Стресът – виновник за тревожност и безсъние

Живеейки в съвременния динамичен и напрегнат свят всеки един човек се сблъсква в своето ежедневие с редица фактори и причинители на стрес в резултат на които могат да се отключат и проявят различни видове тревожни разтройства , симптоми на паника и страх,а много често и проблеми и нарушения на съня.

Тревожността може да се прояви под различни форми и с различна интензивност на преживяването. Тя може да варира по сила от обикновен пристъп на безпокойство до истински пристъп на паника.

Тревожните разтройства се отличават от тревогата пред ежедневните предизвикателства по това, че включват тревожност, която е по-интензивна (напр. пристъпи на паника), по-продължителна (продължава с месеци) или води до фобии, които възпрепятстват нормалното живеене.

Когато тревожността възниква в отговор на определена ситуация, говорим за  ситуационна тревожност. Тя е прекомерно силна и нереалистична в сравнение с обикновеното изпитване на страх от дадена ситуация. Когато тревожността се разрастне толкова, че вече отбягвате местата и ситуациите, които я провокират, говорим за фобийна тревожност.

Паническите атаки са внезапен пристъп на тревожност, съпътствани от четири или повече от следните симптоми:

 • Сърцебиене – препускащо сърце или ускорен пулс
 • По-леко или по-силно треперене
 • Недостиг на въздух или чувство за задушаване
 • Потене
 • Гадене и стомашен дисконфорт
 • Изтръпване или скованост в ръцете, стъпалата, лицето, устата
 • Дезориентация
 • Световъртеж или нестабилност, премаляване
 • Чувство за откъснатост или отделеност от себе си
 • Горещи вълни или втрисане
 • Болка или дисконфорт в гърдите
 • Страх, че умираш
 • Страх, че полудяваш и губиш контрол

Паническо разтройство се диагностицира при наличие на два или повече пристъпа на паника и когато поне един от тези пристъпи е последван от продължаваща (поне) един месец постоянна тревога да не получите нов пристъп на паника или се безпокоите от евентуалните последствия да не получите нов пристъп на паника.

Пристъпите на паника възникват внезапно и спотанно, без никаква видима причина. След първия пристъп е възможно да последват серия от пристъпи. В други случаи е възможно това да се случи отново след месеци или никога повече да не се случи. И в трите случая съществува тенденция към развиване на страх от нов пристъп, който става водещ и определящ поведението на страдащия от панически атаки.

Причините за паническото разтройство включват характерова предиспозиция, наследственост, фактори на средата и стрес. Често внезапна загуба на близък или съществени промени в живота могат да провокират начало на панически атаки.
в среда, в която желанията не могат да получат или не получават достатъчно основание да бъдат изявени.

Има два вида тревожност – внезапна и хронична.

Внезапната тревожност е свързана най-вече с трептене в коремната област, сърцебиене и изпотяване и може както да настъпи без видима причина, така също и да отмине без видима причина. Тя се поддържа от неспособността да се толерират различията, неумението да се отговори на високите моментни изисквания на средата и съпътстващото ги желание за контрол.

Хроничната тревожност е свързана със соматични прояви, най-вече в гръдната област. Хроничната често е доминираща и сериозно влошава качеството на живот. Зад нея стоят преди всичко прикривани желания. Развива се предимно

Наличието на хронична тревожност лежи в основата на социална фобия, посттравматично стресово разстройство, генерализирана тревожност, обсесивно компулсивно разстройство, а на внезапната – в основата на паническо разстройство и остро стресово разстройство.

Разбира се във връзка с разгледаните по-горе клинични прояви и симтоми при различните типове тревожност , състояние на безпокойство ,паника и страх могат да се използват редица седативни и успокоителни препарати от различен произход както химичен така и растителен. Разнообразието от препарати на основата на билкови седативни екстракти е голямо и също така разширяващата се номенклатура в тази област по аптеките ви предоставя широк избор за намиране на правилния препарат за вашите оплаквания. Ето и някои предложения които клиентите на аптеки „Астра” могат да намерят в близката до тях аптека : Реламакс Б6 – сух екстракт от маточина , магнезий, витамин б6; Билков екстракт от А до Я – в състава му присъстват жълт кантарион, валериана, лавандула , маточина , хмел и блатен тъжник;Симпатил – Сух екстракт от лист и цвят на Калифорнийска ешхолция / Сух екстракт от лист и цвят на Глог/ магнезиев оксид , други известни препарати които спадат към групата на хранителните добавки и могат да бъдат отпуснати без лекарско предписание в нашите аптеки са Стрезам , Алора ,Седакур форте , Дейли Рестарта , Седанакс, Седорелакс и др.

Безсъние. Нарушения на съня.

bezsanie

Нормалната продължителност на съня варира от 4 – 5 часа, до 10 – 12 часа при различните хора. Съществуват здрави – кратко и дълго спящи, като единствения критерий е чувството за отмора след съня. Ако се събуждаме уморени може да се говори за нарушаване на цикъла сън – бодърстване.

Патологическото увеличение продължителността на съня – хиперсомния, може да се дължи на много и различни причини, но най – честата са така наречените сезонни депресии. След събуждането човек се чувства уморен, през целия ден е сънлив и има повишен апетит за сладко. Обикновено се съчетава с раздразнителност, безпричинна тревога, болки в мускулите.

Съкращаването на съня – инсомния, се среща по – често от хиперсомнията. То се дели на няколко вида в зависимост от това кой отрязък от съня е нарушен:

 • Заспиване – по правило е свързана с тревожността, повишената емоционална възбудимост. Желанието за сън се изпарява щом се окажем в постелята, възникват тягостни мисли и спомени, засилва се двигателната активност и стремежа да намерим удобна поза, ако страдаме от соматично заболяване – болките и дискомфорта се усилват. Често се формира страх, свързан със заспиването. Ако при здрав човек заспиването обикновено трае 3 – 10 минути, то при страдащите от безсъние над 30 – 40 минути.
 • Събуждане – безсънието се проявява в ранно пробуждане. Като правило е свързано с появяването в ранните сутрешни часове на необоснована тревога, често се среща при неврози и депресии. Сънят не донася чувство за свежест и независимо от шока на немотивираната тревога – трудно се разсънваме, трудно се включваме в активна дейност, усещаме апатия и ниско настроение.
 • Периода на сън между заспиване и събуждане – проявява се с усещането за недостатъчна дълбочина на съня, чести пробуждания и трудно заспиване между тях. На сутринта сънят ни се струва недостатъчен и даже имаме усещането, че не сме спали въобще, макар обективно той да е траел 6 – 7 часа. Нощното събуждане се обуславя както от външни (преди всичко звукови), така и от вътрешни фактори (страхове, затруднения в дишането, стремеж към често уриниране, проблеми със сърдечния ритъм).

Безсънието само по себе си не е заболяване , а е следствие от психически или соматични нарушения. Отстраняването нарушенията на съня се постига чрез комплексно съчетаване на различни терапевтични методи, физически упражнения и аромотерапия.

За предотвратяването на безсънието се препоръчва:

 • Да лягаме в постелята в едно и също време;
 • Регулярно да спортуваме, но не по късно от 3 – 4 часа преди лягане;
 • Да ограничим приемането на кофеин, какао и храна поне 3 – 4 часа преди лягане;
 • Ако спите през деня нека не е повече от 1 час.

Повечето естествени и растителни препарати за сън, които могат да бъдат отпуснати без лекaрско предписание и открити в аптечната мрежа на аптеки „Астра” са базирани на основата на мелатонина. Редом с него в състава си различните производители са добавили в състава си билкови седативни екстракти като маточина , валериана , лайка , жълт кантарион , някои етерични масла и др. Примери като търговски наименования на такива са : Мелатотнин от 1 и 3 мг на Адифарм , Спокоен сън – Допел –херц, Сладки сънища , Дормирин , Калмабен както и препаратът за сън под формата на спрей Сомни-екс.

Автор: маг.фарм. Алекси Цветанов

Остави коментар