Боговете на медицината

Това са различни богове, много често свързвани с благополучието, раждането и живота във всичките му аспекти. Някои от богините са асоциирани с богинята майка в съответните религии. А в някои религии има дори по няколко божества – лечители.

bogovete-na-meditzinata

Асклепий (Ескулап) е бил древногръцки бог на медицината, син на Аполон и великанската принцеса Коронида. Той се оженил за Епиона (богинята на спокойствието) от която имал осем деца, по-известните от тях са Панацея (богиня на лековете), Хигия (богиня на здравето), както и братята Махаон и Подалирий участвали в Троянската война. Според мита, след раждането си, той бил даден на легендарния кентавър Хирон, който го изучил на медицина и лечебни изкуства. Асклепий излекувал една змия, която в замяна го научила на тайно знание – че змиите били смятани за свещени, защото били мъдри и можели да лекуват. От този момент символът на Асклепий и на лечението като цяло станал жезъл с увита около него змия. Богът на медицината бил толкова добър в това, което правел, че можел да съживява мъртвите. За да възстанови баланса с подземното царство, Зевс се принудил да го убие и го изпратил на небето като съзвездието Змиеносец.

Хигия била богиня на здравето, чистотата и хигиената в гръцката митология. Дъщеря е на Асклепий. Интерeсно е, че един от братята и Телесфор, посветен на баща си Асклепий, я съпровождал непрекъснато в нейните начинания. Богинята често е изобразявана като млада жена, хранеща увита около тялото си голяма змия. Името и означава „Здраве“.

Панацея е древногръцката богиня на космическото лечение. Панацея използвала лапи и отвари за лечение на болните. Оттук идва и термина „Панацея в медицината“, тоест лекарство за всички болести. Според преданието река Златна Панега (Панакея на гръцки) носи нейното име.

bogovete-na-meditzinata2

Дарзалас бил тракийски подземен бог на изобилието, здравето и жизнената сила. Изобразяван е върху барелефи като изправен брадат мъж, понякога с венец на главата, с рог на изобилието и жертвена купа в ръце или като брадат конник с рог на изобилието в ръка. Това е бил богът закрилник на Одесос (днешна Варна) през елинския период и бил сечен на нейните монети от 3 в.пр.Хр. в продължение на 600 години. Имал е свой храм със статуя и на него са посвещавани игри на всеки 5 години наречени Дарзалеи, посетени от император Гордиан III през 238 сл.Хр.
На него, българските изследователи кръстиха връх Дарзалас в Антарктида.

Жива – Тя е била славянската е богинята на здравето, лечението и плодородието. Затова не е чудно, че е свързвана и с живота и безсмъртието. Често била изобразявана гола, с ябълка в едната си ръка (подобно на библейската Ева) и зърна в другата. Според легендите, нейната ябълка сияела по-силно от злато, което напомня за нордския мит със златните ябълки на Идун, даващи безсмъртие.

Хел – Германска богиня на живота и смъртта, тя често е изобразявана като двулика, отразяващо нейната природа. Тя също е и богиня на здравето и лечителите, защото германските племена са вярвали, че тя може да вкара демон и да ги разболее или да го изгони с билки и ритуали и така да ги излекува. Мнозина припознават англосаксонската Хелит в нея. Името и идва от индоевропейския корен със значение „да се крие“.

Ейр е богинята-лечител на боговете в Нордската митология, същевременно прислужница на богинята на дома и брака Фриг. Покровителка на лечителите. Името и значи слава, чест. Известна сред германските племена още и като Херта.

Изида била почитана в древен Египет, освен като идеал за майка и съпруга и както богиня на плодородието и лечението. Тя е една от 12-те върховни божества в египетския пантеон. Името и означава „Трон“. Изобразявана е като жена с прическа наподобяваща трон и с Анкх в ръката. Анкхът, известен още като Диханието на живота, Ключът на Нил и Crux ansata (от латински „кръст със свещ“) и изобразява концепцията на живота. Според мита, богинята била омъжена за своя брат Озирис и зачева бог Хор от него. Тя е в основата на възкресението на Озирис, когато той бил убит от брат си Сет. Използвайки магическите си сили, го съживила чрез магически ритуали, откъдето става основна богиня – лечителка за древните Египтяни. Според хрониките, в Храмът на Изида и Серапис в Рим били най-добрите лечители. Изида била едно от най-почитаните божества през греко-римския период. Нещо повече – из цялата империя имало нейни светилища и храмове, включително в Рим, Помпей, о-в Делос, Лондон, а Париж произлиза от нейното име.

bogovete-na-meditzinata3

Нингишзида е месопотамско божество на подземния свят, патрон на лечителите. В превод от шумерски, името му означава „Господар на доброто дърво“. Изобразяван е като змия със човешка глава. Някои смятат, че най-старите известни образи на Кадуцея имат своите месопотамски корени в шумерския бог Нингишзида, чиито символ е жезъл с две усукани около него змии (датира от 4000 г. пр.Хр.).

Нинтинуга била вавилонска богиня – лечителка, съпруга на един от главните месопотамски богове Нинурта. Тя е идентична с богинята Баба от Акадската митология. Поради близостта си с със Нинурта, тя била доста популярна, давайки и доминираща роля спрямо другите богини във Вавилон и Асирия.

Ешмун бил финикийски бог-лечител, закрилник на Сидон. Името му означава осми, защото бил осми син. Известен поне от желязната ера в Сидон и почитан в други финикийски градове като Тир, Бейрут, градове в Кипър и Сардиния. В Картаген върху храмът му е бил разположен Картагенският Акропол. Близо до храмът му в Сидон била намерена златна плоча където Ешмун бил изобразен, заедно с богинята Хигия, държащ жезъл в дясната ръка, около който е увита змия. Повечето учени смятат, че култът към Ешмун и този към Асклепий са всъщност едно и също нещо.

bogovete-na-meditzinata4

Кадуцей – името идва от „Пратенически жезъл“. Това е жезълът носен от пратеника на боговете Хермес в Древногръцката и Египетската митология. Представлява къса пръчка с две увити около нея змии, понякога обвита от ветрове. Бог Хермес е покровител на търговците, овчарите и крадците. Не случайно според съвременните схващания Кадуцеят е символ на търговията, а в медицинските среди – символ на здравето. В България, Кадуцеят е символ на Агенцията на потребителите.
Често срещано явление, особено в САЩ е Кадуцеят, който е със две змии, да се бърка със символа на Асклепий, който има само една. Това е съвършено погрешно и широкото му разпространение идва от приемането на Кадуцея като символ на Медицинския корпус на американската армия през 1902.

Източници:


http://www.greekmythology.com/Other_Gods/Asclepius/asclepius.html
http://www.greekmythology.com/Other_Gods/Minor_Gods/Hygeia/hygeia.html
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_health_deities
https://en.wikipedia.org/wiki/Panacea
https://en.wikipedia.org/wiki/Derzelas
http://www.mythologydictionary.com/slavic-mythology.html


Healing
https://en.wikipedia.org/wiki/Isis
https://en.wikipedia.org/wiki/Sekhmet
https://en.wikipedia.org/wiki/Ankh

https://en.wikipedia.org/wiki/Nintinugga

https://en.wikipedia.org/wiki/Ningishzida

https://en.wikipedia.org/wiki/Caduceushttps://en.wikipedia.org/wiki/Eshmun

https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%BDiva_(goddess)https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2_%D0%A0%D0%B8%D0%BChttps://en.wikipedia.org/wiki/Temple_of_Isis_and_Serapishttps://en.wikipedia.org/wiki/Caduceus

Остави коментар