Профилактика и лечение на артериална хипертония

От високо кръвно налягане не страдат само мъжете и възрастните хора. То се отчита като резултат при бременни жени и млади жители особено на големите градове. Специалистите твърдят, че високото кръвно налягане е резултат от нездравословен начин на живот и има как да бъде профилактирано.
Следете кръвното си налягане. За нормални се възприемат границите 120/80.Високо кръвно налягане има, когато редовната измервана стойност е 140/90 mmHg или по-висока.

Хипертонията е главен рисков фактор за инсултинфаркт на миокарда (сърдечен удар), сърдечна недостатъчностаневризъм на артериите, периферна артериална болест и също така е причина за хронично бъбречно заболяване.Когато е установено,че човек страда от хипертония промените в хранителния режим и начина на живот могат да подобрят контрола на кръвното налягане и да намалят риска от здравни усложнения.Затова е нужно да се профилкатира и да следи своето здравословно състояние,като редовно използва апарат за измерване на кръвно налягане в домашни условия ,( електронен или механичен),посещава своя кардиолог,взима необходимите лекарства по предписание.

Препоръчително е да се вземат мерки за понижаване на кръвното налягане, преди започване на лекарствена терапия.Ето и някои от тях:

 • Спортувайте редовно. Специалистите съветват между 3 и 5 пъти седмично да се осъществява 40-60-минутна двигателна активност, без създаване на излишно натоварване (ако имате възможност да следите пулса си по време на тренировка, поддържайте го между 100 и 120 удара в минута) – ходене, плуване, йога, кростренажор, танци. Поддържайте нормално за височината, възрастта и пола си тегло.
 • Придържайте се към средиземноморски тип хранене – много пресни плодове и зеленчуци, редовна употреба на домати и чесън (понижават кръвното налягане), спанак и цвекло, зелени подправки, риба и пълнозърнести продукти.
 • Употребявайте продукти, богати на магнезий и калий и бедни на натрий. Богати на калий и калций са млечните продукти, а на магнезий пълнозърнестите храни, суровите ядки, зелените листни зеленчуци.
 • Бобовите култури са бедни на мазнини и изключително полезни при профилактика на високото кръвно налягане. Същото се отнася и за бананите.
 • Изключете от менюто си животинските мазнини и намалете до минимум солта. Когато готвите, използвайте печене, задушаване и варене като метод.
 • Никотинът и алкохолът нанасят поражения върху организма. Най-подходящо за кръвоносните съдове е червеното вино от сорт каберне совиньон, тъй като веществата в него намаляват нивата на лошия холестерол и свободните радикали. Изключително важно уточнение е, че това се случва при редовна употреба на максимум 200 мл вино дневно!
 • Дехидратацията повишава кръвното налягане, затова не забравяйте да пиете често вода.
 • Стресът ускорява сърдечния ритъм и дишането, повишава кръвното налягане. Често повтарящото се натоварване може да бъде опасно. Важно е да се научите да релаксирате, независимо от метода, който ще изберете – йога, медитация, активен спорт, разходки или друг вид антистрес терапия. Препоръка от лекаря: „Редувайте мисловна дейност в офис с физическа активност под формата на спорт редовно’’Отделяйте достатъчно време за сън. Специалистите твърдят, че безсънието води до напрежение в организма и повишаване на кръвното налягане

За лечението на хипертония се предлагат няколко класа лекарства, наричани общо антихипертонични лекарства.

Основните класове медикаменти, които подобряват прогнозата при артериална хипертония са:

 • АР- блокери
 • АСЕ-инхибитори;
 • калциеви антагонисти;
 • диуретици; – бета -блокери;

Всички те редуцират кръвното налягане в сходна степен, но някои хора получават по-добри резултати с едни медикаменти, отколкото с други. Антихипертензивните медикаменти се различават и по страничните (нежеланите) си ефекти. За това е най-добре лечението да се провежда след консултация с лекар.

Повечето хора имат нужда от комбинация от 2 и повече лекарства, заедно с промяна в начина на живот, за да се контролира оптимално кръвното им налягане. Трябва да се има предвид, че медикаментите проявяват напълно ефекта си едва след 6-8 седмици.След такъв период може да има необходимост от промяна в лекарствената комбинация.

Единственият начин да се постави диагнозата е да се измери кръвното налягане.
Това може да се извърши от медицинско лице и от самия пациент. Съвременните електронни и мехаични апарати предлагат не само удобство при измерването, но са и достатъчно точни. Задължително условие е те да са клинично валидирани. Аптеки АСТРА разполагат с различни механични автоматични и полуавтоматични електронни апарати на фирмите SENDO и MICROLIFE .

Апарати SENDO са японска марка

 • Sendo Advance-автоматичен
 • Sendo Economy-полуавтоматичен
 • Sendo Primo– механичен
 • Sendo Smart-автоматичен за китка
 • Sendo Standart-механичен

Апарати MICROLIFE са произведени във Швейцария:
Те са автоматични,полуавтоматични и механични.Електронните апарати имат 5 години гаранция,а механичните 2г.Автоматичните апарати измерват кръвно,пулс, имат( PAD технология)-индикатор предупреждаващ наличието на аритмия.Някои от тях притежават и функция за тройно измерване и автоматичен анализ на данните за прецизен резултат(МАМ технология),а също така и (АФИБ технология)-функция за откриване на предсърдно мъждене.Работят с презареждащи се батерии и адаптер.

В аптеки Астра можете да откриете всички видове апарати Sendo и Microlife за китка и предмишница.

Маг. фарм. Димана Иванова

Остави коментар