Десет добавки с които да преборим депресията

„Най-важното решение, което вземаш е да бъдеш в добро настроение“ – Волтер

Навлизаме в месеците с мрачно и дъждовно време, а с него започва да се разваля и нашето настроение. Известен факт е, че настроението ни зависи от много фактори, като отношенията ни с околните, здравето или успехът в личен план. Но малко известно е, че то се влияе и от времето и сезоните.

Според медицината, съществува състояние наречено сезонна депресия, при което обикновените хора получават симптоми на лошо настроение, загуба на апетит, умора, липса на концентрация и сънливост по едно и също време в годината. В повечето случаи това става през студените зимни месеци, когато има недостиг на слънчеви дни – доказателство за това е фактът, че според статистиката за САЩ, честотата на това състояние варира от 1.4% във Флорида до 9.9% в Аляска.

Ключов фактор, с макар и не напълно изяснена роля играе веществото серотонин. То е отговорно за доброто настроение и качествения сън. Установено е, че ниските му нива в мозъка са свързани с депресивните състояния.

Тук ще Ви предложим 10 съставки, които могат да помогнат срещу сезонната депресия и по този начин да върнат чувството на свежест и жизнерадост във вашия ден.

  1. Омега 3 мастни киселини. Те са няколко на брой, но на българския пазар се среща комбинацията от 18% ейкозапентаенова киселина (ЕРА), 12% докозахексаенова киселина (DHA), или хранителни добавки с общо 30% Омега-3 мастни киселини. Това е важно, защото първата според по-нови проучвания има важна роля върху лошото настроение при депресиите, а втората влияе върху процесите на възпаление в организма, като ги намалява.

Както всяко лекарство и всички Омега мастни киселини имат недостатък –  те са забранени при бременни жени, защото има данни, че увреждат развитието на нервната система на плода.

  • Пробиотик. Важно е да поддържаме в добро състояние нашите черва, защото те са в постоянна комуникация с мозъка ни, влияеща на настроението ни, дори и когато не сме в съзнание. Друга важна причина да го правим е, че в ентерохромафинните клетки на чревния епител и в самите черва се произвежда много серотонин  – около 90% от общото му количество в тялото е именно тук. Това става и с помощта на чревната флора. Причината е, че той спомага за по-доброто храносмилане.
  • Витамин В12. Според няколко проучвания, публикувани на страницата на „Linus Pauling Institute“, има ясна връзка между недостига на витамин В12 и депресията при възрастни хора над 65 години. Точната причина все още не е напълно изяснена, но се предполага, че е свързана с образуването на вещества в главния мозък, свързани с депресията, наречени невротрансмитери. Такива са серотонинът, допаминът, норадреналинът и ацетилхолинът. Според известния американски хомеопат д-р Хайман, повече от 1/4 от тези състояния на нервната система се дължат на дефицита на този витамин.

Важно е да се има в предвид, че витамин В12 е забранен при хора с онкологични заболявания!

  • Куркума. Това растение е познато на човека от дълбока древност. Използва се като билка за лечение на различни болести от хилядолетия в китайската и индийска медицина. Днес в съвременния свят е познато най-вече като подправка, придаваща жълтия цвят на къри-сместа. Куркумата може да намали симптомите на лека депресия и безпокойство според проучване на австралийския „Murdoch University“. В него доброволци са разделени на две групи: в едната те са приемали два пъти дневно по 500 мг екстракт от куркума, а другата е била на плацебо. Групата, приемаща екстракта отчита значимо намаляване на депресивната симптоматика през втората половина на изследването (4-та до 8-а седмица), без разлика на страничните ефекти. Според главния ръководител на проучването д-р Адриан Лопещи „позитивните ефекти на куркумата като антидепресант и анксиолитик се дължат вероятно на нейната способност да нормализира специфични процеси. Най-вероятно увеличава нивата на невротрансмитерите, като серотонин, докато в същото време намалява хормоните на стреса, като кортизол….Екстрактът от куркума подсигурява защита на мозъка.“ Въпреки това, някои метаанализи показаха, че билката има своите ограничения и не влияе на тежките патологични депресивни разстройства.
  • Витамин D. Ниски нива на витамина в кръвния серум се свързват със симптомите на депресия в здрави индивиди показа изследване от март 2015 г. Това е скрита потенциална заплаха за населението в западния свят, към който спадаме и ние поради все по-застоялия начин на живот който водим. Според проучване сред американците  от 2009-а година, публикувано в „Тhe Archives of Internal Medicine“, приблизително 3/4 от тях имат дефицит или недостатъчност на витамин D.
  • Витамин С. Изследванията показват, че дори дози на витамина малко под допустимите могат да бъдат свързани с депресия. Затова е препоръчително да се вземат свежи плодове и зеленчуци през цялата година, особено през студените месеци. Обяснението в този случай е, че витамин С работи заедно с ензим, който превръща допамина в норадреналин и така ни „събужда“. Важно е, че ако го приемаме като добавка, не бива да се прекалява със сладката храна, съдържаща прости захари, защото той също е монозахарид и тази комбинация може да блокира усвояването му в клетките.
  • Аминокиселини. Те са градивните единици на човешките протеини, някои от които участват в изграждането на невротрансмитерите в тялото ни. Известно е, че осем от тях не можем да синтезираме сами и трябва да си ги набавим чрез храната, като най-важни за депресията са фенилаланина, триптофана и метионина. При липсата на богата на белтъчини диета, мозъкът не може да функционира правилно, човек става мрачен, объркан и муден.
  • Магнезий. Магнезият е микроелементът с най-голямо количество в човешкото тяло. Поради отличната му разтворимост във вода много лесно се извлича от организма посредством потта и урината. Някои навици, като пиене на кафе, алкохол, прекомерната употреба на захар и стреса го изчерпват бързо. Според статистиката повече от половината американци имат недостиг на минерала. Той е важен за нервната система, защото я привежда от работно в релаксиращо състояние, участва и в механизма на производство на серотонин. Затова ако не консумирате ядки и зелени зеленчуци в големи количества, е добре да приемате хранителни добавки съдържащи магнезий.
  • Мелатонин. Нарича се още „хормон на съня“, защото ни помага да спим качествено, като регулира цикъла на бодрост и сън (циркарден ритъм). Получава се, като част от серотонина в мозъка се трансформира в мелатонин. Важен е при депресивните състояния, защото тогава имаме недостиг на серотонин, водещ съответно до дефицит на „хормона на съня“ – това е причината да не можем да се наспим. Много добре се комбинира с магнезий половин час преди лягане. Допълнителен бонус за него е, че той играе ролята на основен, мощен антиоксидант в мозъка.
  1. Витамин В6. Изследванията показват, че ниските нива на този витамин могат да доведат до депресия. Предполага се, че причината е в това, че също като магнезия участва в производството на серотонин, при това на няколко етапа. Въпреки, че нивата му в организма са ниски, не бива да го пренебрегваме, защото е водоразтворим и също се извлича лесно от тялото.

Разбира се има и различни начини да се справим със депресията. Към  тях спадат физическите упражнения, но без да се претоварваме; търсенето на по-осветени места; използване на апарати, йонизиращи въздуха; като прекарваме времето по възможно най-приятния начин и много други.

Но най-важното е да вземем мерки на време.

„Плацебо“ – това е таблетка, в която няма активни съставки. Използва се във фармацевтичните проучвания за да се постигнат еднакви условия между пациентите приемащи изследваното лекарство и тези които не приемат нищо (така наречената контролна група) и така се оценява ефекта на самото лекарство.

Източници:

http://www.everydayhealth.com/columns/therese-borchard-sanity-break/patient-approved-natural-supplements-depression/

https://en.wikipedia.org/wiki/Seasonal_affective_disorder

http://www.who.int/topics/depression/en/

https://en.wikipedia.org/wiki/Polyunsaturated_fat

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/

https://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid

https://en.wikipedia.org/wiki/Omega-6_fatty_acid

https://en.wikipedia.org/wiki/Serotonin

http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B12

https://en.wikipedia.org/wiki/Turmeric

http://www.prnewswire.com/news-releases/study-shows-turmeric-can-reduce-symptoms-of-depression-anxiety-546535422.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25046624

https://www.psychiatrist.com/JCP/article/Pages/2014/v75n10/v75n1011.aspx

http://www.medscape.com/viewarticle/842008

http://www.livestrong.com/article/447606-the-vitamin-c-dosage-for-depression/

https://en.wikipedia.org/wiki/Essential_amino_acid

http://www.webmd.com/sleep-disorders/news/20060503/best-time-to-take-melatonin#1

https://en.wikipedia.org/wiki/Melatonin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15479988

http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-b6-pyridoxine

Остави коментар