Съвети за вашия стомашен конфорт

Диария
Диарията се характеризира с чести позиви за дефекация и променена  консистенция и обем на фекалиите. Често е съпроводена с повръщане, което допълнително нарушава електолитното равновесие в организма. В много случаи е придружена и от нарушен апетит, повишена температура, загуба на тегло.

Причините за поява на диария са:

 1. Инфекциозни
  -вирусни – причинени от ротавируси, ентеровируси, аденовируси;
  -бактериални – Салмонела, Шигела, Ешерихия;
  -микотични – обикновено при неправилна и прогължителна употреба на антибиотици;
  -паразитни.
 2. Неинфекциозни
  -грешки  в храненето – съдържание на токсини в храната или силно дразнещи храносмилателната система вещества;
  -конституционални – алергии, ензимопатии.

Лечението на диариите е:
-етиологично – с ентероантисептици;
– патогенетично – чрез адекватна корекция на водно-електролитните нарушения;
-симптоматично – с чревни адсорбенти и лекарства потискащи перисталтиката.

Лечението започва с хигиенно-диетологиен режим: водна пауза, по време на която в продължение на 6-9 часа се приемат само течности.

Медикаментозно лечение
1.Чревни адсорбенти: Carbo activatus, Diosmectite (Smecta).
2.Лекарства, потискащи чревната перисталтика:
-синтетични препарати – Loperamide (Imodium)
-фитопрепарати
3.Ентероантисептици:
-сулфонамиди – Sulfaguanidine
4.Резорбтивни антибактериални лекарства: Аmpicillin, Ciprofloxacine, Co-Trimoxazole(по лекарско предписание).
5.Перорални рехидратанти: Стоперол хидра, Hydratin alpha (Glucosae/NaCl/KCl/Na citrate).

Diosmectite (Smecta) не се резорбира в стомха и червата. Проявява адсорбиращо и предпазващо стомашно-чревния тракт действие. Прилага се за симптоматично лечение на остра и хронична диария. Може да предизвика запек и намаляване резорбцията на други лекарства. За разлика от други медикаменти може да се прилага при деца.

Loperamide (Imodium) потиска чревната перисталтика чрез активиране на пресинаптичните опиоидни  рецептори в чревната стена и последващо освобождаване на ацетилхолин и простагландини. Не се прилага при дизентерия и колити, причинени от микроорганизми. Последици от предозирането му са  чревна непроходимост, подуване и констипация. Ако няма подобрение до 48 часа се спира прилагането му. Предполагат се възможни чернодробна и ЦНС токсичност.

Imodium Plus са таблетки за дъвчене, съдържащи симетикон (понижава повърхностното напрежение в слузта на чревното съдържимо).

Sulfaguanidine, който вече е спрян от производство се прилагаше при бактериални чревни инфекции, колит , ентероколит, гастроентерити при лица над 12 години . Ефектът му се намалява при едновременно прилагане с местни анестетици. При прием на хексаметилтетрамин преди, по време и след лечение със сулфонамиди съществува опасност от образуване на конкременти в бъбреците.

Hydratin alpha възстановява водно-солевия баланс на организма при дехидратация.

Стоперол Хидра – прах за перорален разтвоp. Хидратира организма и му доставя изгубените при обезводняване вещества. Подходящ е за възрастни, деца и бебета над 6 месеца. Употребява се при диария, интензивни физически натоварвания и потене, повръщане.

Re-Comfort съдържа бактериоцини. Бактериоцините са естествени вещества, с изразена бактериостатична /спира растежа на болестотворните бактерии/ и бактерицидна /убива болестотворните бактерии/ активност срещу бактериите, причиняващи диария.

Те имат способността да различават полезните от вредните бактерии и тяхното специфично действие е насочено само към болестотворните микроорганизми, като по този начин балансират нормалната чревна флора.

Констипация
Констипацията е състояние на храносмилателната система, при което изпражненията се втвърдяват и стават трудни за изхождане. Всяка затруднена дефекация през интервал по-голям от 3 дни се приема  като запек. Констипацията се причинява от неефективна перисталтика, механично препятствие на пасажа, обменни нарушения. Статистиката сочи, че у нас всеки четвърти страда от запек и съпътстващите го заболявания- газове, хемороиди, затлъстяване и разширени вени.

Причини:
-слабост на нервно-мускулния апарат, коремната преса или диафрагмата;
-недостатъчен прием на баластни вещества;
-дехидратация;
-психоматичен запек – породен от раздразнение и непознаване на средата;
-интестинални заболявания;
-ендокринни и обменни смущения – хипертиреоидизъм, хиперкалциемия, хипокалиемия;
-бременност;
-неврологични и психиатрични – болест на Паркинсон, множествена склероза, инсулт, депресия;
-медикаменти – продължителна употреба на лаксативи, антидепресанти, антиацидни,опиати, железни препарати, калциеви антагонисти, диуретици.

Лечение
Част от лечението е приемът на повече течности и баластни веществасъдържащи се в пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, по възможност без мая. Честото използване на лаксативи води до привикване на чревния тракт към тях. Клизмата е бърз и доказан метод за облекчаване и изчистване на червата, но прилагана по весто може да доведе до дисбактериоза и последващи от нея усложнения.

Медикаментозно лечение
1.Осмотични очистителни: Lactulose (Duphalac), Magnesii sulfas.
2.Контактни очистителни:
-фитопрепарати
-съдържащи сенозиди:Laxena, Natural senna. Senna ForteLe dieci erbe
– съдържащи фибри: LaxaL
-растителни масла: Oleum Ricini
-синтетични препарати: Bisacodyl (Dulcolax таблетки, Bisalax – супозитории и таблетки.) , Sodium picosulfate (Dulcolax капки).
3.Фекални омекотители: Paraffinum liquidum.

1.Осмотичните лаксативи повишават осмотичното налягане в чревния лумен.Това предизвиква задържане на вода и увеличаване обема на фекалиите. Рефлекторно се стимулира чревната перисталтика и се улеснява дефекацията.

Лактулозата (Duphalac) е синтетичен дизахарид, който стимулира растежа на ферментационните Lactobacillus acidophilus и  L. bifidus. Те метаболизират препарата до късоверижни органични киселини (млечна, оцетна, мравчена), а тези киселини  повишават  осмотичното налягане в дебелото черво. Лаксативният ефект настъпва след 48 часа. Противопоказана при чревна непроходимост.

Магнезиевият сулфат (английска сол)  има лаксативно, а в по-ниска доза и жлъчегонно действие. Приет орално се разгражда до магнезиеви и сулфатни йони, които не се резорбират и повишават осмотичното налягане в лумена на червата. Като очистително средство действа по хода на целия стомашно-чревен тракт. Приема се еднократно орална доза 10-30 г , разтворена в хладка вода. Ефектът настъпва след 30-180 мин!

2.Контактните лаксативи стимулират сетивните нервни окончания в лигавицата на дебелото черво и засилват чревната перисталтика.

Dulcolax потиска резорбцията на електролити и вода и е показан при остра констипация свързана с промяна на  местопребиваването и при пациенти с патологични промени в ректума.

Laxena съдържа екстракти изолиран от листата на Cassia senna (майчин лист)и Rhamnus frangula (зърнастец) в чийто състав са включени гликозидите сенозид А и В, които под влияние на чревната флора се превръщат във фармакологично активни антрахинони. Тези антахинони потискат резорбцията на вода. Във високи дози те стимулират нервните окончания на чревната лигавица. Лаксативният ефект настъпва след 8-10 часа. Забранен за употрепа по време на бременност и кърмене!

Oleum Ricini (рициново масло) се получава от растението Ricinus communis. След изпиване се хидролизира в горните отдели на тънкото черво до рицинолова киселина, която стимулира чревната перисталтика. Противопоказано е при бременност, хронична констипация, маточни и стомашно-чревни кръвоизливи.

Фекалните омекотители  не се резорбират от червата , предизвикват увеличаване на обема и размекване на фекалните маси, което улеснява тяхното придвижване. Представител на тази група е течния парафин.

Маг.фарм. Сарко Саркисян

Остави коментар