Разширени вени-профилактика и лечение

Терминът разширени вени или варикоза произлиза от латинския термин varicose- разширение. Това е заболяване, което се характеризира с разширение, увиване и удължаване на вените. Около 50% от населението страда от разширени вени като се среща по-често при женския пол. Изразява се в подуване и деформиране на вените. Най-често се локализират в долните крайници, но се наблюдават и в други части на тялото. Варикозните вени могат да доведат до усложнения като лека до умерена болка, кръвни съсиреци или кожни язви.

111

Вените са кръвоносни съдове, които пренасят кръвта от тъканите на тялото до сърцето. По техния ход  са разположени клапи, които подпомагат еднопосочното движение на кръвта към него. Ако клапите са слаби или повредени, кръвта се връща назад, вените се раздуват и могат трайно да се разширят. Често се нагъват, опитвайки се да се вместят в нормалното пространство.

Редица фактори могат да повишат риска за развитие на разширени вени:

 • Наследственост
 • Пол
 • Бременност
 • Възраст
 • Наднормено тегло и затлъстяване
 • Липса на движение

Оплакванията при наличие на разширени вени включват:

 • Уголемени и деформирани вени, видими върху краката
 • Болки и тежест в краката
 • Подуване на стъпалата, глезените и краката
 • Пулсиране или спазми на краката
 • Сърбеж по краката, особено по долната част на крака и глезена
 • Промяна в цвета на кожата в областта около разширените вени

За да провери за разширени вени , Вашият лекар ще прегледа краката Ви докато сте прави или седнали с висящи крака. Възможно е да ви разпита и за симптомите, които имате, включително и за наличието на болка. В това се изразява физикалния преглед.

В определени случаи са необходими допълнителни изследвания и  процедури, за да се установи колко напреднал е процеса. Понякога разширените вени водят до развитие на дерматит, който засяга най-често долната част на краката или глезените. Разчесването и нараняването на сърбящата кожа може да предизвика кървене или кожни язви. Друго усложнение на разширените вени е повърхностният тромбофлебит. Симптомите са болка, зачервяване, оток и други проблеми в засегнатата област.

Background-picture-for-correction-02-450x231

За да провери потока на кръвта във вените и да се търсят кръвни съсиреци, Вашият лекар може да препоръча ултразвуков доплер. По време на този диагностичен тест се използват звукови вълни за създаване на снимки на структури в тялото. Поставя се преносимо устройство върху тялото на човек. То се движи напред и назад над засегнатата област. Тала компютърът преобразува звуковите вълни в картина, изобразяваща потока на кръвта в артериите и вените. За да получи по-подробен поглед върху кръвния поток през кръвоносните съдове, Вашият лекар може да използва така наречената ангиограма. За тази процедура във вените  се инжектира контрастно вещество. Багрилото очертава вените на рентгенов образ.

Профилактика:

За да се предпазим от хронична венозна недостатъчност е необходимо да предприемем следните мерки:

 • Трябва да контролираме теглото си;
 • Да не кръстосваме крака;
 • Да избираме удобни обувки (подходящи са тези с нисък ток);
 • Да избягваме продължително излагане на топлина;
 • Да избягваме тесни дрехи;
 • Да масажираме краката си;
 • По-често да повдигаме краката си;
 • Да си правим хладен душ на краката;
 • Да посещаваме редовно нашия лекар;

 Лечение:

От голямо значение за болните с разширени вени е рационалния начин на живот и работа. Противопоказни са професии, свързани с продължително стоене прав или седнал без движение, с голямо физическо натоварване, както и работа в гореща и влажна среда. Необходимо е намаляването на телесното тегло при затлъстяване.

Използват се еластични чорапи или бинтове, които се поставят сутрин, още в леглото и се свалят вечер преди лягане.

Друг метод за лечение е склерозираща терапия. Във вената се инжектира химическо вещество, което уврежда нейната стена и води до запушването и. Ефективен е при лечение на вени с малък диаметър.

Медикаментозно лечение:

За лечение на разширени вени се използват редица препарати. Едни от тях са капиляротоничните средства. Те намаляват пропускливостта и чупливостта на капилярите, предпазват базалната мембрана на ендотелните клетки от различни увреждания. Те имат антихеморагичен, противовъзпалителен, коронароразширяващ, венотоничен, антиалергичен, детоксичен, антиоксидантен и други ефекти.

Други препарати за лечение са венотоничните и антихемороидалните . Те имат  капиляротонично, венотонично, антиексудативно и хемостатично действие. Подобряват реологичните свойства на кръвта, кожната перфузия и дренажа на лимфата, потискат тромбоцитната агрегация.

Аптеки „Астра“ предлагаме разнообразие от лекарства и хранителни добавки, които се прилагат перорално, а също така и гелове, подпомагащи лечението на разширени вени като:  Детралекс, Диосминол, Веносмил, Троксерутин, Троксевазин, Лиотон 1000 гел, Вариксинал, Цедралекс и др.

варици

Детралекс е венотоник и вазопротектор. Препоръчва се за симптоматично лечение на венозно- съдови нарушения, както и при остри хемороидални кризи. Съдържа флавоноидна фракция, пречистена и микронизирана. Лечението с Детралекс води до максимално добър резултат ако се съчетава със здравословен начин на живот. При венозна недостатъчност се пият по 2 таблетки дневно- 1 таблетка на обяд и  1 таблетка вечер по време на хранене.

Диосминол е хранителна добавка, която съдържа микронизирана пречистена флавоноидна фракция диосмин, хесперидин и екстракт от конски кестен със стандартизирано съдържание на ескулозид. Диосминол се използва за:

-добра функция на съдовата система на долните крайници;

– добро състояние на вените на долните крайници;

-лекота на долните крайници;

Приема се по 1-2 таблетки дневно

Веносмил се използва за краткосрочно облекчаване на отоци и симптоми, свързани с хронична венозна недостатъчност (болки, тежест в краката, подуване и др. ). Съдържа лекарственото вещество хидросмин, спадащо към групата на бифлавоноидите и действа върху венозния застой на кръвта във вените на долните крайници. Обичайната дневана доза е 1 капсула от 200 mg три пъти дневно по време на хранене.

Ендотелон е лекарство, което се отпуска без лекарско предписание. Съдържа екстракт от гроздови семена. При венозно-лимфна недостатъчност се приема по 1 таблетка сутрин и вечер преди хранене в продължение на 20 дни в месеца. Не трябва да се превишава 3 месеца лечение без медицинско мнение.

Аскетон подпомага поддържането на доброто кръвообръщение, оказва благоприятен ефект върху венозната кръвоносна система и спомага за доброто състояние на венозния тонус. В една таблетка се съдържат 90% диосмин и 10% хесперидин. Приема се по 2 таблетки по време на хранене.

Флебодия и Диокет  също се използват при венозна недостатъчност, както и при хемориди. Представляват лекарствени продукти без лекарско предписание, които съдържат активното вещество диосмин. Приемат се по 1 таблетка дневно половин час преди сутрешното хранене.

В аптеки „Астра“ вече може да намерите т нар. Венокод , който представлява хранителна добавка. Прилага се перорално. Тонизира и укрепва венозната стена и намалява усещането за тежест в долните крайници. Съдържа комбинация от 3 активни съставки- диосмин, хесперидин и есцин. Препоръчителният дневен прием е 2 таблетки.

Освен таблетки, които се приемат перорално, се използват и някои гелове за лечение на разширени вени като: Troxerutin 2% gel,Troxevasin 2% gel,  Indovasin gel, Lioton 1000 gel, Varixinal gel, Novarix gel, Veniperfect, 911 Venolgon, Heparoid ung , Cedralex gel, Dr. Theiss Venen gel  и др.

veins333

Троксерутин и Троксевазин гел съдържат активното вещество троксерутин , което принадлежи към групата на капиляротоничните лекарства. Има венотонизиращо, капиляротонично и противооточно действие. Троксерутин намалява подуването на краката и свързаните с него симптоми. Предназначен е за лечение на варикозно разширени вени, повърхностен тромбофлебит, флеботромбоза и др. Гелът се нанася сутрин и вечер като внимателно се втрива с леки масажни движения върху засегнатите участъци на кожата. Може  да се прилага под превръзка или стегнат чорап.

Индовазин е комбиниран лекарствен продукт, съдържащ индометацин и троксерутин. Има противовъзпалителни, противоревматични и противооточни свойства. След втриване гелът прониква лесно в кожата и подкожните тъкани и намалява възпалението и болката.

Лиотон 1000 гел е хепаринов продукт показан за лечение самостоятелно или в комбинация със системна терапия при възпалителни и травматични състояния. Има Лиотон 1000 гел от 30g, 50g и 100g в туба. Използва се както за лечение на разширени вени така и за локализиран оток и болки, подкожни хематоми (синини), травми и контузии на мускулите и сухожилията и ставните връзки. Прилага се от 1 до 3 пъти дневно. Не се използва в случай на кръвотечение, открити рани и върху лигавици, както и при наличие на гнойни процеси.

Вариксинал гел е уникален продукт с приятен аромат и добра абсорбция. Съдържа екстракти от 4 лечебни растения, които спомагат за укрепване и стабилизиране на венозните стени, намаляват образуването на отоци и синини. Те са:

 • Конски кестен (Aesculus hippocastanum)
 • Див чемшир (Ruscus aculeatus)
 • Черна боровинка (Vaccinium myrtillus)
 • Готу кола (Centella asiatica)

Вариксинал гел се нанася върху засегнатото място 1-2 пъти дневно като се масажира в посока отдолу нагоре. Гелът може да се прилага в комбинация с таблетките Вариксинал.

Новарикс гел е препарат, който охлажда, хидратира и подпомага чувството за тежест и лекота в краката. Има свеж аромат, лека гел текстура, която попива бързо  и осигурява бързо усвояване на активните съставки без да оставя мазни следи. Съдържа рускогенини ( биологично активни вещества), които имат благоприятен ефект върху еластичността на венозната стена, кръвообръщението и лимфния дренаж. Гелът съдържа и танини, хиалуронова киселина, ментол, гел от Алое Барбадензис. Танините имат антиоксиданти свойства, ментолът има охлаждащо действие, а хиалуроновата киселина подпомага възтановяването на тъканите и допринася за хидратацията и еластичността на кожата. Гелът от Алое Барбадензис има хигроскопични свойства, като задържа вода и овлажнява кожата. Новарикс гел се нанася 2 пъти дневно – сутрин и вечер.

Eнергизиращият крем за крака Цедралекс съдържа специално подбран корсикански лимон от острова на красотата Корсика. Екстрактът от корсикански лимон има тонизиращи и енергизиращи свойства. Кремът има незабавен охлаждащ ефект и облекчава чувстовото на тежест в краката. Нанася се с леки масажни движения в посока от долу нагоре по крака до 4 пъти на ден. Меката парфюмирана текстура нежно хидратира кожата. Тя не лепне и не оставя петна и затова е подходящ за употреба по всяко време на деня за да възвърне комфорта и лекотата на краката.

За проблема, свързан с разширени вени предлагаме голямо разнообразие от билки, които облекчават болковите симптоми. Някои от тях са невен, лавандула, мента, див кестен, бял люляк, коприва, репей, орехови листа (не се приемат вътрешно), жълта ружа, дъбови кори (за компреси). Може да ги прилагаме под формата на различни кремове и балсами. Състоянието на разширените вени се обостря през  летните месеци с повишаване на температурата.

Заповядайте при нас в аптеки „Астра“, където ще Ви предложим необходимите лекарствени средства за лечение.

Изготвил:

Магистър фармацевт Марина Слатинска

Остави коментар