Замърсенaтa дузина и чистите петнадесет

“Замърсенaтa дузина” и “Чистите петнадесет” са списък с плодове и зеленчуци, които са най-много или съответно най-малко замърсени с пестициди.

Пестицидите са отровни химични съединения, специално създадени от човека за борба срещу вредителите. За съжаление, при обработката на растението, от тях, остават малки количества  вътре в него. Различни пестициди бяха свързани с разнообразни здравословни проблеми, включително хормонален срив, рак и мозъчна токсичност.

fruits-vegitables1

Ако искаме да избегнем нитратите, пестицидите и всичко друго, което се използва в селското стопанство имаме възможността да използваме биохрани. За много хора промяната към биохрани е бавен и скъп процес. Причината е в тенденцията тези храни да са по-скъпи от обработваните със селскостопански препарати. Друга пречка е по-трудната достъпност на биомагазините в сравнение с хипермаркетите, кооперативните пазари и борси. За съжаление, проучванията показват, че понякога и в биохраните може да има остатъчни пестициди. Ето защо тук ние Ви предлагаме интересна информация, която би могла да подпомогне вашето здраве.

Селското стопанство в САЩ е едно от най-развитите планетата – не случайно две от трите най-големи агрикултурни компании в света са американски. В него се използват най-новите технологии за борба с вредителите сред които са и най-новите пестициди. За да проследяват нивата им в продукцията от плодове и зеленчуци, бе въведен специален списък.

Shopper’s Guide to Pesticides in Produce се нарича листа, която класира 48-те най-известни зеленчуци и плодове, въз основа на тяхното замърсяване с пестициди. Тази класация е ежегодна от 2004 година насам, прави се от „Environmental Working Group“ и се базира на резултати от над 35 000 проби, вземани годишно на територията на САЩ от Министерството на агрикултурата и храните и FDA (американската агенция по лекарствата).

Списък за 2016г. на Shopper’s Guide to Pesticides in Produce:

(най-отгоре в двата списъка са продуктите с най-голямо количество пестициди)

Замърсената дузина (по реда на замърсяване):
 1. Ягоди
 2. Ябълки
 3. Нектарини
 4. Праскови
 5. Целина
 6. Грозде
 7. Череши
 8. Спанак
 9. Домати
 10. Червени чушки
 11. „Чери“ домати
 12. Тиквички
Чистите 15 (по реда на замърсяване):
 1. Aвокадо
 2. Сладка царевица
 3. Ананас
 4. Зеле
 5. Сладък грах
 6. Чесън
 7. Аспержи
 8. Манго
 9. Папая
 10. Киви
 11. Патладжан
 12. Пъпеш тип „Медена роса“ (зелен)
 13. Грейпфрут
 14. Пъпеш „Cantaloupe“ (жълт)
 15. Карфиол

Мястото на някои от продуктите тук е изненадващо, като царевицата например. За нея обяснението е, че тя е способна да произвежда лесно сама вещества с които да се защитава от вредителите и поради това е продукт, който се пръска в по-малка степен с пестициди.

Установено е, че в продукти като ябълките и прасковите, вредните вещества се натрупват предимно в кората. Затова се препоръчва да се консумират обелени.

Разбира се, тези данни са ориентировъчни за България. У нас все още няма подобна статистика, още повече ежегодна.

Затова всеки сам трябва да прецени до каква степен да приеме списъка на американците.

Източници:

http://www.davidsuzuki.org/what-you-can-do/queen-of-green/faqs/food/what-are-the-dirty-dozen-and-the-clean-fifteen/

https://www.ewg.org/foodnews/about.php

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B4

http://www.babh.government.bg/userfiles/files/Lab/%202015%20%D0%B7%D0%B0%20%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B0.pdf

Остави коментар