Анри Дюнан или съдбата на Червения кръст

„…истинското милосърдие започва с теб самия.“ – Жозе Сарамагу 
(португалски писател, драматург и журналист, носител на Нобеловата награда за литература)

Жан-Анри Дюнан бил роден през 1828г. в Женева, в обикновено калвинистко семейство. Те били честни християни, известни в града със своето милосърдие – помагали на болни и бедни, сираци и бездомници. Растящ в период на религиозно пробуждане, от млад участва дейно в различни християнски и обществени  хуманитарни организации. След успешно чиракуване в Обменно парично бюро, започва работа в швейцарска банка.

Раждането на една идея

На снимката: Анри Дюнан

Идеята за Червения кръст се родила през 1859 г., когато Анри Дюнан пристигнал в Солферино, където в този момент се водила тежка битка между империалната армия на Австрия и тази на френско-сардинския съюз. Това било основното сражение, довело до погрома на Австрия и сформирането на нова държава – италианската. Резултатът от него бил кървава баня с приблизително 23 000 ранени, които не получавали необходимата медицинска помощ.

Дюнан организирал местните хора да оказват първа помощ на ранените войници, участвал в осигуряването на медицински материали от първа помощ, които били в недостиг, както и в преговори по освобождаването на австрийски полеви лекари от френски плен.

След завръщането си в Швейцария, издигнал идеята за създаването на организация, която да помага ранените във военни конфликти и начертал принципите, залегнали по-късно в Женевската конвенция. Той ги излага в книга с 1600 копия, финансирана от него, където описва битката, преките и косвени загуби за държавите в конфликта, както и своите преживявания. Изпраща книгата до водещите политически и военни фигури в Европа.

Създаването на организацията

Идеята на швейцареца била добре приета сред висшите среди на стария континент. През февруари, 1863г., президентът на „Женевското общество за публично благосъстояние“ Густав Моание се свързва с Дюнан и след обсъждане на идеите му, членовете на обществото създават петчленен съвет, който да ги реализира. Начело е влиятелния юрист Моание, а Дюнан е един от членовете му. Останалите били един швейцарски генерал, лекар и хирург.

Така се ражда „Международен комитет за облекчаване на ранените“, по-късно преименован на „Комитет на червения кръст“, а емблемата му била червен кръст на бял фон (обърнатите цветове на швейцарското знаме). През следващата година, на дипломатическа конференция организирана от Швейцарския парламент и водена от Дюнан, 12 държави приели първата Женевска конвенция. Тя била крайъгълен камък в човешката история, предлагайки грижи за ранените по време на война и дефинирала медицинската помощ, като „неутрална“ на бойното поле.

Дюнан и Моание

ЦД

Централа на „Движението на червения кръст и червения полумесец“ в Женева

Анри Дюнан е приет за основател на „Движението на червения кръст и червения полумесец“, а Густав Моание – негов съосновател. От самото начало, двамата били като две страни на една монета. Те имали сериозни различия, относно това как организацията трябва да постига общата хуманна цел. Докато Дюнан бил идеалист, готов да пожертва всичко материално в името на хуманното, Моание бил прагматик и смятал, че целта може да се постигне само с определени отстъпки.

Дюнан искал на чисто милосърден принцип, да установи неутрална протекция за доброволците, грижещи се за ранените по време на война, Моание смятал това за невъзможно. Въпреки това, основателят на Червения кръст продължил да обикаля и уговаря лидерите в Европа за неутралитет на движението. През 1867г. когато Дюнан банкрутира, юристът поема организацията. Моание остава президент на Комитета на червения кръст до смъртта си, което го прави най-дълго изпълняващия тази длъжност в историята и (46 години).

За основаването на организацията на червения кръст, Анри Дюнан получава съвместно с Фредерик Паси първата Нобелова награда за мир. Густав Моание е номиниран 4 пъти за нея, без да е неин носител.

Двамата съоснователи по ирония на съдбата са свързани дори и в смъртта – Дюнан умира 2 месеца след Моание.

Наследството на Дюнан

Международното движение на червения кръст и червения полумесец е най-голямата интернационална хуманитарна организация с около 97 милиона доброволци, членове и служители и е призната е в 189 страни по света. Тя оперира във всички горещи точки на планетата – от военни конфликти до природни бедствия. Нейните основни цели са да защитава човешкия живот и здраве, да осигурява уважение на всяко човешко същество по света и да предотвратява човешкото страдание.

Но зад този успех стои една мечта – мечтата на един идеалист за един по-хубав свят.

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Red_Cross_and_Red_Crescent_Movement

https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Dunant

https://en.wikipedia.org/wiki/Gustave_Moynier

http://www.redcross.int/en/history/

http://www.ifrc.org/en/who-we-are/history/

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Solferino

Остави коментар