Лекарства, които никога няма да опитате в наши дни – част първа

В наши дни медицината се смята за по-развита от всякога. Това е станало с цената на множество малки стъпки, някои от които погрешни, но все пак в правилната посока. Тук ще Ви представим някои странни на пръв поглед продукти, които в миналото са произвеждани, разпространявани и рекламирани като лекарства и често са им бивали приписвани почти магически свойства.

Змийско олио

1

Днес „тоник от Змийско олио“ звучи особено. Не всеки би използвал такъв продукт, а който е склонен да го направи, със сигурност ще се замисли за състава и качеството му.

През 60-те години на XIX век, китайските емигранти пристигат в САЩ, където участват в строежа на Трансконтиненталната железница. Те носят със себе си няколко лекарства от традиционната китайска медицина, сред които е и „Змийското олио“, което след втриване в уморените им мускули вечер, ги релаксирало и възстановявало до сутринта. От това се възползват различни амбулантни търговци и шарлатани и започва една все по-бързо разрастваща се търговия с различни „специални рецепти“ на Змийското олио в различни форми (тоници, помади, мазила), без изобщо да бъдат проверявани техните състави. За да бъдат по-лесно продаваеми биват представяни като рецепта от американските индианци (които наистина са използвали змийска мас срещу ревматоиден артрит).

Презентациите на тези продукти се превръщат в спектакли с циркови и театрални артисти, в края на които подставен болен от публиката опитвал върху себе си съответната формула.

Но всъщност в какво е бил проблемът? От една страна в съмнителните съставки – след като започват да изследват различните видове „змийско олио“, се установява, че в тях е имало етерични масла, терпентин, червен пипер, животинска говежда мас, но не и змийска мас. От друга, тази „панацея“ се е предлагала за лечение на тежки болести от морбили до коремен тиф.

Казусът се задълбочава, когато след популяризирането на микробната теория на Кох и Пастьор, общопрактикуващите лекари също започват да назначават от тези популярни, лекуващи всичко състави. Така се стига до публикация в пресата за съмнителните качества на продуктите със змийска мас, и че често те са отровни. Последвалата сред обществото вълна от негодувание довежда до приемането през 1907г. на “The Pure Food and Drug Act”: поредица от закони за контрол на продаваните, с цел лечение, субстанции в САЩ. По-късно, като следствие на това законодателство, се създава американската Агенция по лекарствата (FDA).

В заключение трябва да се каже, че когато са направени от мазнината на сухоземни силно отровни змии, като Гърмящата змия например, продукти като Змийското олио са много полезни, тъй като са изключително богати на Омега 3 мастни киселини. За сравнение, оригиналното китайско змийско олио съдържа около 20% ейкозапентаенова киселина (EPA), докато в сьомгата тя е до 18%.

Шоколадови таблетки

2

На снимката в ляво се вижда едно „антично лекарство“ от началото на XX век: таблетки с йод и …креозот! Те са притежавали и една екстра – имали са вкусно шоколадово покритие. Използвали са се за лечение на различни заболявания, като туберкулоза и пневмония. Хапчетата са били мънички, защото креозотът се е приемал в много малки дози.

Креозотът е безцветна (понякога зеленикава или жълтозелена), маслена, запалима течност, извличана от дървесен или каменовъглен катран, посредством дестилация. Получен е за първи път през 1830 година от Карл фон Рейхенбах при дестилация на катран от бук.

Лечението с тази отровна субстанция продължава известно време, докато се установи, че нейните разновидности съдържат много вредни за здравето съединения, сред които фенола. При вътрешно приемане, креозотът предизвиква стомашни болки, парене в устата, уврежда черния дроб и бъбреците.

Гърне с пиявици

3

Звучи доста неприятно, нали?

Пиявиците намират употреба в медицината още в древността, като се използват за изсмукване на кръв от болните пациенти. На снимката се вижда специално направено гърне за медицински цели с пиявици, собственост на аптекарски магазин в Colonial Williamsburg, Вирджиния, САЩ.

Пиявиците са били използвани за кръвопускане още преди 2 500 години в древна Индия. Употребата им е обяснена в текстовете на Аюрведа. Индийците не са единствените. Античните гърци са практикували това лечение от гледна точка на темпераментите. Според тях четирите темперамента са свързани с четирите течности, изграждащи човешкото тяло – кръв, флегма (слуз), черна и жълта жлъчка. Равновесието между тях дава доброто здраве. В текстовете на Хипократ е описано използването на пиявици, като един от терапевтичните методи, имащи за цел да се изкара излишната кръв от тялото и то да постигне оптимален баланс и здраве. Този метод се прилага като основно лечение до XIX век в Европа и Северна Америка.

В съвременната медицина тези малки животинки се използват в пластичната хирургия и възстановяването след това. В Германия и Италия с тях лекуват остеоартрит.

Мама знае най-добре

4

Бирата е била част от човешкото общество още в Месопотамия и древен Египет. Тя е добре приета напитка в антична Гърция и Рим, а по-късно за нея пишат Шекспир и сър Франсис Бейкън. Според мълвата, навикът да се употребява пивото е причината Мартин Лутер да приеме по-късен следобеден час за съботната литургия, когато са се обсъждали принципите на Протестантството.

Преди един век, когато обществените табута са били много по-малко, контролът върху здравето почти липсвал. Затова е било възможно бирени пивоварни да рекламират пивото си като лекарство за дълбок сън при малки деца.

Това не е чуждо и за нашата страна. Аналогично, по същото време, много баби са давали на децата прословутата „винена попара“ за да спят, вместо да правят пакости из къщата. Така бабите са можели да си „ушетат“ домакинството. А по онова време децата в семейството са били наистина много за сегашните стандарти….

На снимката – под името на рекламата „Мама знае най-добре“, със ситни букви е текстът на самата реклама: „Една бира преди лягане означава по-добър сън за цялото семейство!“

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pure_Food_and_Drug_Act

https://en.wikipedia.org/wiki/Leech

https://www.pinterest.com/chavezcheryl/historical-uses-of-drugs/

http://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp85.pdf

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D1%82

https://fictionalbeer.wordpress.com/2009/02/

https://en.wikipedia.org/wiki/Dragon%27s_blood

http://resobscura.blogspot.bg/2012/06/from-quacks-to-quaaludes-three.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23802821

https://en.wikipedia.org/wiki/Cannabis

https://en.wikipedia.org/wiki/Ethylmorphine

https://www.drugs.com/international/ethylmorphine.html

http://www.scmp.com/article/235371/chloroform-use-cough-syrup-end

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88911/

https://en.wikipedia.org/wiki/Chloroform

https://en.wikipedia.org/wiki/Radium

Остави коментар