Една добра формула за хубав сън

Магнезий

Магнезият е най-разпространеният минерал в човешкото тяло. Той се среща почти навсякъде – от кръвта, слюнката, костите и вътре в самите клетки. Причината за това донякъде се дължи на неговата разтворимост във вода. Известно е, че всички магнезиеви съединения са отлично водоразтворими, а всекидневно през тялото ни преминават по няколко литра вода, заедно с разтворените в нея вещества. Това прави минералът много лесен за изхвърляне от организма през бъбреците посредством урината. При този процес, може лесно да се получи недостиг и затова тялото ни е „презапасено“ с него в по-големи количества.

Други причини, които могат да намалят количествата на Магнезия в организма ни са различни вещества и лекарства с които той взаимодейства. Известно е, че високите количества на Калций блокират усвояването на ценния минерал. Диуретиците, както и черния чай и кафето увеличават загубите на вода от организма и съответно намаляват нивата на елемента в тялото. Някои лекарства, като тетрациклиновите антибиотици, хинолоните (групата на Ципрофлоксацина), лекарствата срещу стомашни киселини и бифосфонатите (лекарства срещу остеопороза) намаляват усвояването на Магнезия в кръвта. Нивата му са ниски и при някои заболявания, като диабет тип 2 и алкохолизъм. Ето защо се смята, че недостигът му е сериозен проблем в развитите страни – за САЩ 57% от населението приема по-малко от препоръчителната дневна доза Магнезий.

Защо ни е необходим толкова Магнезий?

Защо ни е необходим толкова Магнезий?

Магнезият е невероятен елемент. Участва в над 300 биохимични реакции, сред които контрола на глюкозата в кръвта, регулацията на сърдечния ритъм и високото кръвно, подобрява функцията на паращитовидните жлези, подобрява работата на нервите и мускулите и има важна роля в антиоксидантните процеси. Той защитава клетките от тежки метали като никел, алуминий, живак, олово и берилий. Предпазва ни от редица хронични заболявания, особено тези свързани с възрастта и стреса. Може да премахне и безсънието.

Нещо повече – през последните тридесет години бяха проведени редица проучвания, които изказват предположението, че недостигът на Магнезий е свързан с по-висок риск от внезапна смърт. В резултат на това бяха предложени магнезиевите добавки като превенция.

Магнезиев дефицит.

Ранните симптоми на магнезиев дефицит включват загуба на апетит, гадене, повръщане, контузии и слабост. Трудно е да се различи дали имаме случай на дефицит в начален стадий или предозиране с Магнезий поради сходните оплаквания. Това може да стане с различни тестове, но определянето на количеството на Магнезия в тялото е трудно, защото повечето е в костите и клетките.

Източници на Магнезий са храната и хранителните добавки.

Източници на Магнезий са храната и хранителните добавки.

Този минерал е широко застъпен в храната ни. Среща се в растения с тъмнозелени листа и шушулки (спанак, броколи, соя, зелен боб и др.), защото молекулата на зеленият пигмент Хлорофил съдържа по два магнезиеви атома. Ядките и семената са също добър източник.

Усвояването на Магнезия от различните хранителни добавки варира в широки граници, поради разликите в разтворимостта на различните му соли – някои са практически напълно разтворими във вода, докато други се разтварят по-бавно. Някои проучвания показаха, че Магнезия под формата на аспартат, цитрат, лактат и хлорид се разтварят и усвояват по-пълноценно от магнезиевият оксид и магнезиевият сулфат (Английска сол). При Английската сол, като по-малкоразтворима, част от минерала не се усвоява и остава в червата, което дава лаксативния ефект с което тази сол е известна.

Витамин B6 (Пиридоксин)

Този витамин участва в много ензимни реакции – при метаболизма на глюкозата, аминокиселините и мазнините, синтезът на Хемоглобин, както и в производството на кортикостероиди. Той подсилва производството на антитела за имунната ни система, което е основен начин за борба на организма с бактериалните инфекции.

Според едно предварително проучване, Витамин В6 може да увеличи способността да сънуваме, както и яркостта на самите сънища. Този негов ефект се дължи на това, че той участва в превръщането на аминокиселината Триптофан в Серотонин, който помага за доброто настроение, апетита и съня. Освен това заедно с Магнезия, участва в образуването на хормона на съня Мелатонин от Серотонин по алтернативен път.

Витамин B6 (Пиридоксин)

Има лекарства, които влияят на нивата на В6 в кръвта. Теофилинът, използван при астма и задух, намалява ефекта на витамина. Друга причина за недостиг може да бъде активният спорт. Според Американският институт по медицина и FNB (Food and Nutrition Board), приблизително над една четвърт от американците имат недостиг на В6, вероятно поради активен фитнес.

Големи източници на Витамин В6 са житните и бобовите растения, морковите, спанака, картофите, млякото, сиренето, яйцата и рибата.

Магнезий и Витамин В6 в комбинация

Магнезият и Витамин В6 са много важни за нормалните функции на организма. Всеки от тях играе роля в различни процеси. Техните химически различия определят как ще бъдат използвани в тялото. Химически, витамините са органични съединения, съдържащи въглерод, докато минералите са неорганични, чисти, много по-малки субстанции.

Тази двойка е много добър пример за добро взаимодействие във физиологията на човека, защото се подпомагат на няколко нива. От нивата на В6 зависи доколко Магнезият ще навлезе в клетките, а от своя страна големите количества от минерала увеличават бионаличността на витамина. Освен това и двете съставки са необходими за образуването на така важните за доброто ни психическо състояние Серотонин и Мелатонин. Друго важно взаимодействие между тях е при производството на протеини, които са основен градивен елемент на всяка клетка.

Според някои проучвания Магнезия и Витамин В6 помагат при болести като Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Комбинацията от двете показа някои обещаващи открития в подобряване на състоянието на деца болни от Аутизъм (проучването „Magnesium Research“). Въпреки това, докато няма достатъчно данни за предимствата и недостатъците от такава терапия, не могат да се правят крайни заключения.

Решението.

Ако страдате от симптоми на:

  • нервност, раздразнителност, които могат да са следствие от стрес,
  • преходна отпадналост,
  • менопауза и остеопороза,
  • сърцебиене (при здраво сърце),
  • мускулни схващания и изтръпване,
  • леки разстройства на съня,

прилагането на магнезий с Витамин В6 може да помогне за лечението им.

Magne B6 e френски лекарствен продукт без рецепта, преминал през редица клинични проучвания, които са доказали неговата безопасност и ефективност при тези състояния.

Той има две основни предимства пред другите медикаменти, съдържащи Магнезий:

  1. 1. В него, минералът е лесно усвоим, под формата на магнезиевият лактат , което е първото и най-важно условие той да бъде набавен от организма. Магнезиевият лактат, едно от най-разтворимите съединения на Магнезия, съдържа само 12% Магнезий, но е с по-добро усвояване от други форми като магнезиевия оксид, съдържащ 60% Магнезий.
  2. 2. Комбиниран е с витамин В6, който спомага за по-доброто усвояване на елемента в червата, а също така „засилва“ полезните му ефекти върху съня, доброто настроение и апетита.

В аптеките вече има и нова комбинация Магне В6 ЛЕКА НОЩ. Нейното предимство е, че освен Магнезий и Витамин В6, съдържа две допълнителни билки – шишарки на Хмел и Маточина под формата на чисти екстракти.

Хмел

Освен в бирените пивоварни и СПА-центровете, цветовете на шишарките на обикновения Хмел се използват и като билкова терапия.

Растението има диуретично действие, възбужда апетита, подобрява храносмилането и пречиства кръвта при анемия. Но основните му ефекти са, че действа успокояващо, с добър ефект при безсъние, невралгии и климактерични оплаквания. Възглавничка, напълнена с пресни съцветия от него, е добро средство при безсъние.

Хмелът не трябва да се приема при инсулт, инфаркт на миокарда, стенокардия. По време на кърмене е възможно да намали лактацията и също не е препоръчително да се използва.

Маточина

Маточината е използвана от древните гърци и римляните заради приятния ѝ освежителен мирис, напомнящ този на лимонова кора. В днешно време, освен за ликьори, тя се използва активно като билка във фармацията.

Съдържа богато етерично масло, в състава, на което влизат различни ароматни съединения и терпени. Успокояващият ефект и лимонения аромат се дължат на веществото цитрал.

Използва се за стимулиране на апетита, подобряване на храносмилането чрез отстраняване задръжката на газове, облекчаване на болки и спазми на храносмилателната и дихателната система. Намира широко приложение при нервни заболявания и безсъние.

При наличие на някои от описаните по-горе оплаквания, ние Ви препоръчваме Магне В6 и Магне В6 ЛЕКА НОЩ, за спокоен сън и по-добро здраве!

Източници:
http://apteka.framar.bg/30055183/магне-в6-лека-нощ-капсули-30
http://apteka.framar.bg/13001962/магне-в6-капс-50
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B6
http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/vitamin-b6/background/hrb-20058788
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/

Остави коментар