Пробиотици, пребиотици и още нещо

Здравословните ползи от употребата на храни, съдържащи живи микроорганизми (особено млечнокисели бактерии) са известни още от древността. В персийската версия на Вехтия завет (Сътворение 18:8) се казва, че „Авраам дължал своето дълголетие на храненето с кисело мляко“. А през 76 г. сл. Хр. Римският историк Плиний препоръчва лечение с ферментирало мляко срещу грип на храносмилателния тракт.

В своите класически трудове, известният руски учен Иля Мечников – един от основателите на съвременната имунология, свързва дълголетието на българския народ с консумацията на кисело мляко и набляга на факта, че Lactobacillus bulgaricus е единствената бактерия, която никога не е увреждала човешкия организъм по какъвто и да било начин. Мечников е първият учен създал лечебен препарат на базата на тази българска бактерия, наречен „Lactobacillin“.

Терминът „Пробиотик“ идва от гръцки и означава „за живота“. Използван е за първи път през 1965 г. от учените Лили и Стилуел за да опишат „вещество, образувано от един микроорганизъм, което стимулира растежа на друг“ и е обратното на термина „антибиотик“.

probiotics-resize

Пробиотиците са добри бактерии, които се срещат в нашата храносмилателна система

Най-разпространената днес дефиниция за тях е тази на Световната Здравна Организация (СЗО), според която това са „живи микроорганизми, които при приемането им в адекватни дози, дават здравословни ползи на гостоприемника си.“

Пробиотиците са микроорганизми от които се нуждае нашето тяло. Нещо повече – те се делят на три групи, които при нормални условия населяват нашия чревен тракт. Това са родовете Лактобацилус (в тънките черва), Бифидус (в дебелото черво) и Стрептококи (срещат се в малки количества). Те ни помагат да подсилим имунната си система, поддържат здрав и добре работещ храносмилателен тракт, синтезират полезните витамини от групата В и К, помагат в преработването на хранителните вещества и може би най-важното – те елиминират лошите бактерии, предизвикващи симптомите на диария, колики и повръщане.

Когато по някаква причина количеството на полезните бактерии в червата намалее, това може да предизвика хронични здравословни проблеми и дори стомашно-чревен грип.

В тези случаи можем да си ги набавим чрез храната – богат източник на естествени пробиотици са ферментиралите храни: киселото мляко, киселото зеле, сиренето без плесени, квасения хляб, туршията, някои презрели плодове (като банана) и меда.

Друг начин да наваксаме добрите бактерии е чрез хранителните добавки, за които можете да се консултирате с вашия лекар или в нашите аптеки.

Пребиотиците – храна за добрите бактерии

probiotics_helping_immunity

Пребиотиците са общо название на вещества, които се използват като храна от полезните бактерии (пробиотиците). Тези вещества не са хранителни за човека, но преминавайки през храносмилателната ни система биха могли да я стимулират и освен това подпомагат пробиотиците в тяхната работа и ефективност.

Към тази група спадат инулина и въглехидратните фибри.

Пребиотиците се срещат в природата в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Те са ново поле за науката и много изследователи смятат, че са важни за здравето ни също толкова колкото и пробиотиците.

Синбиотиците: когато комбинираме пробиотици и пребиотици

Синбиотиците са хранителни добавки, които съдържат и двете съставки: пробиотици със пребиотици. Те са добър вариант, защото с приема им постигаме едновременно две цели – заселваме „добри бактерии“ в храносмилателната система и заедно с това ги подхранваме за оптимален ефект.

Какво могат още пробиотичните бактерии?

В момента на българския пазар има един медикамент, който съдържаща пробиотични щамове и помага при хранителна непоносимост към определени продукти или вирусни инфекции на червата. Това е Ре-Комфорт, който не само че може да повиши нивото на добрите бактерии в чревния тракт, но и унищожава болестотворните (има бактерицидно действие).

Той има уникална формула от три много полезни бактерии, като в една таблетка от него получаваме:

  • Тиндализирани Lactobacillis acidophilus  – 4 милиарда бактерии;
  • Тиндализирани Lactobacillis casei – 2 милиарда бактерии;
  • Тиндализирани Sterptococcus thermophilus – 2 милиарда бактерии.
re-comfort-6-tabl

Първият вид Lactobacillis acidophilus живее в млякото, като превръща захарите в него в млечна киселина (подквасва го). Тя е и основна млечнокисела бактерия в човешкото тяло. Нейното действие се подсилва, когато е в комбинация с третата бактерия на медикамента (Sterptococcus thermophilus) и затова често двете вървят в комбинация, както в йогурти, така и в хранителни добавки и лекарства.

Вторият вид бактерия в Ре-Комфорт е Lactobacillis casei, която също е типична за човешкия организъм. Според редица проучвания, тази бактерия е както безопасна, така и ефективна при лечение на остра, инфекциозна диария. Lactobacillis casei спомага за естествената ферментация на бобовите зърна и по-малкото им дразнене по отношение на стомашно-чревния тракт. За нейният голям потенциал говори факта, че тя е сред най-добре изследваните полезни бактерии и се използва широко в различни хранителни продукти.

Третият вид в комбинацията е Sterptococcus thermophilus. Както и първата бактерия, Термофилус също спомага за ферментацията на киселото мляко и се използва често в млечните продукти, като киселото мляко и сиренето „Моцарела“. За разлика от горните две полезни бактерии, тази е „транзитна“ – основното количество от нея преминава през храносмилателната система без да се задържа в нея. При този процес тя произвежда бактериоцини, които представляват антибактериални пептиди, потискащи растежа на други патогенни бактерии.

В хранително-вкусовата промишленост се използва за преработката на лактоза в мляко и млечна киселина, което води до образуването на гъстата гелоподобна течност на традиционното българско кисело мляко.

Комбинирането на тези три щама спомага за детоксикацията на червата.

И не на последно място е важно да се знае, че ефектът на медикамента Ре-Комфорт зависи от правилната доза.

Започва се винаги със сдъвкването на 2 таблетки наведнъж през първия ден, за да се получи желаната терапевтична концентрация. В следващите 2 дни се приемат по 1 таблетка сутрин и вечер.

За бебета и деца таблетките се стриват и се добавят в млякото или храната.

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18461293
https://en.wikipedia.org/wiki/Synbiotics
http://www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidelines.pdf
http://ajcn.nutrition.org/content/73/2/361s.full
https://bg.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_delbrueckii_subsp._bulgaricus
https://en.wikipedia.org/wiki/Streptococcus_thermophilus
http://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-probiotics
https://en.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_acidophilus
https://en.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_casei
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82
http://apteka.framar.bg/30025857/%D1%80%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%82-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D0%B2%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B5-6
Остави коментар