Как се отразява кафето с цигара на здравето?

Кафето и цигарата често вървят ръка за ръка. Те са комбинация за всяка една ситуация: сутрин „за събуждане“, преди и по време на работа, в заведението с приятели или след всяко хранене. Кафето компенсира сухотата в устата при пушене, както и неприятният дъх от цигара след това. Някои дори използват комбинацията с лечебна цел – за успокояване на нервите или за подобряване на перисталтиката.

Но как всъщност влияе този микс на нашето здраве?

Ефекти на кафето и цигарите върху Сърдечносъдовата система.

Преди години, учените откриха, че кафето и цигарите приемани по отделно влияят на определени изменчиви рискови фактори. Всяко едно от двете може да намали еластичността на артериите, което увеличава риска от сърдечно заболяване.

Според едно изследване, представено през Ноември, 2004 година в Journal of the American College of Cardiology, когато се вземат в комбинация, кафето и цигарата могат да имат вреден ефект върху артериите и кръвотока, който надхвърля действието им поотделно. Този комбиниран ефект е както бърз, така и продължителен във времето.

Ефекти на кафето и цигарите върху вкусовите възприятия.

Във едно френско проучване били изследвани промените във вкусовите възприятия при пушачи, системно консумиращи кофеинови напитки. Участвали 451 работещи от различни парижки болници, които били разделени на три групи – пушачи, непушачи и отказали се от пушенето. Всички участници имали навик да пият определена кофеинова напитка, чиито вкус познавали много добре. Те били тествани да разпознаят четирите основни вкуса: сладко, солено, кисело и горчиво (към последният се смята че човек е най-чувствителен). При експеримента им била предложена любимата напитка със добавен леко горчив вкус. При непушачите 13,4% не усетили горчивото, при пушачите – 19,8%, а при отказалите се от цигарите процентът бил най-висок – 26,5.

Според изследователите, пушачите получават постоянни и необратими структурни изменения на езика, намалявайки способността на вкусовите му рецептори да усещат вкуса – в случая горчивия в любимата кофеинова напитка.

Ефекти на кафето и цигарите върху Храносмилателната система.

Изследвания показаха тясна връзка между пушенето на цигари и ГЕРБ (Гастроезофагиална Рефлуксна Болест), свързана с постоянен рефлукс на стомашни киселини (обратното им навлизане в хранопровода и устната кухина). То се свързва и с други заболявания на храносмилателната система, като Хранопровод на Барет, болест на Крон и рак на гърлото.

Според лекарите, пушенето допринася за рефлукс по няколко начина:

  • Води до отпускането на Долния Езофагиален Сфинктер (ДЕС). Никотинът има склонност да отпуска гладката мускулатура вътре в организма ни. Една от защитите на тялото ни срещу киселините е ДЕС – стегнат кръг от гладка мускулатура, който свързва хранопровода със стомаха. Той регулира преминаването на храната в стомаха и предпазва обратното връщане на киселините от стомаха към хранопровода. Когато Никотинът отпусне ДЕС, се повишава рискът от рефлукс на киселините и увреждане на лигавицата на хранопровода и устната кухина.
  • Намалява слюноотделянето. Слюнката съдържа киселинно-неутрализиращи съставки, наречени карбонати, които спомагат да се преборим с преминалите от стомаха в хранопровода киселини, характерни за ГЕРБ
  • Повишава образуването на стомашни киселини. Пушенето насърчава стомаха да секретира повече киселини, което води до увеличаване на количеството им над нормата. Това повишава риска от навлизането им в хранопровода. Този процес се задълбочава допълнително и от факта, че от дванадесетопръстника в стомаха навлизат жлъчни соли при пушене.
  • Взаимодействие с мускулатурата на хранопровода. Тя е важна за по-лесното придвижване на храна (особено суха) от гърлото в стомаха. Тази мускулатура също е тип „гладка“, отпуска се от Никотина и това води до затрудняване на храненето, а при рефлукс, затруднява обратното връщане на киселините в стомаха където им е мястото.
  • Увреждане на мукозата на хранопровода и стомаха. Пушенето уврежда повърхностният слой, наречен мукозен, който пази тези органи от унищожителното действие на стомашните сокове.
reflux

Важно е да се отбележи, че спирането на цигарите не е гаранция, че киселините и паренето зад гръдната кост ще изчезнат. Някои лекари смятат, че пушенето има среден по важност ефект. Но дори и леко намаляване на броя цигари може да доведе до облекчение.

Ефект на кофеинът при повишен рефлукс на стомашни киселини.

Кофеинът е ключова съставка на много напитки на основата на кафе и чай. От дълго време се предполага, че е една от основните причини за стомашните киселини. Причината е, че кофеинът предизвиква отпускане на ДЕС. Въпреки тази негова физиологична особеност, нещата относно ролята му за стомашният рефлукс не са напълно ясни, защото има противоречиви данни за това, дължащи се на различните напитки и сортове кафе и чай, които се сравняват. Истината е, че все още няма мащабно проучване в Гастроентерологията, което да отхвърли или потвърди категорично тези предположения.

Все пак се приема, че чувствителността към Кофеин е индивидуална и в комбинация с други фактори, като други вещества в кафето може да предизвика тези оплаквания. Ето защо комбинацията с любимата цигара най-вероятно ще засили още повече киселините.

Ако все пак кафето с цигарата са незаменими във вашето ежедневие и получавате стомашен дискомфорт, ние Ви съветваме да вземете превантивни мерки и да се консултирате с вашият личен лекар или фармацевт.

Източници:

http://www.everydayhealth.com/gerd/gerd-and-smoking.aspx

http://www.quit.org.au/about/frequently-asked-questions/how-does-smoking-affect-my-body/stomach-and-bowel.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2794756

http://www.webmd.com/heart-disease/news/20041101/coffee-cigarettes-bad-combo-for-heart

http://www.news-medical.net/news/2004/11/02/6034.aspx

http://www.independent.co.uk/news/science/cigarettes-and-coffee-are-actually-a-terrible-combination-say-scientists-9214709.html

http://www.healthline.com/health/gerd/coffee-tea#Tea4

Остави коментар