ВЪЛШЕБНИЯТ ПОМОЩНИК НА ИМУННАТА НИ СИСТЕМА

Настинката и грипът са свързани с проблеми на дихателните пътища, но се предизвикват от различни причинители. Поради сходните проявления, в началото е трудно да се направи разликата между двете. Прието е, че грипът е по-тежък от настинката- симптомите засягат цялото ни тяло и са много по-интензивни. Хората, които настиват обикновено се разминават с хрема и гърло, без сериозни усложнения, докато грипът, ако не се лекува правилно, може да премине в пневмония, различни бактериални инфекции и дори да доведе до хоспитализация (лечение в болница). Важна роля за тежестта на заболяването играе нашата имунна система. Колкото по-укрепнала е тя, толкова по-слабо ще се проявят настинката и грипа и съответно по-лесно ще се излекуваме.

redoxone

Може би най-известното, подсилващо имунитета вещество в световен мащаб е витамин С. През 60-те години на ХХ век,опити с него, като имуномодулатор започва носителя на две нобелови награди, химикът-биолог ЛинусПаулинг. Този човек е известен, катогений в областта на химията, с откритията си за природата на химичните връзки в атомите и молекулите. Но в късните години на своя живот, той проявява интерес, как неговите знания могат да помогнат за подобряване здравето на хората. Така започва да работи с природния продукт витамин С, чиито високи дози, според него, могат да предпазят човек от настинка и грип. Самият той тества върху себе си ежедневно висока дозировказа превенция. Успехът от това го навежда на мисълта да прави проучвания в тази насока. В резултат от това, през 1976г. излиза коригираната версия на книгата му „Витамин С, настинката и грипа“, която популяризира природният продукт по света и дава тласък на производството му във фармацевтичната индустрия.
Препоръчителната дневна доза, според американците, за мъже над 18 години е 90 мг, зажени над 18 години е75 mg,а при бременни жени, кърмачки, тютюнопушачи и хора в екстремна среда,количествата са по-високи. У нас, за минимум, се приема 60 мг дневно. За деца, дозата се изчислява въз основа на телесното тегло и възрастта.
За предпазване от настинки се препоръчват поне 30 мг витамин С на ден профилактично за 2-8 седмици зимата, а за лечение – поне 200 мг през устата за курс от 3-5 дни или повече.

Витамин С е с много широк обхват

  • Той отговаря за биосинтеза на колагена, L-карнитина и някои невротрансмитери (катоСеротонин),
  • има важно антиоксидантно действие, чистейки клетките отвътре от свободните радикали. Освен това спомага за „презареждането“ на витамин Е (главен антиоксидант в човешкото тяло),
  • играе роля за усвояването на желязото,
  • намалява чупливостта на капилярите,
  • и разбира се, ролята му,като вещество подсилващо имунната система, която е безценна.

Но тук има един трик. Положителният ефект на витамина върху защитата от болести може да се повиши, ако го комбинираме с елемента Цинк.

Ползите от цинка
Цинкът е отговорен за множество аспекти в метаболизма на микрониво. В клетката, регулирайки приблизително 100 ензима, той играе роля в:

  • белтъчния синтез,
  • синтеза на ДНК и клетъчно делене,
  • възстановяването на тъканите от рани,
  • репродуктивната система,
  • и имунната функция.

Интересното е, че основните количества на Цинк са в костите, мускулите, простатата (при мъжете) и ретината. Препоръчителните дневни дозировки за хора над 18г. са 11 мг за мъжете и 9 мг за жените, като при някои (възрастни, вегетарианци, бременни и др.) дозите могат да бъдат и по-високи. И тук, за деца, дозата се изчислява въз основа на телесното тегло и възрастта.

Витамин С, цинкиимунитет

Има редица изследвания за ползите от едновременния прием на витамина и минерала. Един анализ, сравняващ две проучвания при пациенти с общи простудни оплаквания, гиразделя на две групи – първата е приемала 1000 мг витамин С и 10 мг Цинк, а втората – не (контролна група). След 5-я ден се наблюдава видимо намаляване на хремата спрямо контролната група. Освен това, симптомите на болестта се повлияват по-бързо от комбинацията. Изводите са, че витамин С и цинк в тези дозировки могат да бъдат ефикасна мярка срещу вирусните инфекции, при това са доста по-безопасни от много други медикаменти.
Има данни, че витамин С е по-ефективен, когато се взема преди да се разболеем или при появата на първите симптоми, защото тогава действа на здрава, добре работеща имунна система. Въпреки това трябва да гледаме на него и цинка, като на помощно,а не основно лечение.
Според едно американско изследване, високата доза на витамина от 1000 мг е по-ефективна от по-ниските.Предполага се, чепричината е вмаксималното насищане на полезната съставкав кръвта при тези милиграми.
Плодовете и зеленчуците са най-добрия източник на витамин С, а червеното месо, морската хранаи спанакът са най-богати на цинк. Но не винаги храната, която приемаме е с необходимото качество. Витамин С например, се губи при неправилно съхранение и в процеса на готвене, защото се разпада при висока температура от70 градуса и е водоразтворим. Цинкът, от своя страна, се свързва с производните нафитиновата киселина в житните и шушулковите растения, което подтискаусвояването му в организма.Ето защо е препоръчително,през зимния период, да се подсилваме с добавки.

Редоксоне първият в света синтетичен витамин С, създаден през далечната 1934г. (в момента на пазара е само синтетичен). С 80 годишен опит, продуктът на немската “Bayer” е изпитан, съдържащ качествени съставки, помагащи нашата имунна система да бъде в оптимална форма.За по-добри резултати, към полезния витамин е добавен цинк и вече предлага двойна защита за имунната ни система от витамин С 1000 мг и Цинк 10 мг.Таблетките са водоразтворими с вкус на портокал.
С времето, немската хранителна добавка се е наложила като марка по целият свят – тя е топ продукт в страни като Великобритания.От скоро вече се внася и у нас.
Затова, сега, ние Ви препоръчваме оригинала – Редоксон!

Източник:
http://www.dailymail.co.uk/health/article-80228/Zinc-vitamin-C–immune-system.html
http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/vitamin-c/dosing/hrb-20060322
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22429343
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
https://en.wikipedia.org/wiki/Linus_Pauling
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C_and_the_Common_Cold_(book)
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
http://www.redoxon.co.uk/
http://www.health.com/health/gallery/0,,20929453,00.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11814146
https://www.healthaliciousness.com/articles/zinc.php
http://studymoose.com/%EF%BB%BFeffect-of-temperature-on-content-of-vitamin-c-essay
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10796569
https://en.wikipedia.org/wiki/Redoxon
https://en.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Reichstein

Остави коментар