Бърз тест помага за по-точен избор на антибиотик

В сезона на дихателните инфекции все по-често опираме до антибиотик. От правилното му приложение зависи не само успехът на лечението, но и бъдещата ефективност на антибиотиците като цяло.
Първото условие за това е да се знае инфекцията грип вследствие на вирус ли е или е причинена от бактерии. Антибиотиците действат само на бактериите и си имат показания, не „работят“ при вирусни инфекции(за тях има антивирусни средства). Диагнозата дава отговор на какво точно се дължи инфекциозният процес. С този анализ се занимават микробиологичните лаборатории, стига да бъдат изпращани проби. Честа причина да не се правят микробиологични анализи е, че трябва да се чака по 2-3 дни за резултата, а болният през това време трябва да се лекува. В съвременния свят микробиологичната диагностика може да се ускори чрез приложение на бързи тестове. „Те дават насочваща диагноза, а понякога и окончателната микробиологична диагноза и могат да се използват от всеки лекар“, казва доц. Цветан Велинов, началник на Лабораторията по микробиология в Александровска болница. Скарлатината например – сериозно заболяване, което засяга предимно деца, обичайно се лекува с бекталактамни антибиотици (групата наПеницилинa), тъй като до момента нейният причинител стрептококуспиогенес не е показал резистентност към тях.
В случая, бързият тест за 20-30 минути може да ориентира лекаря има ли в гърлото на детето стрептококи от група А, към които спада и причинителят на скарлатината, обяснява доц. Велинов. Взема се гърлен секрет. Бързият тест представлява лентичка, която чрез имунохроматографски метод доказва строго специфични антигени. Така антибиотичната терапия се насочва в правилната посока. „При тежко протичащ инфекциозен процес никой лекар няма да чака 2-3 дни, докато излезе микробиологичната диагностика. Започва се с широкоспектърен антибиотик, като изборът се базира на данните за водещите причинители на инфекциите в отделните органи и системи. За цистита например, това е ешерихия коли, за инфекциите на горни и долни дихателни пътища -стрептококуспиогенес и др. Като знаем и нивата на резистентност, можем да приложим най-правилния стартов антибиотик“, обяснява микробиологът. Тези данни се натрупват точно чрез микробиологични изследвания. Затова проба за микробиологичен анализ е задължително да се изпрати в лаборатория преди приема на стартовия антибиотик. След 2-3 дни, ако резултатът изисква, първият антибиотик може да се смени с профилиран. Така се намалява натискът върху организма от широкоспектърния антибиотик, тъй като тесноспектърният е по-щадящ. Тъкмо антибиотиците са мутагените, които водят до резистентност на микробите и ако този процес не се овладява, се очакват катастрофални последици в близко бъдеще. Има прогнози, че банални инфекции може да станат масови убийци.
Точната диагноза прекратява и порочната практика да се пробват антибиотици на сляпо един след друг, когато липсва ефект от лечението. Антибиотичният натиск върху организма с неправилен препарат унищожава чувствителната популация от дадените бактерии, а устойчивите остават и се разрастват, обяснява доц. Велинов. Ако има един резистентненпневмокок например, ще остане въпреки антибиотика и ще задълбочи заболяването.
При някои инфекции е нужно да се направи и контролен преглед след терапията с изследване, за да се види унищожен ли е причинителят, уточнява микробиологът. С изследванията не бива и да се прекалява, тъй като всеки организъм е колонизиран с огромен брой бактерии. Често се препоръчва изследване за носителство на определени микроби при деца, които боледуват много. Колонизацията с бактерии започва още с раждането и са различни типове при децата, макар че са от сродни родове, обяснява доц. Велинов. Когато децата общуват по-тясно, си разменят тези бактериални щамове. В есенно-зимния период например сред населението се разпространяват над 100 вида вируси и бактерии и хората си ги предават при близък контакт. За децата обменът не е страшен, докато не се развие инфекция с тежка клинична картина.
Разболяващите микроби при децата обичайно са стрептококуспиогенес, хемофилусинфлуенцe, стафилококи. Вдигането на температура само по себе си не е критерий – днес педиатрията приема, че повишение до 38 градуса не изисква терапия, а само наблюдение. Преценката и поведението са работа на клинициста, а между него и микробиолога трябва да има добра връзка, смята доц. Велинов.
Антибиотичното лечение изисква подпомагане на чревната флора срещу дисбактериоза. Успоредно с антибиотика трябва да се взема пробиотик – препарат, който внася добри бактерии с цел запазване на баланса в червата. „В аптеките има много пробиотични и пребиотични препарати. Универсален няма, защото чревната флора е уникална за всеки“, уточнява микробиологът. Всеки трябва да взема този препарат, от който се чувства най-комфортно: без газове, подуване, запек, диария. Важно е пробиотикът да се пие поне 2 часа след антибиотика, напомня доц. Велинов.

Източник:
в-к 24 часа, 15.01.2016, стр.19

Остави коментар