Кои са най-древните медицински ръкописи в света?

Много от микроорганизмите, причиняващи различни болести са останали без значими промени хиляди години. Няма съмнение, че те са били на земята много преди човека. Ето защо е логично медицината да се е зародила заедно с човечеството.

Първите сведения за нея идват от най-древната човешка цивилизация в света, чиято писменост е достигнала до нас – Древен Шумер.

Първият лекар

първи лекар

Не е чудно, че при разкопките в Месопотамия се е появила една интересна шумерска глинена плочка от преди 3000 г. пр. Хр. Тя представлява цилиндричен лекарски печат и е най-ранното доказателство за лекарската професия. Неин притежател бил първият известен на науката лекар-хирург Урлугаледина. Той вярвал, че основният похват на хирурга бил знанието за над 6 000 демона – това били всички патогени. На печата на Урлугаледина са изобразени два ножа заобиколени от лечебни растения.

Публикация в “American Journal of Cardiology” посочва: „Пишейки на изпечени глинени плочки лекарят препоръчва добавянето на Калиев нитрат при множество медицински лечения“.

Практикуването на медицина не се е ограничавало само с мъжете. Еднократно е споменато за жена-лекар в стар вавилонски текст от Ларса.

Те са имали също и ветеринари, които са наричани „лечители на говедото и магарето“.

Първият медицински текст

първи мед. текст

Първият медицински текст бил написан от шумерски лекар около 2 200 пр. Хр на глинена плочка.

Този текст сега е в Музея към Университета на Филаделфия. Повечето лекарства са от ботаническия свят. Техните любими минерали за приготвяне били Натриев Хлорид и Калиевия Нитрат.

Древните лекари от Месопотамия предписвали лекарства съдържащи главно растителни  и животински екстракти, някои с антибиотични свойства, някои подправки и смоли с антисептични свойства. Синапеното семе било използвано срещу констипация, лайката при гастритни симптоми, масаж с пчелен клей при гингивити, сок от мак за болката и сусамено олио за превръзка след постоперативни грижи поради антибактериалните му свойства.

В други намерени глинени плочки се споменават също понятията черен дроб, око, дихателни заболявания, температура и гонорея. Те показват известни познания за нощната слепота, възпалението на средното ухо, камъните в бъбреците, инсулта и крастата.

Въпреки това лечението в древен Шумер било пречупвано предимно през призмата на магията и религията.

Папирусът Кахун  (Папирус Петри)

кахун

Този папирус се смята за най-древният известен медицински текст от съвременна медицинска гледна точка. Датира около 1 800 г. пр. Хр.. Отнася се за женското здраве – гинекологични болести, плодовитост, бременност, кoнтрацепция и др.

Бил е намерен в Ел-Лахун (близо до Фаюм, Египет) от Флиндърс Петри през 1889 г. и бил публикуван като „Папирусът Петри: Йероглифски папирус от Кахун и Гуроб“, откъдето идва и името му. Пази се в „Музеят за египетската археология Петри“ в  „University College London“.

По-късните „Берлински папирус“ и „Рамезеум папирус IV“ се предполага, че са го използвали като източник и са взаимствали някои от предписанията си от него.

Текстът в „Папирусът Кахун“  е разделен на 34 части, като всяка разглеждаща специфичен проблем и съдържаща диагноза и лечение, но без да се допускат прогнози. Лечението е нехирургично, включващо външно приложение на лекарства, които могат да повлияят както отделна част от тялото или поглъщайки ги, да окажат действието си върху цялото тяло. Терапията се базирала на локалната дезинфекция и употребата на различни масла.

Папирусът Еберс

еберс

Също както друг известен папирус и Папирусът Еберс попада в ръцете на авантюриста Едуин Смит през 1862 г. Не се знае откъде се е появил, но според легендата бил намерен  между краката на мумия. Този папирус остава в Смит до края на живота му, след което сменяйки няколко притежателя, най-накрая се озовава в колекцията на германския египтолог Георг Ебер, на когото е кръстен.

Папирусът Еберс е друг египетски медицински папирус, със знания за растенията датиран от около 1550 г. пр. Хр., но се предполага, че е копие на по-стар документ. Има 110 страници и е дълъг 20 метра.

Свитъка попада в нашата класация, защото е най-дервният документ за който знаем, съдържащ около 700 магически формули и лековити рецепти. Тоест първият античен лекарствен справочник. Освен това е един от четирите най-значими папируса, открити до днес, съдържащи медицинска информация.

Ето някои от медицинските лекарства в него:

Лечение на контрацепция:

„За да се избегне зачеване, да се намаже паста от плодовете на Финиковата палма, цветът на Акацията и пчелен мед върху вълна и да се приложи като песарий.“

Медицинско приложение на охра (медицинска глина):

Едно от най-често срещаните лечебни рецепти в папируса е охрата, или още медицинската глина. Тя се предписва за чревни и очни оплаквания. Жълтата охра също била лекарство за урологични оплаквания.

В другите части на света медицинските ръкописи се появяват доста по-късно. Причината не е, че медицината там е била на много по-ниско ниво, а в това, че цивилизациите и писмеността им се зараждат в по-ново време. Ето някои от тях, които вървят по свой собствен път:

Атарваведа

атарведа

„Атарваведа“ е една от ведите – свещените книги на индуизма. Според индуиските мъдреци, тя съдържа първите медицински текстове познати на човека и се е появила със създаването на света, като самият бог Брама я е дал на хората. Най-старото достигнало до нас копие на индийската „Атарваведа“, датира от около 1200 пр. Хр. Подобно на ранната древна Месопотамия, неините текстове са базирани на концепцията за демоните и магията. Използването на билколечението се среща в по-късната и форма „Аюрведа“.

Канонът на Жълтия император

канон китай

Първият медицински текст в Китай е „Канонът на Жълтия император“, писан през времето между 475 пр.Хр. – 221 пр.Хр. и 206 пр.Хр. – 220 пр.Хр. Това е древен китайски текст, който бил разглеждан, като фундаментална доктрина за подходите на лечение в китайската медицина в продължение на повече от  две хилядолетия. Разделен е на две основни части, които са във формата на въпроси и отговори между митичния Жълт император и неговите шест равнопоставени министри-лечители. Според „Канонът“, вселената е съставена от различни сили и принципи, като Ин и Ян, Чи и петте Елемента (огън, земя, метал, вода и дърво). Тези сили могат да бъдат разбрани чрез рационални средства и човек може да бъде в баланс или да си върне баланса и здравето чрез разбирането на законите, на които се подчинява тяхната природа.

Източници:

https://explorable.com/ancient-medicine

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_medicine

https://en.wikipedia.org/wiki/Egyptian_medical_papyri

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ancient_Egyptian_papyri

https://en.wikipedia.org/wiki/Kahun_Gynaecological_Papyrus

http://www.academia.dk/MedHist/Biblioteket/mesopotamien_farmakope.php

http://www.drhajar.org/English/index.php/articles/history-of-medicine/8-arabian-gulf-cradle-of-medicine

http://spoki.tvnet.lv/vesture/Kirurgijas-attistiba/355089

http://www.hektoeninternational.org/index.php?option=com_content&view=article&id=842:medicine-in-ancient-nineveh&catid=117&Itemid=435

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%85%D1%80%D0%B0

http://www.curativemed.com/EPrint.aspx?src=147

https://en.wikipedia.org/wiki/Atharvaveda

https://en.wikipedia.org/wiki/Vedas

https://en.wikipedia.org/wiki/Huangdi_Neijing

https://en.wikipedia.org/wiki/Wu_Xing

Остави коментар