Трима учени, които промениха съвременната фармация

“Хората, които са достатъчно луди за да мислят, че могат да променят света, са единствените, които го правят!“

СтивДжобс

От зората на човешката история, науката се е движела от любознателни и светли умове, които са търсили научни обяснения за това което не знаем. Някои от тях са направили своите научни открития след многогодишни лишения, упоритост и методичност, а при други това е станало съвсем случайно.
В този списък, ние Ви представяме няколко велики откриватели, чиито открития са фундаментални и с право са в списъка на най-големите открития на човечеството. Те са причина за появата на цели клонове във Фармацията.Но най-важното е че, спасяват милиони хора по цял свят и в наши дни.

Феликс Хофман

felikshofman

Той е признат за откривател на Аспирина.

Фекикс Хофман бил роден през 1868 г. в семейство на индустриалец. Дипломира се със специалност химия ималко след това се присъединява към Bayer.

През 1897 г. той синтезира Ацетилсалициловата киселина. Открива, че тя била болкоуспокояваща, понижаваща температурата и противовъзпалителна субстанция.Нарича я „Аспирин“. Тогава немската компания разработва евтин начин за производството и, което спомага и за нейната масовост. Само след две години Аспиринът бил пуснат на пазара под същото това име, като прах в стъклени бутилки.

Механизма на действие на Аспирина,тогава останал мистерия за Хофман. Чак през 70-те години на XX век, британският учен професор Джон Вейн  разкрива тази мистерия, за което получава най-престижната награда в науката – Нобеловата.

Хофман направил паралелно с друг химики още едно важно откритие, за което не му е признато откривателството. Ученът синтезирал наркотичната субстанция Диаморфин, чието търговско име било „Хероин“. Тобило пуснато на пазара като лекарство против болка и кашлица. След няколко години било спряно, когато били опознати неговите тежки нежелани реакции.

Повечето лекарства, които били открити по времето на Аспирина са отдавна в историята, заменени от по-добри. Само Аспирина продължава да се използва все така често.

Значимостта на откритието на Хофман през Първата световна война била толкова голяма, че патентът му бил отдаден от Bayerна страните-победителки (Франция, Британия, Русия и САЩ), като част от репарациите по Версайския договор.

Влиянието на Аспирина в наше време няма измерение. Без съмнение, това е най-масовото лекарство в историята Фармацията откакто е открито досега. Помогнало е на безброй хора при болка, възпаление, настинки и грип, а от четвърт век е в кардиологичните препоръки за превенция срещу инфаркт.

Александър Флеминг

fleming

Сър Александър Флеминг се родил през 1955 г. в Дарвел, Шотландия. Той бил биолог, фармаколог и ботаник, открил  ензима Лизозим и първия в света антибиотик Бензпеницилин (Penicillin G).

Шотландският учен работил в областта на лечението срещу бактериални инфекции. Въпреки репутацията на брилянтен учен, той бил много немарлив. Един септемврийски ден на 1928 г., Флеминг посетил лабораторията си след прекарана августовска почивка със своето семейство. Преди да излезе в отпуск, той натрупал на куп всички свои култури от Стафилококи на плота в ъгъла на своята лаборатория.След завръщането си, открил че бактерията, която посял в стъкленото петри, била унищожена в определена зона. На нейно място във въпросния участък се била появила плесен. Той изолирал субстанция от плесента и доказал, че може да спира бактериалното развитие. Нарекъл я „Пеницилин“ на името на вида плесен.

След редица трудности свързани с технологията на изолиране и приложението му, Флеминг се принудил да изостави Пеницилина. Не след дълго, други двама учени от Оксфорд подхванали отново делото му и разработили начин за масово производство на антибиотика, финансирани от Британското и Американско правителство.

penicilin

За откритието на Пеницилина, Флеминг получава Нобелова награда за Медицина през 1945 г. заедно с двамата оксфордски учени.

Случайното откритие на Александър Флеминг дал началото на една нова ера във Фармацията – лечението с антибиотици. Въпреки страничните си ефекти, антибиотиците спасяват всеки денживота на множество хора от инфекции. След появата им изчезват заболявания като бубонната чума, отнела живота на милиони през средновековието. Имат широко приложение и в онкологията. Затова можем да заключим, че техният принос за здравето ни, при правилна употреба, е безценен.

Луи Пастьор

pastyor

Луи Пастьор се родилпрез 1895 г. в католическото семейство на беден кожар. Той бил френски химик и микробиолог, известен с откриването на принципите на ваксинацията, бактериалната ферментация и пастьоризацията.

Изследванията на французина доказали, че размножаването на микроорганизмите било отговорно за развалянето на различни напитки, като бира, вино и мляко.Това била ферментацията. Така го осенява идеята, че развалените течности могат да разболеят човека и дава препоръки за предпазването на тялото ни от навлизането на микроорганизми.Въз основа на тях,Йозеф Листер разработва нови антисептични методи в хирургията.

Пастьор създава и патентова ваксина срещу антракса на принципа на излагане на бактерията на кислород. По-късно, заедно със своя екип открива първата ваксина против бяс, където използва принципа, че отслабената форма на бактерията спомага на тялото да изгради собствен имунитет срещу болестта. Този принцип е в основата на ваксините и до днес.

Приносът му към науката и медицината е почти без прецедент. С откритията си спасява бирените пивоварни, винарството и копринените фабрики във Франция. А с ваксините срещу Антракс и Бяс спасява живота натолкова много хора.

Признанието към Луи Пастьор от съвременниците му е впечатляващо. Освен френски, британски и холандски награди, той получава нужното уважение и от неочаквани места като Бразилия и султанът на Османската Империя Абдул Хамид II,който го награждава с най-голямото отличие в държавата – „Орденът на Меджидие“ (1 степен) и 10 000 отомански лири.

Успешното лечение води до създаването на много други ваксини и един от най-големите клонове във съвременната Фармация. Институтът „Пастьор“, който той основава, е в основата на тези постижения. Днес почти всяко дете по света се ваксинира за да избегне смъртоносни болести, като Едрата шарка,  а самият процес на ваксинация, Според Световната Здравна Организация, се смята за една от причините за увеличаване на продължителността на живот.

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_aspirin

https://en.wikipedia.org/wiki/Felix_Hoffmann

https://en.wikipedia.org/wiki/Heroin

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Romley_Alder_Wright

http://www.medicalnewstoday.com/articles/161255.php

http://www.aspirin-foundation.com/history-of-aspirin/100-years-of-aspirin/

https://en.wikipedia.org/wiki/Bayer

http://aspirin.com/en/about-aspirin/history/

http://carolynyeager.net/category/world-war-1

https://en.wikipedia.org/wiki/Penicillin

https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Fleming

D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8

https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1945/fleming-faq.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Pasteur

https://www.britannica.com/biography/Louis-Pasteur

https://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_the_Medjidie

https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_vaccines

https://en.wikipedia.org/wiki/Pasteur_Institute

http://www.who.int/bulletin/volumes/86/2/07-040089/en/

Остави коментар