ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Идва времето на летните отпуски,в което ни е отредено да разпуснем от натовареното работно ежедневие,време в което очакваме всичко да е безгрижно и да върви на забавени обороти!
Бленуваме за лятно слънце и прохладна морска вода!
Излагането на слънчевите лъчи  стимулира обмяната на веществата в организма, подобрява кръвообращението и работата на  жлезите с вътрешна секреция, образува се витамин D, засилва имунната система, подобрява настроението.Но излагането на слънце крие и своите опасности,ако не бъдат взети мерки!
Слънчевите изгаряния са много разпространени явления, особено през летния сезон. В най-рисковите групи попадат любителите на плажа, риболова, басейните, градинската работа и дори зимните спортове. Най-общо казано, всички хора, които обичат да стоят на открито дълго време са застрашени от слънчеви изгаряния. Важно е да се отбележи, че слънчево изгаряне може да се получи и в резултат на излагане на солариум.

Грижата да се предпазим от слънчево изгаряне трябва да започва преди да излезем на слънце. Ако сте подготвени добре, за ваше щастие може би няма да се наложи да прибегнете към мерките, които сме изброили по-долу, но практиката сочи, че повечето хора се замислят за последиците, когато те вече са налице.Особено рискова група са децата и при тях последиците могат да бъдат значително по-тежки и клиничната изява да настъпи по-бързо.! Слънцезащитните кремове трябва да ви съпътстват през вашата ваканция и по възможност да са с предпазен UVA и UVB фактор над 30.

Слънчевото изгаряне представлява остра кожна реакция, която възниква в резултат на прекомерното излагане на вредна ултравиолетова радиация.

Продължителните и многократни слънчеви изгаряния са сериозни явления, които предизвикват преждевременно стареене на кожата и увеличават значително риска от появата на рак на кожата и меланома. Ултравиолетовата радиация обикновено предизвиква необратими кожни увреди.

Симптоми при слънчеви изгаряния
Проявите при слънчеви изгаряния включват на първо място зачервяване на кожата, болезненост, оточност и силно повишена чувствителност. Кожата е много топла на допир, а по повърхността й започват да се появяват мехури, които много лесно се разкъсват.
В редица случаи се наблюдава влошаване на общото състояние, в зависимост от това колко тежки са пораженията. Пострадалият се оплаква от треска, главоболие и много лесна уморяемост. Болката е най-силна ден или два след излагането на вредните лъчи, а след няколко дни засегнатите кожни участъци започват да падат – кожата се бели.

Първа помощ при слънчеви изгаряния
Първите и най-важни стъпки при настъпило слънчево изгаряне са незабавното прекратяване на контакта с лъчите и покриване на тялото. За да се облекчат оплаквания може да се приемат Аспирин или Ибупрофен, които потискат симптомите като болезненост, оточност и повишаване на телесната температура. Непосредствената употреба на Пантенол спрей след изгаряне ще успокои  кожното възпаление. Други унгвенти и кремове при изгаряне са Дефламол и Дермазин и гел с Алое на фирмата Кройтерхоф.Изгарянето може да причини дехидратация, затова пострадалият трябва да приема достатъчно количество течности.

Ето няколко ефикасни  домашни средства, към които можем да прибегнем:

  • Обтриването с парченца лед и студена вода се препоръчва веднага след изгаряне, за да се предпазят изгорените части на кожата от образуване на мехурчета, но има по-ефикасен метод и той е вареното прясно мляко. Стерилна марличка се напоява добре с млякото и се поставя върху зачервеното място.
  • Лечебно и силно успокояващо въздействие върху кожата оказва и каймакът от домашно кисело мляко.
  • Изварата е прекрасно средство за успокояване на изгорялата от слънцето кожа. Няколко супени лъжици извара се смесват с каймака от домашното кисело мляко и се разбъркват до получаване на хомогенна смес. Получената кашичка се разпределя равномерно върху мека памучна марля и с нея се покрива засегнатото място. Компресът може да се повтори още 2-3 пъти.

Екипът на АПТЕКИ АСТРА ВИ пожелава безгрижно лято!
Маг.фарм.Ивелина Ганчева

Остави коментар