Шест мита за витамин D

Витамин D е един от най-важните за човешкия организъм. Той участва освен в изграждането на костите и в редица други процеси: спомага за правилния растеж на клетките, нормалната функция на мускулите и нервната ни система, по-ефективна имунна система и намаляване на възпалителните процеси в тялото.

Според националното проучване за нашата страна, 54,5 % от населението има недостатъчност на витамин D, a 21,3 % са дори с по-тежката форма – дефицит на веществото в организма. Ето защо е много важно да си набавяме необходимите количества от него по правилния начин. Тук ще изложим няколко погрешни схващания за това как работи той и кой е най-правилния начин за неговото усвояване.

Мит номер едно: Витамин D се набавя само в слънчевите дни.

Фактите: Това не е задължително. Проучвания показаха, че популации от ескимоси и инуити имат високи нива на витамин D, докато спазват традиционната си диета от китова и моржова мас, месо от кит, тюлен, известни със високото съдържание на витамина. От друга страна според едно американско проучване от 2005г., общият процент на недостатъчност от витамин D в САЩ е 41.6%, като най-висока е сред афроамериканците (82.1%), следвани от испаноговорящите (69.2%), които живеят предимно в южните  щати. Това показва, че за набавянето на този ценен витамин, храната е не по-малко важна от слънцето.

Мит номер две: Колкото по-тъмна е кожата ти, толкова повече витамин Dобразуваш на слънцето.

Фактите: Хората с по-тъмен тен на кожата имат по-голямо съдържание на меланин, който дава този кафяв до черен цвят. Този кожен пигмент е естествена защита срещу слънцето, която намалява преминаването на слънчевите лъчи в подкожието и преобразуването им там във витамин D. Това е главна причина афроамериканците и другите народи с по-тъмен цвят на кожата да имат по-ниски нива на витамина.

Мит номер три: Можеш да си набавиш достатъчно витамин D ако си всеки ден по няколко минути на слънце.

Фактите: Учените все още спорят какви трябва да са новите препоръки за това, защото има значение пигментацията на кожата, ъгъла под който падат слънчевите лъчи (зависещ от географската ширина, сезона и часа от деня), някои генетични особености и др. Условно, за да набавяте дневната препоръчителна доза, за жена или мъж до 70 години, се счита че:

– за човек със светла кожа е необходимо да се излага на слънце поне 20 минути по пладне 3 пъти седмично,

– за хора с по-тъмен тен (индийци, араби) минутите достигат 60 минути по пладне 3 пъти седмично,

– при афроамериканците – 120 минути по пладне 3 пъти седмично.

Мит номер четири: Живеейки в умерения климат, аз не получавам достатъчно витамин D от природата и трябва да вземам добавки.

 Фактите: Това е частично вярно. През лятото, чрез слънчевите бани, човек може да си набави в изобилие от полезното съединение. По време на късната есен и зимата, хората, живеещи на по-голяма географска ширина произвеждат малко или никакво количество от витамина от слънцето, защото слънчевите лъчи падат под много малък ъгъл на земята. Установено е, че ако живееш в Кейп Таун (ЮАР), Бостън (САЩ), Едмънтън (Канада) или Берген (Норвегия), които като нас са в умерения климатичен пояс, недостиг на слънчеви лъчи има през  съответно 3, 4, 5 и 6 месеца в годината. Добрата новина е, че витамин D е мастноразтворим и се натрупва в организма в мастните клетки. Това ни позволява да компенсираме частично недостига му през зимата с излишъците от лятото. Въпреки това, в случай на недостиг на витамин D през зимните месеци, можем да се подпомогнем с хранителни добавки за студените месеци.

Мит номер пет: Добавките съдържащи витамин D не са така ефективни, като естественият, получен на слънце.

Фактите: „Хранителните добавки, съдържащи D3 са също толкова добри, както естествения, получен от слънцето“, твърди Антъни Норман, изследовател на витамин D и професор по биомедицински науки към Калифорнийския университет. Разбира се тук става въпрос конкретно за определена форма – витамин D3 (Холекалциферол), който е по-добре резорбируем от човека и животните.

Мит номер шест: Ако се излагам често на слънце и се храня с богати на витамин D храни, мога да се предозирам.

 Фактите: По мнението на учените, предозирането на витамин D от излагане на слънце в комбинация с  храни, които го съдържат, e практически невъзможно. Причината е, че богатите на витамин D храни са с високо съдържание на мазнини и човек се засища лесно с тях, тоест не би могъл да ги консумира всекидневно. Същевременно тялото има своя защита от предозиране на витамина от слънцето под формата на меланин.

Източници:

http://www.huffingtonpost.com/allure-magazine/5-vitamin-d-myths-to-stop_1_b_10072988.html

http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=175313

http://www.vitamindwiki.com/Eskimos+evolved+to+get+and+limit+Vitamin+D+from+food

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21310306

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

http://endo-bg.com/chestota-na-defitsit-i-nedostatachnost-na-vitamin-d-pri-bolni-sas-zaharen-diabet-tip-2-na-peroralno-lechenie/
Остави коментар