Символите на Червения кръст

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец е интернационално движение с идеална цел, което се стреми към норми на уважение на човешкия живот и намаляване на страданието на хората навсякъде по света. То е разделено на няколко напълно законни, независими от правителства и корпорации организации. Движението има 4 официално признати знамена, по които в цял свят можете да ги познаете. Ето и малко информация за тези символи:

Червен кръст

Флаг на Червения кръст

Флаг на Червения кръст

Това е първият, най-популярен символ на организацията. Представлява националният флаг на Швейцария, но с разменени цветове. Една от причините за това, е може би във факта, че основателите му също са швейцарци – Анри Дюнан и Густав Моание. Официално символът е одобрен за официален флаг на основаването и през 1863 г. в Женева.

2

Флаг на Швейцария

Знакът на червения кръст не бива да се обърква с Кръстът на свети Георги, който е флаг на Англия, Барселона, Фрайбург и някои други места. Разликата между тях е очевидна – червените линии на Кръста на светеца достигат до ръба на знамето, а този на хуманитарната организация – не.

Това знаме е символа на движението във всички страни без тези от арабския свят и Израел.

Червен полумесец

3

Флаг на Свети Георги

Полумесецът погрешно се възприема като символ на Исляма от много хора. В действителност историята му е доста по-стара. Днешният флаг на Турция (бял полумесец със звезда на червен фон) е бил знаме на град Константинопол, което е възприето като поличба от турския султан Мехмед II Завоевателя при превземането на града – нещо повече той го прави държавен флаг за империята до самия и край в началото на ХХ-и век. След като Турция става република през 1908г., тя запазва този символ до ден днешен.

4

Флаг на Червения полумесец

Червеният полумесец, като символ на организацията на Червения кръст, е бил използван за първи път от хуманитарните доброволци по време на Руско-Турската война, след която България става независима държава. Официално е признат от международната организация петдесет години по късно през 1929г и до днес 33 ислямски държави са го възприели като знаме на своите хуманитарни мисии.

Червен кристал

6

Флаг на Червения кристал

На 8 Декември, 2005г. в отговор на нарастващия натиск да приеме „Magen David Adom“ (израелската национална служба за спешни медицински и бедствени случаи), като пълноправен член на Движението на Червения кръст и Червения полумесец, се възприема нова емблема с официалното наименование „Трета протоколна емблема“. Неофициално тя се нарича „Червения кристал“.

Над 50 години Израел иска признаването на Червената звезда на Давид, която е и религиозен символ в Юдаизма, като официално знаме на хуманитарната организация, с доводите, че кръстът и полумесеца също са такива за Християнството и Исляма. Допълнителен довод е, че „Magen David Adom“ също използва за своя емблема този шестоъгълник. Засега движението отхвърля многократно искането на Израел, с довода, че символите му не са свързани с религия, а произхождат от двата национални флага – на Швейцария и Отоманската империя. Освен това според него, увеличаването на броя на знамената ще доведе до прецедент всяка националност и религия да претендира за свой собствен флаг, а оттам и до объркване и ще обезмисли принципа за единство на Движението на червения кръст и червения полумесец.

Червен Лъв и слънце

8

Флаг на „Червен лъв и слънце“

„Обществото на червения лъв и слънцето“ на Иран е основано през 1922г. и признато година по-късно от Червения кръст и Червения полумесец. Поради асоциацията на символа с монархията, през 1980г. Ислямска република на Иран замества лъва и слънцето с червения полумесец, а по-късно и с комбинацията кръст и полумесец в един флаг. Иран не се е отказал от правото си върху „лъва и слънцето“ и поради възможността те да бъдат върнати отново, хуманитарната организация ги счита все още за легитимни, но извън употреба.

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Red_Cross_and_Red_Crescent_Movement

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0_(1877_%E2%80%93_1878)

https://en.wikipedia.org/wiki/Turkey

Остави коментар