Полезно ли е кафето за мен?

  Данните за 2015/2016 година сочат, че нарастващото производство на кафе достига рекордните 8,6 милиона тона, като на Бразилия се падат почти 70%. Според ВВС, само във Великобритания всеки ден се консумират около 70 милиона чаши кафе.

Но дали това е добър или лош знак?

    Кафето има дълга история на изследвания, според някои от които е било обвинено за много болести, като повишен риск от инфаркт и рак. Но последните проучвания показаха, че нещата не са точно така. Оказва се, че пиенето на кафе намалява общата смъртност и сърдечносъдовата смъртност. Защо се получават тези противоположни резултати?
Причината са няколко. Може би най-важната е, че в по-ранните проучвания не винаги се е взимало под внимание фактори с висок риск, като тютюнопушенето например. Днес е известна връзката между кафето и пушенето – хората, които консумират големи количества от тонизиращата напитка пушат много повече и съответно са подложени на по-висок риск за здравето си. Друга причина е, че според поделение на Световната здравна организация, приема на много горещо кафе над 60 градуса, може да увеличи риска от рак на хранопровода. За щастие, според статистиката, черната напитка се употребява толкова гореща  само в Южна Америка.
Друг минус на кафето е, че предизвиква връщане на стомашни киселини в хранопровода. Това е съпроводено с изгаряща болка зад гръдната кост. Обяснението е, че черната напитка намалява пресата в долния  гастроезофагеален сфинктер, свързващ стомаха с хранопровода и той не може да се затвори добре. Освен това при консумация, кафето увеличава нивата на стомашни киселини.

Какво съдържа кафето?

kafe

   Кафето е богато на редица биологично активни вещества, като най-известното от тях е кофеина.
Кофеинът се произвежда като инсектицид от много растения за да се предпазват от вредители. С голямо съдържание са листата на зеления чай,  зърната на кафето, какаовите зърна, както и в някои доста екзотични дървета като колата (в зърната) и обикновения джел (листа и плодове). Използва се като енергийна напитка, средство срещу главоболие и подпомага по-лесното навлизане на другите болкоуспокояващи (Аналгин, Парацетамол, Ибупрофен) в главния мозък. Той проявява и други ефекти върху тялото.
Кафето е богато също и на полифеноли, които са друга форма на защита на растенията срещу насекомите. Те се срещат във всички плодове и зеленчуци. Хората, които пият нормална доза от напитката, приемат около 1 грам от тях, което е наистина много. Към тази група вещества спадат витамините В2 и В3. В кафените зърна се съдържа и много магнезий. Полифенолите намаляват кръвното налягане и риска от инфаркт, повишават кръвооросяването на мозъка и някои данни сочат, че предпазват от деменция.

Кафето в комбинации.

kafe2

   Въпреки, че тонизиращата течност може да има повече ползи отколкото рискове, трябва да се има в предвид, че в комбинация с други напитки, нейните ефекти могат да се увеличат. Освен класическите комбинации с чай и мляко, към кафето може да се добави и плодов сок, а всички те съдържат допълнителни активни съставки, липсващи в черната напитка. Също ако добавим сметана или захар, увеличаваме значително състава на калориите, като в такива смеси те може да надхвърлят 500.
За да набавим повече полезни полифеноли може да се използват сортове от по-малко изпечени кафени зърна.
За пристрастените, специалистите препоръчват да не се пие повече от 2 чаши обикновено кафе в рамките на час, а при бременни, то трябва да се ограничи до максимум от 200 мг или две нормални чаши кафе на ден. Една нормална чаша кафе дневно е пълна стандартна кафена чаша до горе (100 милилитра), което е повече от късото и по-малко от дългото кафе.

В заключение: полезно или вредно е кафето?

    Новите проучвания показаха, че кафето може да има важни ползи за здравето ни, като превенция срещу болестите на Паркинсон, диабет тип 2 и чернодробни заболявания, включително рак на черен дроб, повишава когнитивните функции (свързани с вниманието, аналитичното мислене и паметта) и намалява риска от депресия.
Но тези изследвания показаха и някои рискове. Високата употреба на нефилтрирано кафе (на „пясък“, „джезве“ или еспресо) може да предизвика плавно увеличение на холестерола. Две или повече чаши кафе дневно могат да повишат риска от сърдечни проблеми при хора с определена генетична и доста често срещана обусловеност, която е свързана със способността да се преработва кофеина в тялото.
    В заключение можем да кажем, че ако консумираме кафе редовно, но в препоръчителните граници от  1-2 нормални чаши дневно, ще получим повече от предимствата и по-малко недостатъците му.

Източници:

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/coffee-and-health/faq-20058339

http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/33ZMcgqDsFpvCBvPHlYDcNT/is-coffee-good-or-bad-for-me

http://www.statista.com/statistics/263311/worldwide-production-of-coffee/

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_coffee_production

https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee

https://www.theguardian.com/science/2016/jun/15/hot-drinks-may-cause-cancer-but-coffee-does-not-says-who

http://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2407-11-96

http://www.medinfo.bg/spisanie/2011/6/statii/leki-kognitivni-narushenija-1136

http://www.healthy.net/Health/Article/Effects_of_Caffeine_and_Coffee_on_Heartburn_Acid_Reflux_Ulcers_and_GERD/2396/2

Остави коментар