ЛЕТНИ ВИРУСИ

Лятото е в разгара си, децата не са на детска градина и родителите си отдъхват – край на болестите! Да, ама не. В горещите дни се активират вируси, които атакуват децата и ги мъчат с разстройство, повръщане, температура. Старите „зимни“ познайници също не спят и дори през лятото малките страдат от ангини, хреми, кашлици.

Най-често разпространените в момента източници на неприятности са рота, ентеро и адено вирусите. Предаването им от човек на човек става по въздушно-капков и контактен път.

Най-вероятните места за среща с вирусите са курортните селища и изобщо местата с много събрани хора на едно място. Положението се усложнява от високите летни температури, те потискат имунната система, а храната бързо се разваля. Басейните със съмнителна чистота не са за малките деца, влажната среда е любима за вирусите, гъбичките и бактериите. Основната причина за високата заболеваемост по морето е по-интензивното общуване между хората, недобрата хигиена в заведенията за хранене и тоалетните по плажовете.

Вирусите не се размножават във водата, но те се съхраняват във водата добре.

Как да се предпазим?-като основна превантивна мярка стриктно спазване на хигиена и миенето на ръцете възможно най-често. Носете винаги със себе си влажни кърпички, както и дезинфектанти на спиртна основа.

Стопиращ фактор за всяка инфекция, независимо дали е вирусна или бактериална, се явява и доброто състояние на имунната система. Важно условие е да не се консумира чешмяна вода, която много често е източник на стомашно-чревни проблеми. Избягвайте и храненето в съмнителни заведения и бъдете много внимателни с хранителните продукти, които се продават на улицата и на плажа.

Препоръчителен е приемът на пробиотици-представители на Lactobacillus или Bifidobacterium,както и някой дрожди Saccharomyces boulardii,които да се пият превантивно още от първия ден на лятната ваканция. Те повишават устойчивостта на организма срещу микробите и намаляват риска от инфекция. Полезни са и ако вече сте се разболели като помагат за по-бързото възстановяване на стомашно-чревната флора.

Важно е да не се приемат медикаменти без лекарско предписание, особено антибиотици, които не само, че не са ефективни срещу летните вируси, но и ще усилят проблемите със стомашно-чревния тракт.

Изключително значение за високото ниво на имунната защита имат очистителните процедури за отделните органи и системи.

Много ценна храна за прочистване на кръвта е ЛЕВУРДАТА (Allium ursinum L.)

Растението притежава силно фитоцидно действие — убива причинителите на различни инфекциозни заболявания (стрептококи, стафилококи, причинители на грипа, на дизентерията и др.)

Последствията от летния грип са не само за храносмилателната система , засягат се и ставния апарат , ендокринната система и формиране на траен имунодефицит. Това важи с най – пълна сила за децата до десетгодишна възраст и възрастните с дългогодишни хронични болести. При лечението и профилактика на вирусните заболявания се цели стабилизиране на вътрешните резерви на организма. Вирусната инфекция в чревния тракт при отслабен организъм отваря път за бактериални и гъбични зарази-салмонела, дизентерия, кандидоза. А тяхното лечение е много по-трудно от профилактичните мерки по отношение на летните вируси. За малките деца най-опасен е ротавирусът. Инфекцията с ротавирус е най-честата причина за развитие на тежка диария при бебета и малки деца. Ротавирусът се разпространява лесно по пътя ръка-уста при контакт с изпражненията на заразен човек. При повечето деца ротавирусната диария преминава от само себе си. Въпреки това, при някои деца заболяването протича сериозно с тежко повръщане, диария и животозастрашаваща загуба на течности, които налагат хоспитализация.

Много бързо, буквално за час, децата, заразени с ротавирус, започват да повръщат. Детето отпада рязко, след което вдига висока температура, появява се силна коремна болка и се стига до диария. Изхожданията са много чести, до десет, а в особено тежките случаи и повече пъти на ден. Всички тези симптоми се развиват от 24 до 48 часа и продължават около седмица. При децата до 5 г. много често се налага болнично лечение заради силното обезводняване, което налага поставяне на системи. Включват се и симптоматични средства:Enterol,Smecta,Hidrasec,Vomitusheel,Normoflor и др.При вирусните гастроентерити антибиотиците не са ефикасни и не следва да се използват. Най-важното в тези случаи е хранителна диета, която ще облекчи стомаха и ще потисне позивите за повръщане и разстройство. При малките бебета трябва да се продължи с кърменето, а ако детето е на адаптирано мляко, да се използва специална диетична форма.

При по-големите деца диетата включва предимно обикновени бисквити, солети, сухар и препечен хляб, без плодове и зеленчуци. Този тип хранене продължава, докато има поне 48 часа без разстройство и повръщане.Изключително важно е през целия период на действието на вируса детето да пие много вода, за да се избегне обезводняването. Особено неподходящи са сладки течности като плодови сокове и компот, които могат да влошат състоянието при разстройство. Важно е да се дават разтвори за рехидратация, които се продават в аптеките.

Ако детето е отпаднало, вяло, уринира рядко, с хлътнала фонтанела, с ацетонов дъх в устата, суха кожа на коремчето и лигавиците, вероятно е настъпило обезводняване и задължително трябва да се постъпи в болница.

Срещу гастроентерит (диария и повръщане), причинен от ротавирусна инфекция може да се постави и ваксина. Rotarix е вирусна ваксина, която съдържа жив, атенюиран (отслабен) човешки ротавирус. Поставя се между втория и шестия месец на бебето. При приложение на ваксината имунната система образува антитела срещу най-често срещаните типове ротавирус. Тези антитела предпазват от заболявания, причинени от тези типове ротавируси.

Най-важна е профилактиката, а при настъпило заболяване да не се допусне обезводняване. Наред с елементарните мерки като миене на ръце, избягване на съмнителна храна и контакти с болни хора, може да ви помогне и хомеопатията: Arsenicum album,Pulsatilla,China,Nux vomica,Nux moschata,Podophyllum peltatum,Ipeca,Sulphur,Calcarea carbonica,Antimonium crudum,Veratum album.

Магистър фармацевт
Биляна Кехайова

Остави коментар