Десет забавни открития, които станаха случайно – част втора

Големите открития стават след дългогодишни усилия и доза късмет. Tехните изобретатели са различни: от самовглъбени и разсеяни особняци до еманципирани лидери, но всички имат нещо общо – това, че са надминали времето си.

Тук ще Ви представим интересни открития свързани пряко или косвено с фармацията и медицината, някои от които са изненадали дори откривателите си.

Витамин В3 (Ниацин)

През 1912 година, полският биохимик Казимир Функ търсейки лекарство срещу болестта Бери-Бери, изолира вещество от обвивките на ориза, което нарича Витамин (от Вита-живот и Амин, заради аминовата химична група). Този първи витамин бил Ниацинът (витамин В3), който той погрешно решил, че е причината за болестта и нарекъл „анти-бери-бери фактор“. Днес знаем, че лечението на това заболяване е свързано с друг витамин – В1 (Тиамин), изолиран 14 години по-късно. Въпреки това, Функ е останал със златни букви в историята на фармацията и медицината, както заради откритието на първият витамин, така също и заради аргументираното му предположение, че съществуват и други незаменими хранителни съставки, станали известни като витамините В1, В2, С и D.

Захарин

Годината е 1879-а. Химикът Константин Фалберг е погълнат от експеримент във своята лаборатория. При напускането и той дори забравя да си измие ръцете и отива на гости на свой приятел. Докато се хранел, усетил непривична сладост в хляба. След като открил и опитал няколко остатъчни прашинки по ръцете и дрехите си, разбрал, че следите на мистериозното сладко вещество водят към неговата собствена лаборатория. Започнал да повтаря изследванията си по памет, в стремежа си да получи желаната съставка на всяка цена, което не било никак лесно. Но резултатът си е струвал – Захаринът, който открил, е един от най-използваните подсладители в света.

Виагра

1

Съединението Силденафил било синтезирано от група английски учени през 1992 г. във фармацевтична лаборатория в Сандуич, графство Кент, Англия. Първоначално било проучвано за лечение на хипертония (високо кръвно) и ангина пекторис (симптом на исхемична болест на сърцето). Първите клинични изследвания приключили в уелската болница „Морисън“ в Суонси. Резултатите се разминавали с очакванията – новото лекарство имало слаб ефект върху ангина пекторис. Въпреки това, мъжете участвали в проучването отказали да спрат да си вземат таблетките. Причината била в един смущаващ страничен ефект само при тях – от него те получавали силна ерекция. Учените реагирали незабавно и променили индикациите на лекарството. Това е историята на Виаграта, един от най-успешните продукти във фармацията.

Азотен оксид

През 18 век Азотният оксид бил току що открит и въпреки неговия потенциал, като обезболяващо средство, бил използван за всичко друго освен като анестетик. Този газ бил ценен, заради способността му да предизвиква еуфория при вдишване и празненствата със „смешен газ“ били нещо обичайно повече от век. Хоръс Уелш бил обикновен лекар, заинтересуван да намери метод за намаляване на болката при дентални процедури. През декември 1844 г. на едно такова салатено парти, стоматологът наблюдавал как един мъж се контузил тежко, но под въздействието на газа не усещал болка. На следващия ден Уелш извадил първия си зъб с упойка от Азотен оксид. Така била открита първата анестезия в съвременната медицина.

Ботокс

2

Откривателите на ботокса са канадските дерматолози Алистър и Джейн Карътърс. Джейн практикувала лечение както на деца, така и на възрастни. Един ден при нея дошла пациентка със Блефароспазъм (представлява постоянно неволево премигване в следствие на спазми на клепачите и челото). Тя била ядосана, че не си е получила редовната инжекция с разреден разтвор на ботулинов токсин с която лекували заболяването и. Когато д-р Карътърс я попитала защо се ядосва след като няма спазми, жената отговорила, че инжекцията и оправила бръчките. След няколко успешни теста за изглаждане на бръчки, включващи сестрата на д-р Джейн Карътърс и самата дерматоложка, Ботоксът бил представен на медицинската общественост.

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Casimir_Funk

https://en.wikipedia.org/wiki/Thiamine

https://en.wikipedia.org/wiki/Niacin

https://en.wikipedia.org/wiki/Beriberi

https://en.wikipedia.org/wiki/Horace_Wells

http://www.encyclopedia.com/doc/1G2-3404706802.html

https://en.wikipedia.org/wiki/League_of_Nations

http://science.howstuffworks.com/innovation/scientific-experiments/9-things-invented-or-discovered-by-accident5.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Sildenafil

http://www.carruthers-humphrey.com/about/dr-alastair-carruthers/

http://www.readersdigest.ca/health/beauty/birth-botox/

Остави коментар