират и прахосват времето си заедно. Било толкова популярно, че дори известният композитор Йохан Себастиян Бах му посветил своя комична кантата.

Днешна Германия употребява 445 197 тона годишно, което означава, че при популация 7 пъти по-голяма от тази на Белгия, немците консумират 7,5 пъти повече от общото количество кафе, изпито от влюбените в него техни съседи.

7. Дания: 5.3 кг. на глава от населението (или 1.46 чаши дневно)

4

Датско кафе в комбинация със сладко и сандвичи

Както ще се види от първенците в класацията, скандинавските народи са кралете на кафето, а за тази нация е най-подходящо определението „Датския принц на кафявата напитка“.

Също като другите северни събратя, кафето в Дания се сервира към всяко ястие и има централно място при специални случаи, поднесено със сладки, сладкиши, и малки сандвичи. Датското кафе е на шесто място сред най-скъпите в света (според някои изследвания дори и по-скъпо), така че всяка чаша струва прилични крони. Така че ако имате възможност да посетите Дания, си вземете едно датско „Bodum coffee press“ или нещо друго с подобно сложно датско име и се наслаждавайте на хубавия му вкус.

6. Сърбия: 5.4 кг. на глава от населението (или 1.49 чаши дневно)

5

Традиционното турско кафе, приготвено на въглени

Тази класация няма да е автентична без нас – балканските народи. Балканите са известни в Европа със своя вкус към използването на подправки и силни субстанции в големи количества. Не случайно 4 от първите 12 страни по употребата на чесън в света са балкански (първа е Албания с 33 кг на човек годишно), а останалите са осем са от Централна Азия и Северна Африка.

Ето защо не вярваме някой да се изненада от факта, че сърбите обичат кафето силно, черно и турско, подсладено с турски локум или тестени сладкиши с много пудра захар. Трябва да им се признае на сърбите – кафето за тях се е превърнало във вкусен нектар с толкова много сладко.

Турското кафе е специален процес, където фино смляното кафе се потапя в джезве с много гореща вода. След като водата кипне, джезвето се маха от огъня и процесът се повтаря още два или три пъти преди тя да се изсипе нефилтрирана в кафени чаши.

5. Австрия: 5.5 кг. на глава от населението (или 1.51 чаши дневно)

6a

Кафе със световноизвестната виенска торта Сахер

Австрия е известна със своите валсове, композитори и Виенски кафе сладкарници. Първата отваря през 1638 година, като се превръща в специален вид заведение, известна със специфичната си атмосфера и култура. Днес в повечето от тях, сервират малка чинийки с пикантни предястия, като наденичка или нещо сладко (например известната торта „Sacher“). Тук можеш да видиш редовните посетители да четат безразборно безплатно предлаганите вестници и да убиваш времето с часове. Това може да обясни тази чаша и половина дневно за всеки австриец, както и сериозните за тази страна 63 984 тона годишно внесени в страната през 2012 година.

Ако посетите Виена, задължително опитайте „Kaisermelange“ (императорски микс): един яйчен жълтък се смесва с мед. Горещо кафе се полива върху сместа и всичко това се поставя върху купичка с пенеста сметана или мляко. Ако имате време го направете в автентична обстановка и добавете чашка бренди.

4. Словения: 6.1 кг. на глава от населението (или 1.68 чаши дневно)

7

Словенски смелчаци пият кафе в снега

Също като Сърбия, и в Словения обикновено се прави турско кафе (на словенски Turška Kava“), което се поднася много силно, в малки чашки, по желание с мляко или бита сметана. Като много европейци и словенците губят време в кафенетата, добре известно като „kavarana,“ отпивайки средно по 1.68 чаши дневно на човек. Това дава 9 327 тона кафе само за два милиона население. Това е наистина много „кава“!

3. Нидерландия: 6.7 кг. на глава от населението (или 1.84 чаши дневно)

8

Холандско кафе, поднесено с Панкейк

През 1616 година Холандците били първите европейци, които се сдобили със живи кафеени дървета, донесени от Моха (в Йемен) по Петер ван дер Брьоке. Зърната от тези храсти били използвани за култивиране в колонии с подходящ климат като Ява и Суринам. Намерението на холандците било да станат основен доставчик на кафе за Европа.

В днешно време, кафенетата в Амстердам са добре известни заедно с някои специални продукти, като марихуаната. Но не се оставяйте това да Ви заблуди, защото културата на пиене на кафе в Нидерландия е все още силна и богата на варианти.

Кафето, което те сервират в къщи за „Koffietijd“ (Кафено време), обикновено е с бисквити или сладкиши. Интересното е, че техните навици за пиене на напитката са смесица между Северната и Южна традиция и според религиозните правила. Северната традиция е популярна сред протестантите, които предпочитат кафето само с една бисквита, което е символ на християнска скромност. В Южната традиция, разпространена сред римските католици, Koffietijd обичайно включва „vlaai“ – голям сладък пай.

2. Норвегия: 7.2 кг. на глава от населението (или 1.98 чаши дневно)

9

Кафе, приготвяно върху лагерен огън в северна Норвегия

Като в повечето страни в Европа, кафето в Норвегия става известно първо сред богатите в първата половина на 18-ти век. По това време коравите норвежци били бедни и под властта на по-богатата Дания, което си имало своите ползи – в този случай много по-евтино кафе.

Обичайното е тъмната напитка да се сервира чиста, без да се смесва, на закуска или с десерт след вечеря. При специален случай, норвежците канят външни хора на гости на кафе със сладкиши и пасти. Ако някога попаднете в селската част на страната, не забравяйте да опитате „karsk“, коктейл направен от слабо сварено кафе и здраво подкрепено от водка. Не се притеснявайте, ако е прекалено силно и Ви се завие свят или Ви изгори, поради силния алкохол.

1. Финландия: 9.6 кг. на глава от населението (или 2.64 чаши дневно)

10

Кафе с традиционна финландска канелена кифла

Ако вече сте срещали финландец, знаете, че 2,64 чаши дневно е по-скоро дневният минимум за повечето финландци. Ако махнем децата от общия брой дневната бройка ще нарасне неимоверно.

Кафето там се употребява обикновено през целия ден и почивките за кафе са нещо обикновено за повечето профсъюзи. Специалните поводи и официални обяди са съпровoдени с блок маса с кафе – това е бюфет със сандвичи, бисквити, кекс и разбира се безкрайно много „кахви“ (финландската дума за кафе).

Най-популярната марка кафе във Финландия е с малко препечени зърна. То е много по-леко от където и да е по света. Това има своя предистория – преди време финландците са поръчвали зелени кафени зърна и сами са ги изпичали. Традиционният начин за приготвяне на вълшебната течност е вариация на турското кафе – водата и смляното кафе първо се смесват и после се варят.

Източници:

http://www.worldatlas.com/articles/top-10-coffee-consuming-nations.html

https://www.statsmonkey.com/bar/20599-list-of-countries-by-onion-consumption-per-capita.php

Остави коментар