ПОМОЩ ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА ПРЕЗ ЕСЕНТА?

Септември е месецът,през който още сме подвластни на лятното настроение,но и който ни напомня,че приближават влажните и хладни есенни дни. Времето през есенните месеци често е  непредвидимо и в повечето случаи дъждовно и мрачно, но нека не забравяме, че точно през тях можем да си отдъхнем от летните жеги и да се настроим за студовете.В този контекст е уместно отсега да помислим за нашата имунна система.Можем да я подпомогнем с различни природни и лекарствени продукти,както и хранителни добавки.

Ехинацея

Като лечебно растение е била използвана още от индианските племена. За лечебни цели се използват стъблото, цветовете и корените – укрепват имунната система на организма и предпазват от инфекции.
Традиционният прием на отвари от Ехинацея (видовете в рода), са свързани с превенция и облекчаване на инфекции и възпаления на горните дихателни пътища и по-специално при лечение на настинка и грип. Наблюдаваният имуностимулиращ ефект се дължи на увеличената продукция на имунни Т-клетки, както и на увеличената способност на лимфоцитите да фагоцитират („изяждат“) бактерии.Екстракт от ехинацея се съдържа в голям брой хранителни добавки с имуностимулиращо действие.Такива например са капките Ехинацея Форте на д-р Тайс,Еsberitox под формата на капки и таблетки и др.

Бета-глюкани

В последните години се доказа имуностимулиращото действие на бета-глюканите.Те представляват полизахариди,участващи в изграждането на  клетъчната стена на дрождите. Бета-глюканите подобряват работата на имунната система като активират ключови клетки в организма, наречени макрофаги. Тяхната роля е да прихванат и унищожат опасните за човека бактерии, вируси и паразити.
На фармацевтичния пазар се намират различни продукти,съдържащи бета-глюкани.Такива са например Бета Глюкан 100 mg на WALMARK,Imunobor Kids – сироп и капсули.

Черен чай

Съдържа полифеноли,притежаващи антиоксидантно действие,които обезвреждат вредните свободни радикали и засилват способността на тялото да се бори с инфекции. Освен всичко това представлява и една здравословна алтернатива на кафето.

Зелен чай

Богат е на антиоксиданти дори повече от черния чай. Причината е, че зеленият се суши, а черният се оставя да ферментира. Има и подмладяващ ефект. Най-различни изследвания смятат, че може да ни защити от редица заболявания, включително диабет, рак на стомаха, простатата и белите дробове. Понижава и нивото на холестерола и защитава от болестта на Алцхаймер повече и от черния чай.

Мащерка

За лечебни цели се използват изсушените ѝ цветове. Притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично и болкоуспокояващо действие.

Мента и ментово масло

Действат антисептично и болкоуспокояващо при възпалителни процеси на горните дихателни пътища.Ментовият чай е особено полезен при грип,запушен нос и възпалено гърло, повлиява благоприятно главоболие и безсъние.
Ментовото масло помага срещу гадене, болки в стомаха, успокоява спазмите в храносмилателните пътища.

За профилактика и допълнение към основното лечение на заболяванията на дихателната система се използват някои имуностимулиращи продукти,притежаващи специфично действие срещу определени бактериални видове.Съдържат убити бактериални клетки,които по този начин са загубили способността си да предизвикват заболяване,но предизвикват имунен отговор.Прилагат се по различни схеми и приемът им може да е продължителен.Осигуряват по-добра защита на организма срещу най-честите причинители на усложненията след прекарани грип или други остри респираторни инфекции.Затова такива продукти са особено препоръчителни за хора със сърдечно-съдови и хронични белодробни заболявания,както и такива с намалена имунна защита поради друго заболяване.Началото на есента е най-подходящото време за началото на приема им,тъй като на имунната система й е необходимо време,за да изработи съответните антитела и да е подготвена за момента,в който честотата на респираторните инфекции нараства рязко.
Продукт от тази група е българският Респивакс

В заключение можем да напомним, чe

„ Грам профилактика е равен на килограм лечение „.

Магистър фармацевт
Светломир Йорданов

Остави коментар