Витамини и минерали – добри и лоши комбинации

Много често, когато четем за даден витамин или минерал в интернет, се срещат забрани или препоръки с какво да го комбинираме. Ето защо, ние, екипът на „Аптеки Астра“ решихме да дадем малко повече информация за някои добри и лоши комбинации.

Калций – Магнезий – лоша комбинация.

Калцият и Магнезият имат една химична природа. Това е причината, те да действат на едни и същи места в тялото ни –  основно в мускулната и нервната тъкан. Особеното при тях е че имат противоположен ефект – Калция води до съкращение на мускулите и нервна възбудимост, а Магнезия обратно. Затова трябва да се избягва едновременния им прием.

Витамин С и Селен – добра комбинация.

храна

Известен факт е, че и двата са антиоксиданти. Това, което е малко известно е, че са пряко свързани. Витамин С има свойството да се свързва лесно със свободните радикали. Селенът е необходим в предварителния етап на превръщането на Витамин С от неактивна в активна форма.

Витамин А и Витамин Е – добра комбинация.

И двата са антиоксиданти. Витамин Е спомага за по-добрата чревна резорбция на Витамин А, което се използва в препарати, съдържащи двойната им комбинация.

Витамин Д и Калций – добра комбинация.

Това е класическата комбинация при остеопороза и други заболявания, свързани с поражения по костната система. Причината е, че Витамин Д спомага за по-пълноценното усвояване на Калция в червата. Това е първият етап на усвояването на Калция – в тялото.

Калций и Калцитонин – добра комбинация.

Благодарение на Калцитонина, микроелементът Калций може да навлезе от кръвта вътре в Остеобластите (клетките, които изгражадат костното вещество) и да бъде използван правилно. Това е вторият етап на усвояването на Калция – в костите.

Калций и фибри от Житни и Овесени храни (овесени ядки, мюсли, ашуре и др.) – лоша комбинация.

мусли

Овесени ядки с мляко – кой ли не го е опитвал! За съжаление се оказва, че високомулекулните фибри ни дават много витамини от групата В, но от друга страна блокират усвояването на Калция, стимулирайки приятелска бактерия, която се свързва с него.

Витамин Е и Витамин К – лоша комбинация.

Нещо повече, Витамин Е се използва за антидот (противоотрова) на Витамин К. Едновременното им приложение може да доведе до кръвоизливи.

Витамин А и Цинк – добра комбинация.

Цинкът повишава чревната резорбция на Витамин А. Освен това и двете субстанции много ефективно възстановяват кожата и лигавиците.

Фитиновата к-на срещу някои метални микроелементи – лоша комбинация.

Фитиновата киселина се съдържа в различните ядки и зърна (бобови, житни и др.). Тя се смята за слаб антидот на микроелементите Калций, Желязо, Хром, Цинк, защото се свързва с тях в храносмилателната система в големи, неусвояеми от организма комплекси.

Калий и Калций – ефектът зависи от случая.

Калият намалява изхвърлянето на Калций от организма на ниво бъбреци. Ако страдате от остеопороза, това е полезно, но ако сте с болно сърце –вредно.

Не бива да подценяваме способността на организма сам да „пресява“ полученото от нас, и в известна степен да си „подбира“ това което му е нужно. Затова когато се вземат комбинирани витамини и минерали, съдържащи нормални дневни дози или субдози, се смята, че те са полезни за тялото ни.

Дисбаланс на витамини и минерали може да се получи при еднообразно хранене или дълготраен прием на определени медикаменти и по-рядко билки. Затова при съмнение за такова състояние, е необходима консултация със здравен специалист.

Остави коментар