Внимание! Кръвосмучещи!

През летните месеци многократно се увеличава риска от ухапване от кръвосмучещи.Причините за това са високите температури и влагата,които благоприятстват увеличаването на популациите на насекомите и това,че хората прекарват повече време сред природата.Най-опасни са кърлежите,комарите и бълхите. Кърлежите не само пренасят,но са и резервоар на различни инфекциозни болести като Лаймска болест,Марсилска треска,Кримска хеморагична треска,Вирусен енцефалит и др.Тези болести протичат с доста тежка симптоматика,особено ако не се вземат своевременни мерки.Заразяването става най-често лри ухапване,но може инфекцията да се предаде и при смачкване на кърлежа с пръсти или при контакт на насекомото с очите или наранена кожа.

Комарите са друг вид кръвосмучещи и са най-активни рано сутрин или вечер при температура 25-27 0 С.Преносители са на над 50 вирусни и бактериални инфекциикато малария,жълта треска,филариоза,туларемия и др.Ухапването е съпроводено с парене и сърбеж,поради дразнещия ефект на вещества,съдържащи се в слюнката на женските комари.Реакциите са с разлшчна тежест,в зависимост от индивидуалната чувствителност,като при някои хора може да се стигне до тежки алергични реакции. Бълхите са особено разпространене пролетта и късна есен,като разпространението им се влияе от температурата и влагата и от наличието на подходящи гостоприемници.Те също при ухапване водят до редица тежки заболявания като ендемичен тиф чума и антракс.

За да се избегнат сериозни последици от ухапванията от кръвосмучещи много важна е индивидуалната защита. В аптеки „Астра“ се предлагат различни репеленти под формата на лосиони,ролони,спрейове гривни и др.Има и устройства,които осигуряват защита в помещения и на открито.

Ако все пак е допуснато ухапване от насекоми вашият фармацевт ще ви предложи подходящ противоалергичен продукт,който ще намали отока,зачервяването и чувството за парене и сърбеж.

магистър-фармацевт
Венета Стефанова

Остави коментар