Важни факти за есенния грип

Какво е грипа?

Според определението на Световната здравна организация (СЗО), грипът е вирусно заболяване, което засяга главно носа, гърлото, бронхите и по-рядко белите дробове. Той продължава обикновено седмица и започва със симптоми на общо неразположение: внезапна висока температура, болки в мускулите, кашлица, главоболие, възпалено гърло и хрема.

Кои са най-често срещаните симптоми на грип?

  • температура,
  • кашлица,
  • възпалено гърло,
  • течащ или запушен нос,
  • болки в мускулите или цялото тяло,
  • главоболие,
  • умора без конкретна причина.

Някои хора могат да имат и повръщане или диария, по-вероятно при много възрастните и децата, но това не е типично за есенния грип.

Важно е да се отбележи, че не всеки грип протича със всички тези оплаквания.

Как се разпространява?

Cartoon Sick emoticon

Повечето експерти са на мнение, че грипните вируси се разпространяват лесно от човек на човек чрез миниатюрни капчици или други частички носещи се по въздуха, които заразеният отделя, чрез кашлица, кихане или говорене. Тези частички достигат и навлизат в близкостоящия, през устата или носа му. Много по-рядко обаче, грипният вирус може да се предаде и чрез допир до замърсени с него повърхности и след това при допир на уста, нос или очи с неизмити ръце.

Грипът има потенциала да се разраства бързо в епидемия.

Период на заразяване

Напълно възможно е да предадете грипа на друг здрав човек докато сте болни, без самите Вие да го знаете. Периодът в който човек може да е болен, но да не проявява симптоми е около 24 часа. Освен това, болният от грип може да е заразен от 5 до 7 дни след появата на симптомите, а при тези със отслабена имунна система и малките деца, периодът може да бъде по-дълъг.

Усложнения

Те могат да бъдат най-различни – пневмония, ушни инфекции, синузити, дехидратация, както и влошаване на хроничните заболявания, като тези на нервната система, сърдечносъдовата система, астма и диабет. За да бъдат избегнати, е препоръчително при първата проява на грипните симптоми да се започне адекватно за състоянието лечение.

Flu_1

Рискови групи за боледуване от грип

Всеки може да прекара грип, но има някои групи хора, при които това може да доведе до редица усложнения. Това са хора над 65 години, хора с хронични заболявания, бременни жени и малки деца.

Как можем да се предпазим?

Има няколко възможности за това. Първият и най-лесен начин е като правим всекидневна превенция, състояща се в това да се стараем да стоим далеч от хора със грипни симптоми и да си мием редовно ръцете. При тежки епидемии или ако работите с болни хора, е препоръчително носенето на маска.

Но най-сигурният вариант според СЗО са ваксините.

Диагностика на грипа

Много е трудно да се определи дали болният има грип или друга вирусна или бактериална инфекция. По правило грипните вируси отслабват имунитета, което помага на бактериите да се развият и предизвикат вторична инфекция в организма. Именно тя може да доведе до тежките усложнения.

Затова е важно да не започваме лечение самостоятелно без консултация от здравен специалист.

Лечение

В първите дни на болестта, най-подходящо е да се лекуваме симптоматично. Това означава, че се вземат лекарства, които да отстранят признаците на болестта. А най-добре е ако тези лекарства действат на няколко от симптомите едновременно. Такива са всички прахчета за грип, най-известни от които са Фервекс, Колдрекс, Терафлу и Тайлол Хот.

flu5

Ние Ви препоръчваме „Тайлол Хот“, защото имат три ценни за болния съставки:

  • Парацетамол, който премахва температурата и отпадналостта, дължаща се на нея. Освен това тази съставка действа много добре при главоболие.
  • Прахчетата съдържат сол на хлорфенирамина, който е противоалергично лекарство и като такова е ефикасен срещу възпалението. Негов полезен в случая страничен ефект е това, че слабо повишава нивата на Серотонин и така може да повлияе сивотата и лошото настроение, които често съпътстват боледуващия. В комбинация с третата съставка псевдоефедринов хидрохлорид, те действат отлично срещу хрема.
  • Самият псевдоефедрин спомага за отбъбването на носната лигавица, което намалява вероятността за по-тежки инфекции и синузити.

Формата на прахче, разтворима във вода не е случайна. В повечето случаи грипът е съпроводен с висока температура, при която се губят много течности. Това е една от основните причини за физическото неразположение и бързото отпадане на организма като цяло. Всяко прахче се разтваря в пълна чаша с вода. Приемът му няколко пъти на ден води до тонизиране на тялото и по-бързото му възстановяване.

Допълнително предимство на „Тайлол Хот“ е че се среща в три различни форми според нуждата на пациента – за възрастни, за деца и за диабетици (където захарта е заменена с подсладител).

През последните години „Тайлол Хот“ се наложи като еталон в сегмента на прахообразните лекарствени форми за грип. Нещо повече – в него той е пазарен лидер за България.

Затова при първите симптоми на грип си вземете прахче „Тайлол Хот“!

Източници:

http://apteka.framar.bg/30011465/%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%BB-%D1%85%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D1%88%D0%B5-6

http://apteka.framar.bg/30004837/%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%BB-%D1%85%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D1%88%D0%B5-12

http://apteka.framar.bg/30005036/%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%BB-%D1%85%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%88%D0%B5-12

http://www.cdc.gov/flu/keyfacts.htm

http://www.who.int/topics/influenza/en/

https://en.wikipedia.org/wiki/Chlorphenamine

https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoephedrine

https://en.wikipedia.org/wiki/Paracetamol

Остави коментар