Хилдегард – лечителката, надминала времето си

„Съществува достатъчно светлина за този, който иска да види, и достатъчно мрак, за този, който не иска.“

Блез Паскал

Бенедиктинските манастири били основен източник на медицинско знание в Западна Европа и Англия през ранното средновековие. Въпреки това,  повечето от тези учители-монаси били фокусирани повече върху превода и преписването на антични греко-римски или арабски трудове, отколкото да създават свои. В същото време народната медицина се развивала необезпокоявано и паралелно в лицето на многобройни местни лечители. Сред тях имало и „мъдреци“, които предписвали билки в комбинация с магични ритуали, гадания и съвети. Това продължило до късното средновековие, когато лечителите постепенно придобили ерудирани познания в билколечението. Един от най-известните лечители през тази епоха била Хилдегард фон Бинген, която съчетала монашеските познания с домашното билколечение.

Хилдегард фон Бинген била немска бенедиктинска игуменка, лечител, писател, композитор, философ, мистик и енциклопедист. Смята се за основател на научната естествена история в Германия. Сред наследството, което ни е оставила са нейните уникални лечителски трактати.

2

Родена е в през 1098г. в Бокелхайм, Германия в бедно семейство. Като десето дете, семейството и не е било в състояние да я изхрани, още повече поради тежките мигренозни пристъпи, смятани от нейните близки за нелечима болест. Нейният дар остава грешно разбран от тях и те я дават на религиозно обучение с надеждата да бъде излекувана. Поверена е на възрастна жена с отшелнически начин на живот. Името и е Юта, сестра на местния граф и игуменка на бенедиктинския манастир Дизибоденберг. На 18 години Хилдегард е посветена за монахиня. След смъртта на учителката си Юта, тя е избрана еднолично от своите сестри за „Магистра“ на общността от монахини. В последствие основава два нови манастира.

Музика

Музиката била изключително важна за Хилдегард. Тя я описва като повторно изживяване на истинската радост и красота на рая. Композира общо 77 произведения.

Лингвистика

Нейната иновативна природа се проявява при създаването на „Lingua Ignota“ – алтернативна азбука, която тя интегрира в лирическите си композиции и трудове.

Видения

Хилдегард получава първото си видение на 3 години. Тя възприема виденията си като повели от Бога, който иска да ги записва. С времето състоянието и се влошава, а виденията стават все по-болезнени и изтощителни. На синода в Трир, след като папа Еугениус научава за тях, той я подкрепя и разрешава тя да ги записва, вярвайки, че са прозрение от самия Свети дух. Днес всички смятат, че игуменката е страдала от мигрена и виденията са в резултат от нея.

Научни и медицински трактати

Увеличавайки практическите си умения в диагностицирането, прогнозата и лечението на заболяванията, тя комбинира физическото лечение на физическите болести с холистични методи в центъра на които е „духовното лечение“. Смята, че болестите разстройват деликатното равновесие на темпераментите и само приема на правилното растение или животно, които имат липсващото качество, могат да го възстановят. Става известна заради нейните лечебни сили, включващи практическо приложение на тинктури, билки и скъпоценни камъни. Тя комбинира тези елементи с теологичната идея, произхождаща от Сътворението: всичко на Земята трябва да се използва от хората.

Хилдегард систематизира теория и практика в две нейни произведения. Първото Physica“, съдържа девет части, които описват научните и медицински свойства на различни растения, камъни, риба, влечуги и други животни. Втората, Causae et Curae“, е изследване на човешкото тяло, неговите връзки с останалия свят и случаи и лечение на различни заболявания. Тези книги са исторически значими, защото те показват познанията на средновековната медицина, които не били много добре описани, поради факта, че тези, които я практикували (предимно жени) рядко пишели на латински.

Петата част от Causae et Curae, включва обяснение за проверка на кръв, пулс, урина и фецес на пациента, което я поставя сред пионерите в клиничните изследвания. Тази книга за диагностиката и прогнозата на заболяването е уникална по своя род и в друг аспект – тя дава общ положителен поглед върху сексуалните връзки и описва удоволствието от гледна точка на жената.

Авторитетът на Хилдегард фон Бинген в църквата и сред хората бил безспорен. Нещо повече – тя била сред първите хора, за които процесът на католическа канонизация бил официално одобрен. Същевременно лечителката намира своето място и сред протестантите, в календара на светците на Църквата на Англия и различните Англикански църкви.

По случай Коледните и Новогодишни празници, ние от Аптеки „Астра“ Ви препоръчваме сладките на Св. Хилдегард, които са подходящи за празничната трапеза:

Бисквитките на радостта на света Хилдегард

1

Да, Бисквитки на радостта. Като лечител, Хилдегард обърнала внимание на лечебните свойства на билките и подправките. Тази смес от канела, индийско орехче и карамфил, не само че повишава настроението и позитивната нагласа на човека, но според нейната книга „Physica“ ни поддържа млади като тяло и дух. Рецептата е съвременен вариант на оригиналната отпреди 800 години. Като игуменка на манастира Рупертсберг, тя се е ползвала с редица предимства, включително търговия с близките градове. Имала е достъп до захар, яйца и краве масло от снабдяващите манастира околни села и вероятно е добавяла допълнителни съставки, като местни свежи подправки в тестото от пшенично брашно. Затова не претендираме за пълна достоверност във вкуса.

Минути за приготвяне: 10

Минути за готвене: 12 – 15

Брой сладки: 30

Съставки:

3/4 чаша (170 грама) краве масло (или маргарин)

1 чаша кафява захар

1 яйце

1 чаена лъжица бакпулвер

1/4 чаена лъжица сол

1 1/2  чаши брашно (може да бъде изцяло от пшеница или от лимец, а може да е смес и от двете)

1 чаена лъжица  канела на прах

1 чаена лъжица индийско орехче

1/2  чаена лъжица карамфил на прах

(Може да се добавят допълнително подправки на вкус).

Указания:

Разтопете кравето масло и след това го смесете с кафявата захар. Разбийте яйцето. Добавете половината количество от сухите съставки и разбъркайте сместа. След това добавете и другата половина и разбъркайте старателно. Тестото може да се охлади за по-лесна работа. Загрейте фурната до 180 градуса. Оформете топчета с големината на орех от тестото, поставете ги върху намазана с мазнина и брашно хартия за печене и ги сложете във фурната. Печете 12-15 минути (докато ръбовете на сладките добият златисто кафяв цвят). Изчакайте ги да изстинат 5 минути, махнете хартията за печене и довършете охлаждането им в скара.

Сладките са отлична добавка към кафе и чай. Препоръчват се по 3 сладки дневно.

Консумирайте с добро настроение!

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hildegard_of_Bingen

http://www.medieval.org/emfaq/composers/hildegard.html

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_herbalism

http://legacy.fordham.edu/halsall/med/hildegarde.asp

http://antiquecannabisbook.com/chap2B/West/WesternMedicine.htm

http://hildegard.web.unc.edu/biography-of-hildegard-von-bingen/

https://en.wikipedia.org/wiki/Jutta_von_Sponheim

https://en.wikipedia.org/wiki/Morality_play

https://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=459415

http://catholiccuisine.blogspot.bg/2012/09/hildegardplatzchen-st-hildegard-spice.html

Остави коментар