Четирите стълба на античната фармация

На 24-и Юни честваме професионалния празник на фармацевтите – Еньовден. Според преданието, билките, събирани в този ден при утринна роса имат магични свойства.

По случай празника решихме да ви запознаем с първите стъпки на Фармацията и хората, дали основите на знанието за да бъде то такова каквото го познаваме днес.

Използването на билки предхожда писаната история. Археологическите доказателства ни водят към Палеолита (преди около 60 000 години). Но систематизирането им в наука започва от античността. Тук сме представили четирима антични учени, които са с изключителен принос за полагането на основите в медицината и фармацията, които са съществували по онова време като една неделима наука.

Хипократ от Кос

Той е първият, който систематизира рецепти за лечение с билки в общ сборник, поради което е наречен „Баща на западната медицина“. Въпреки, че много от тези билки са били свещени и използвани от различните религии за лечение, те се различават в сборника по липсата на молитви и обреди, като се ползват само лечебните им свойства. Тук за първи път се прави връзка между логиката и практиките в медицината. Сборникът е богат на билки, както местни от Гърция, така и такива от екзотични места (като Арабия).

Гален от Пергам

Гален е гръцки лекар, който практикувал в древен Рим. Той създава сборник, в който описва своите знания относно билките и техните свойства от съвременна медицинска точка. Излиза от рамките на днешните медицински дисциплини, като комбинира лечението, превенцията към болестите и връзката между тях. Подробната работа върху четирите човешки темперамента помага на лекарите-фармацевти след това по-добре да подберат най-подходящото лекарство за всеки човек според индивидуалните му способности.

Диокъл от Карист

Педант по природа, спечелил прозвището „втори Хипократ“. Освен, че е работил върху здравословното хранене и анатомията, на него се приписва първото подробно ботаническо описание на билково растение. Признат за авторитет сред съвременниците си, цитиран от Гален, Целзий и мнозина други.

Диоскорид

Известен с направата на първата фармакопея, съдържаща над 1000 лекарствени съставки, извлечени от растения, животни и минерали. Неговият труд се използва дълго след смъртта му и остава запомнен като най-големият експерт в лекарствата над 1600 години след това.

Пожелаваме приятно изкарване на празника на всички колеги!

От екипът на аптеки „Астра – Русе“

Остави коментар