Десет лечебни китайски растения

Китайската традиционна медицина е известна в целия свят. Тя включва различни методики на лечение, както духовни, така и физически. Освен техниките на медитация и акупунктурата, в много страни е много популярно и билколечението.

Китайските билки са били разделени на отделни категории от местните лечители преди много време. Причините за това са различни: те са изключително много на брой, местата за събиране са отдалечени понякога на стотици километри едно от друго, а действието им варира от видове повишаващи имунната ни система до потискане на тумори и повишаване на сексуалността. Някои от тях са световноизвестни, а действието на други се пази ревностно в тайна от местните билкари. Много често действието им се припокрива, която обяснява рутинното използване на комбинирани билкови смеси. Тук ще Ви предложим десет от най-използваните китайски лечебни растения:

Реншен (Женшен)

жен шен

В превод от китайски означава „човек-корен“, защото корените му приличат много на човешко тяло. Екстракт от корен на женшен подпомага лечението, подмладява ни, като тонизира  вътрешните органи, нервите, сърдечносъдовата система и подобрява психическото състояние. Допринася за възстановяването на телесните течности и дава енергия. Растението се използва също и при изчистването на токсините от тялото, предпазва черния дроб и стимулира половите жлези. Ако трябва да го назовем с една дума тя е „универсален“ за здравето. Вкусът му е мек и сладко-горчив. В България се среща и с пчелно млечице, под формата на китайски ампули за пиене, което е една много добра, тонизираща целия организъм комбинация.

Линджи (червени Рейши гъби или Ganoderma lucidum)

– ”. Китайският символ за това име се състои от три йероглифа – един за „шаман”, един за „молитва” и един за „дъжд”, което е нормално, защото за развитието на гъбите трябва много влага. Включва 6 вида гъби, известни в местната медицина като „гъба на безсмъртието”, защото се вярва, че носят дълголетие. Това не е случайно: гъбите укрепват имунната и нервната ни система. Нови изследвания показаха, че чистят свободните радикали и балансират метаболизма, което има пряко действие върху продължителността на живота. Вярва се, че помагат при безсъние и сексуална дисфункция при жените. В Япония и Китай се използват срещу тумори, като добавка към стандартната онкотерапия.

Китайско вълче грозде (Годжи Бери)

годжи бери

Малките червени плодчета на растението съдържат витамин С и А, желязо, цинк и всичките осем незаменими аминокиселини. Около 110 грама от тях ни набавят 10% от дневната доза протеини. Те включват също комплексни въглехидрати, което означава, че кръвната захар ще нараства плавно, намалявайки риска от рязък срив след това. Това ги прави подходяща храна за хора, които искат да намалят теглото си. Мнозина ги използват за лечение при проблеми с атероскерозата, черния дроб, бъбреците и очите. Плодчетата имат сладко-кисел вкус, което се използва в кулинарията.

Семена от Лотус.

Те са друга ценност в китайската традиционна медицина. Използват се за тонизиране на бъбреците и преодоляване на гаденето. Стимулират апетита и имат неутрален до леко сладък вкус.

Гинко Билоба

Заедно със женшена са символите на здравословното в китайската природа. Според някои, това е най-древното лечебно растение в Китай. У нас се използва срещу деменция, световъртеж и периферни съдови смущения, защото подхранва клетките на нервната система, като разширява кръвоносните съдове, достигащи до тях. По света, листата на гинко билоба  се използват за терапията на различни състояния, като много от тях са обект на научни изследвания. Наличните доказателства подкрепят употребата на билката при деменция, безпокойство, шизофрения и мозъчно-съдова болест. За останалите, като ползи при хронични възпаления и астма, доказателствата са оскъдни или противоречиви и трябват по-солидни проучвания.

Корен от Сладник (Женско биле)

сладник

За разлика от нас европейците, които го използваме като откашлично средство, в Китай наблягат на детоксициращото му действие – може да изчиства над двеста познати отрови.  Укрепва и успокоява тялото. Сладника, както личи и от името му, се използва и като естествен подсладител, защото съдържа веществото глициризин, което е от 30 до 50 пъти по-сладко от захарозата.

Астрагалус пропингус (вид Астрагалус, Сграбиче)

Тази билка се използва в Китай като мощен имуностимулатор от 4 000 години, като коригира нарушената функция на белите кръвни телца понякога над нормалното. По-нови изследвания показват, че освен положителните ефекти върху имунитета, тя подобрява и сърдечното кръвообръщение. Китайската традиционна медицина го използва също при диабет, а в Европейският съюз е регистрирано лекарство срещу алергии и сенна хрема, съдържащо астрагалус, под името „Lectranal®“.

Ефедра (Блатен аир)

ефедра

Известна още като „Ма хуанг“ е една от най-старите лечебни растения в източната медицина. Първите сведения за нейните свойства датират от преди 5 000 години. Използва се за лечение на настинка, малария и астма, защото повишава адреналина и кръвното налягане, температурата и разширява дробовете. Това се дължи на алкалоидите ефедрин и псевдоефедрин. Поради трудното си дозиране, ефедрата е забранена в много страни в западния свят.

Аконитум (Самакитка)

Тази билка е едно от най-отровните растения в Европа, в Япония са намазвали върховете на стрелите си с нея за да ловят мечки, а в китайската медицина е смятана за мощен „ян“-тоник (ян, от ин-ян е символ на развитието, съзиданието и светлината). В суров вид, от нея се използват изсушените, силно токсични листа, но прекомерната и употреба води до силно прегряване на тялото. Затова тя винаги се приготвя в комбинации с други лечебни съставки. Използва се за лечение на инфертилитет, импотентност, често уриниране, артрит и ревматизъм.

Алисима (Живовлек)

живовлек

Това е друго лечебно растение от арсенала на източната медицина, което  укрепва водния баланс и метаболизъм в организма. Често е използван срещу напълняване, както и при хора с уринални проблеми или диабет. Често се смесва с други билки, като дрян, хризантема, китайски лициум. Използва се също и за лечение на гъбични инфекции.

Въпреки, че повлияват едни и същи заболявания, методите на китайската традиционна медицина и на конвенционалната понякога се различават. Изкуството на доброто лечение се състои в това да се познават отлично свойствата на билките и взаимодействията помежду им. Затова е необходимо да се практикува само „от вещи в занаята“ лечители, а не от обикновени хора, добили познанията си на курс или от интернет.

По тези причини, тази статия има само информативен характер.

Източници:

https://www.wonderherb.com.au/natural-health-articles/10-best-chinese-herbs.html

http://kaleidoscope.cultural-china.com/en/7Kaleidoscope10712.html

http://www.healthline.com/health/goji-berry-facts#Nutrition2

http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/ginkgo/background/hrb-20059541

https://en.wikipedia.org/wiki/Glycyrrhizin

https://en.wikipedia.org/wiki/Astragalus_propinquus

https://en.wikipedia.org/wiki/Ephedra

https://holisticprimarycare.net/topics/topics-a-g/acupuncture-a-oriental-med/16-six-chinese-herbs-every-doctor-should-know.html

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD-%D1%8F%D0%BD

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0

https://en.wikipedia.org/wiki/Aconitum

http://www.home-remedies-for-you.com/herbs/alisma.html

Остави коментар