Какво трябва да знаем за високия холестерол

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Неговата биологична роля се изразява в: участие в изграждането на клетъчните мембрани; образуване на надбъбречните и половите хормони, витамин Д, жлъчните киселини и други. По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата – се набавя чрез храната. Основни хранителни източници на холестерола са: тлъстите меса, вътрешните органи (черен дроб, бъбреци), яйцата, млечните мазнини и други.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ “ДОБРИЯТ” И “ЛОШИЯТ” ХОЛЕСТЕРОЛ?
Тъй като мазнините в кръвта (холестерол и триглицериди) са неразтворими във вода, те се свързват с белтък под формата на липопротеинови частици. По този начин се осъществява транспорта им до тъканите и органите.

Липопротеините с ниска плътност (Хол – ЛНП) съдържат около 70% от общия холестерол и са известни под името “лош” холестерол. Същите го транспортират от черния дроб до органите. Когато той е в наднормено количество в кръвта настъпва увреждане на съдовите стени и развитие на атеросклероза.

Липопротеините с висока плътност (Хол – ЛВП) транспортират холестерола за преработка в черния дроб, където чрез жлъчните киселини същият се отстранява от организма. Следователно Хол – ЛВП не позволяват на холестерола да се натрупва по стените на артериите, поради което се нарича “добър” холестерол.

Повишеният серумен холестерол е основен рисков фактор за развитие на атеросклероза, която е в основата на двете най-значими хронични незаразни болести – исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдова болест, причиняващи инвалидизиране и смърт на много хора по целия свят.

КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛА В КРЪВТА?

 • Наследствената предразположеност
 • Стресът
 • Нездравословното хранене
 • Хроничните заболявания на черния дроб, бъбреците, захарен диабет и др.
 • Наднорменото тегло
 • Употребата на лекарства – орални контрацептиви, диуретици, глюкокортикоиди и др.
 • Ниската двигателна активност
 • Полът – след менопаузата при жените холестеролът нараства
 • Злоупотребата с алкохол
 • Тютюнопушенето
 • Възрастта – след 20-та година серумният холестерол се увеличава

КАК ДА СЕ НАМАЛИ ПОВИШЕНИЯТ СЕРУМЕН ХОЛЕСТЕРОЛ?
Първо и основно действие е промяната в начина на живот!
ПРОМЕНИТЕ В НАЧИНА НА ЖИВОТ ВКЛЮЧВАТ:

 • Холестерол-редуцираща диета
  Диетата включва консумация на:
  • Повече плодове и зеленчуци– най-малко 5 пъти дневно;
  • Храни с високо съдържание на скорбяла и влакнини (пърнозърнест хляб, зърнени храни, ориз, бобови храни);
  • Обезмаслено или нискомаслено мляко, млечни продукти без мазнини или с ниско съдържание на мазнини (кисело мляко, квасена сметана, извара,
  • сирене);
  • Месо без тлъстини (пилешко месо без кожата; риба; меса, на които са отстранени тлъстините);
   и др.
 • Повишаване на физическата активност
  Упражняването на физическа активност е необходимо условие за поддържане на нормално телесно тегло и серумен холестерол. За да бъде ефективна двигателната програма тя трябва да включва: ходене пеша най-малко 5 пъти седмично по 30 минути и физически упражнения най-малко 3 пъти в седмицата.
 • Контрол на теглото
  Редуцирането на теглото на лица със затлъстяване е изключително важно за намаляване на холестерола в кръвта.

МЕДИКАМЕНТОЗНОТО ЛЕЧЕНИЕ ВКЛЮЧВА:
Лечението с медикаменти, регулиращи липидните нива, по-скоро допълва, но не заменя промените в начина на живот. Терапията обикновено е продължителна или за цял живот. Изборът на медикаментите се определя от лекар-специалист.
Медикаментите, които намаляват нивото на липидите в кръвта са: статини, никотинова киселина и нейните производни, фибрати и такива, които свързват жлъчните киселини. Като клас медикаменти, статините предизвикват най-голямо понижение на холестерола в кръвта.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ В БОРБАТА С ХОЛЕСТЕРОЛА:
НОЛИПИД – Нолипид съдържа поликозанол- природна смес, получена от пречистената меласа на захарна тръстика. Не съдържа захар, а дълговерижни алкохоли.
Ефективността на поликозанол е документирана при близо 30 000 пациенти в повече 60 клинични изпитания. Те показват намаляване на холестерола с 18-30%, повишаване на добрия холестерол с 10-15%, като тези нива се поддържат ниски при постоянен продължителен прием.
Профихол Форте е предназначен за поддържане на нормални нива на холестерола и хомоцистеина при възрастни хора. Съдържа специална композиция от екстракт на червен ориз ( със стандартизирано съдържание на монаколин К – фитостатин), витамините В6, В12 и фолиева киселина, които се използват за поддържане на оптималните здравословни нива на „лошия“ холестерол.
Омега мастни киселини от рибено или ленено масло, също имат добър ефект върху контрола на холестерола.
ЛЕЦИТИН е най-добрият емулгатор на мазнините в природата, като неговото предимство е,че понижава само лошият холестерол.
ЛИПОМЕЗИН съдържа сух екстракт от мая на червен ориз, леспедеза капитата и екстракт от гроздово семе, които спомагат за спадане на серумното ниво на общият холестерол и за баланса между двете фракции на холестерола, съответно добрия и лошия.

Маг.фарм. Ивелина Ганчева

Остави коментар