Десет забавни открития, които станаха случайно – част първа

Големите открития стават след дългогодишни усилия и доза късмет. Tехните изобретатели са различни: от самовглъбени и разсеяни особняци до еманципирани лидери, но всички имат нещо общо – това, че са надминали времето си.

Тук ще Ви представим интересни открития свързани пряко или косвено с фармацията и медицината, някои от които са изненадали дори откривателите си.

Хлороформ

Хлороформът бил измислен през 1831 г., но все още не бил добре изследван. През 1847 г. акушерът д-р Джеймс Симпсън с двама приятели и колеги търсели ефективна пълна упойка за своите операции. Един ден решили да изпробват ново вещество наречено Хлороформ, което досега пренебрегвали. След като го вдишали, ги обхванало весело настроение и смях… И внезапно припаднали във всекидневната на Симпсън. Събудили се чак на следващата сутрин установявайки, че са намерили нова потенциална упойка. За да са сигурни, че не било случайност, много скоро я тествали на медицинската сестра на д-р Симпсън, мис Петри. Тя повторила преживяното от тях и дори заспивайки си тананикала „аз съм ангелче!“. Все пак лекарят е имал късмет, че е уцелил подходящата доза, защото Хлороформът при предозиране може да е смъртоносен, но успехът му го поставил сред откривателите в медицината и фармацията.

Пеницилин

3

По средата на експерименти с вид стафилококова бактерия, английският фармаколог и биолог Александър Флеминг излиза в летен отпуск. Немарлив по природа, той оставил замърсените със бактерията стъклени петрита непочистени в лабораторната мивка. Когато се върнал на работното си място, изненадан открил, че стафилококите били навсякъде по петрито, освен на едно плесенясало място. Единствената му реакция била възклицанието, че „това е забавно!“ Така той открил две неща: мощен невиждан до тогава антибиотик, който нарекъл на плесента – „Пеницилин“ и ….. си наел прислужница, която да му чисти.

Виолетовото

5

Хенри Перкин бил английски химик, който се опитвал да открие лек за една от най-смъртоносните болести през 19 век, маларията. Бил само на 18 години докато се пробвал да синтезира по изкуствен начин от анилин алкалоида хинин, когато открил… виолетовия цвят. Въпреки, че се провалил на досегашното поприще, Перкин се оказал самороден талант и успял в новото. Той разработил още няколко цвята и станал основоположник на индустрията със синтетични бои.

Кока-кола

Тонизиращата напитка „Кока-Кола“ била изобретена от фармацевтът Джон Пембертън от Атланта. Той бил ранен през американската гражданска война и се пристрастил към Морфина, който вземал като болкоуспокояващо. Така се принудил да търси решение, с което да замести проблемното лекарство и го сменил с напитка от Кока. Първата рецепта на „Кока Кола“ била вдъхновена от страхотния успех на „Vin Mariani“, френско вино съдържащо съставката си кока, само че Колата не била алкохол. Колата била добре рекламирана и продавана по 5 цента за бутилка. Толкова била и първоначалната цена на основния конкурент Содата, смятана по онова време за полезно за здравето питие. Случайно или не, „Пепси Кола“ също била изобретена от фармацевт – Кайлаб Брадхам от Северна Каролина.

Вазелин

1

Края на 19-ти век, Ню Йорк, САЩ. Робърт Чесбъро започва кариерата си, като химик, синтезиращ керосин от китово масло. Откриването на петрол в близкия град Титусвил го оставя без работа и той отива там за да изследва нови петролни продукти. Така открива петролното желе, което наименова „Вазелин“ от думите „wasser“ (вода на немски) и „έλαιον„ (гръцката дума за масло). Той твърдо вярвал във своето изобретение и го рекламирал по малко откачен начин: пред публика се заливал с киселина или изгарял кожата си на пламък, след което намазвал раната обилно с вазелин и показвал стари белези, излекувани чрез чудотворното му действие. Чесбъро живял до 96 години и бил убеден, че тайната на неговото дълголетие се крие в приема на една супена лъжица вазелин всеки ден….

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/James_Young_Simpson

https://en.wikipedia.org/wiki/Felix_Hoffmann

https://en.wikipedia.org/wiki/Casimir_Funk

https://en.wikipedia.org/wiki/Thiamine

https://en.wikipedia.org/wiki/Niacin

https://en.wikipedia.org/wiki/Beriberi

https://en.wikipedia.org/wiki/Horace_Wells

http://www.encyclopedia.com/doc/1G2-3404706802.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Romley_Alder_Wright

https://en.wikipedia.org/wiki/League_of_Nations

https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Fleming

http://science.howstuffworks.com/innovation/scientific-experiments/9-things-invented-or-discovered-by-accident5.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Sildenafil

https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Adams_(chewing_gum_maker)

https://en.wikipedia.org/wiki/William_Henry_Perkin

http://www.carruthers-humphrey.com/about/dr-alastair-carruthers/

http://www.readersdigest.ca/health/beauty/birth-botox/

https://en.wikipedia.org/wiki/Quinine

https://en.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola

https://en.wikipedia.org/wiki/Caleb_Bradham

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Chesebrough

Остави коментар