РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ДЕЦАТА

През есента и зимата нараства честотата на простудните заболявания при децата. Причина са както неблагоприятните атмосферни условия, довеждащи по-често до преохлаждане на организма, така и по-честата среща с болестотворни микроорганизми, предавани по въздушно-капков път. Тесният контакт на децата в колективи /училища, детски градини/ също улеснява предаване на инфекцията. Зимата е сезон, в който храненето е по-бедно откъм плодове и зеленчуци, а те са важен източник за набавяне на витамини. Оттам и леко сниженият имунитет в зимните месеци. Логично и целесъобразно е да се предприемат мерки за подпомагане на имунната система в ранна детска възраст, особено когато се касае за често боледуващи деца.

Напоследък стават все по-актуални средствата за неспецифична имунопрофилактика. Това са т.нар. имуномодулатори. Те представляват биологично активни субстанции, които влияят върху имунната система. Подобна имуномодулация е известна от много отдавна, като хората са използвали различни растителни продукти за лечение на инфекциозните заболявания. Такива са ехинацея, черен бъз, слез и др. Съдържащите се в тях натурални молекулни комплекси имат добре изразен имуномодулиращ ефект, като в същото време са нетоксични. В аптеките могат да се намерят различни препарати: Есберитокс, Самбукус, Имуномикс и др.

Друга група са имуномодулаторите от бактериален произход, използващи се за профилактика на повтарящи се инфекции на дихателната система. Техните активни вещества са извлечени от най-честите бактериални причинители на инфекции на носа, гърлото, ушите и бронхите. В аптеките разполагаме с Респивакс и Бронховаксом. Те трябва да се прилагат след консултация и по предписание на лекар, по определена схема.

Важно място в лечението на инфекциите на горни дихателни пътища при децата имат и симптоматичните средства, подпомагащи отхрачването, или подтискащи кашлицата. Такива са различните сиропи: Проспан, Ентитус, Гринтус, Мукосолван и други.

Често инфекциите на дихателната система протичат с бронхоспазъм, което налага използването на медикаменти, наречени бронходилататори. Те се назначават от лекар. Могат да бъдат прилагани във вид на спрей дозирани инхалатори или като разтвори за небулизация. Последните се ползват с устройство, наречено небулизатор. Небулизаторът представлява уред за фино разпрашаване на разтвори, превръщащ ги в аерозол, който бива инхалиран със съответен апликатор. Целта е активното вещество да попадне директно върху засегнатата област. Аерозолните частици проникват дори в малките бронхиоли и по този начин се доставя ефективно препарат точно в мястото на възпаление, където се постига максимален лечебен ефект. Небулизаторът може да бъде използван и за инхалиране на други втечняващи секрета средства, или такива с локално антисептично действие.

При неповлияване на оплакванията на детето от общите неспецифични мероприятия е задължително посещението при лекар, тъй като може да се касае за по-сериозно заболяване. Лекарят ще определи с точност диагнозата и ще предпише необходимото лечение: антибиотик, симптоматични средства. Той ще състави и точния план на действие: изследване, продължителност на лечение, профилактика във възстановителния период.

И в заключение: необходимо е насочено внимание и наблюдение на детето в семейството за наличието на малки симптоми на неразположение и заболяване, тъй като ранното откриване на заболяването ще улесни и скъси периода на лечение. Важна е и профилактиката: редовно проветряване в затворените помещения, игра на чист въздух, пълноценно и балансирано хранене, достатъчен прием на витамини, избягване на контакт с болни от остри респираторни заболявания, добра лична хигиена.

Магистър-фармацевт
Мирела Шикова

Остави коментар