Мелатонинът или нещо повече от добър сън

Преди двадесет и три години, неврологът професор Ричард Вуртман представил веществото мелатонин, като решение на проблемите със съня. Неговата лаборатория патентовала съставката с надеждата, че ще помогне в лечението на безсънието при възрастни хора, при които мелатониновите рецептори калцират  с  възрастта.

sleep1

Хормонът мелатонин играе роля в естествения цикъл на съня. Нормалните му нива в кръвта са най-високи нощем. Някои изследвания навеждат на мисълта, че когато се вземат в правилното време, съдържащите го хранителни добавки могат да бъдат полезни при смяната на цикъла на ден и нощ, когато летим в различни часови пояси или при други случаи на разстройство на съня.

Той е производно на аминокиселината триптофан и серотонина. Среща се в животни, растения, гъби и бактерии. В  животинските видове спомага за синхронизирането на така наречените циркардни ритми (цикъл ден и нощ) и свързаните с тях физиологични промени, но в другите организми има и други функции.

Секретира се от хипофизата, като мракът стимулира навлизането му в кръвообръщението, докато силната светлина го потиска. Свързвайки се с определени рецептори, активира мозъчната регулация за процесите на съня.

Хормонът мелатонин има три основни функции:

1. Регулация на циркардния ритъм (физиологична адаптация на тялото към деня и нощта)

В бозайниците, регулацията на цикъла за ден и нощ е от първостепенно значение. Ето защо, при човека, още след третия месец от раждането, бебето синтезира рутинно мелатонин, с най-високо ниво в тялото към 20ч. вечерта. Продукцията на хормона започва да спада в пубертета, водейки до по-трудно заспиване и безсънни нощи. Най-ниски са нивата му при възрастните хора.

Проучвания при възрастни хора с безсъние установиха, че съдържащите го добавки с удължено действие дават добри резултати и са безопасни (за период до 3 месеца). Те подобряват качеството на съня и повишават вниманието през деня.

Това вещество намалява времето за което заспиваме, като ефектът му е по-добър в случаите когато сънят идва трудно, отколкото при тези на безсъние.

Наричан е още „Хормон на съня“

Някои пациенти споделят, че мелатонинът предизвиква ярки, запомнящи се сънища. Всъщност всички сънотворни могат да правят това при част от хората. Най-вероятно, причината е в това, че лекарството променя цикъла на съня така, че спящия се събужда внезапно от REM-фазата на съня, където сънищата са цветни и ярки и споменът остава в съзнанието му. В случаите, когато не се приема нищо, процесът е по-бавен и сънят „избледнява“.

2. Антиоксидантно действие

Мелатонинът е мастноразтворимо вещество, което му позволява да преминава свободно през кръвномозъчната бариера и да навлиза лесно в нервните клетки.

Механизмът на антиоксидантно действие е свързан с защитата на ядрената и митохондриална ДНК от различни излъчвания, които разрушават клетъчните структури. Около 70% от биологичните увреждания, предизвиквани от йонизирана радиация, са в следствие на образуването на силно вредни съединения (свободни радикали), които атакуват клетъчната ДНК, белтъци и мембрани. Хормонът има много добра антиоксидантна активност, като изчиства свободните кислород и азот-съдържащи радикали, получени в следствие на тези лъчения. Допълнително, тази функция се подсилва от неговите активни метаболити, които са също такива „чистачи“ и това води до верижна реакция.

Двойно по-ефективен от витамин Е, това вещество се смята за най-мощният липофилен антиоксидант в тялото. В комбинация с други антиоксиданти, усилва ефекта им.

3. Ефект върху имунната система

Въпреки, че мелатонинът взаимодейства с имунната ни система, подробностите от тези процеси са неясни. Противовъзпалителният ефект е най-често срещан и описван в научната литература.

Странични ефекти

sleep2

Хормонът на съня е описван, като широко протективен и достъпен за употреба от обикновения човек. Досега не са докладвани сериозни нежелани реакции при употребата му. Известни са няколко леки странични ефекти при прием до 3 месеца и в препоръчителните дози: замаяност, гадене, безсъние, главоболие. При по-възрастни хора може да предизвика спадане на кръвното налягане и хипотермия (намаляване на телесната температура). В комбинация с други лекарства, освен хубави сънища може да предизвика кошмари.

При прием на добавки, съдържащи мелатонин, трябва да се има в предвид, че той може да взаимодейства с някои лекарствени групи, като:

  • антикоагуланти (лекарства, които блокират кръвосъсирването);
  • имуносупресори и кортикостероиди (лекарства, които потискат имунната система, използват се при автоимунни заболявания, като артрит, лупус, множествена склероза, тиреоидит на Хашимото и др.);
  • някои антидиабетни лекарства;
  • противозачатъчни и хормонални препарати.

Когато се взема правилно, това вещество може да подобри съня ни. Но ако го употребяваме продължително или в завишена от препоръчителната доза, ще се получи обратният ефект. Предполага се, че постоянните или прекомерни количества от него правят безчувствени рецепторите в мозъка, на които действа, и така не може да упражнява полезния си сънотворен ефект, без значение дали е произведен от собственото ни тяло или е приет чрез добавка. Това води до безсъние.

Дозировка и начин на приложение

През 2001г. учени изследващи веществото стигат до заключението, че оптималната дозировка е между един и три милиграма. Според едно изследване, публикувано в списание „Sleep“, прием 30 минути преди лягане подобрява ефективния сън, но само ако тялото има недостиг в производството на хормона през този период.

Мелатонинът в добавките се произвежда синтетично в лаборатории. У нас, той е под формата а таблетки за пиене от един, два и половина, три и дори пет милиграма, но в другите страни по света, може да се намери и като сублингвална форма (таблетка, разтваряща се под езика).

Ако сте взели решение да приемате мелатонин, се консултирайте първо със своя лекар или фармацевт, особено ако имате други здравословни проблеми. Той може най-добре да прецени, дали това е вашето лечение, кой е най-подходящия за Вас продукт и коя ще е правилната дозировка за да постигнете хубав и спокоен сън.

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Melatonin

https://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_onset_latency

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/melatonin-side-effects/faq-20057874

http://www.huffingtonpost.com/van-winkles/the-dark-side-of-melatoni_b_8855998.html

http://www.webmd.com/sleep-disorders/news/20060503/best-time-to-take-melatonin#1

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-940-melatonin.aspx?activeingredientid=940

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Wurtman

http://www.sleepdex.org/melatonin.htm

Остави коментар